„Jelita wiedzą lepiej” i „Dieta mądrych jelit” to dwa tomy, które opisują, jak ważne w naszej diecie są jelita oraz co robić, aby poprawić trawienie. Książki dużą rolę przywiązują do mikroflory jelitowej oraz tego, jak o nią dbać. Czym jest dieta mądrych jelit i dlaczego jest tak ważna dla naszego zdrowia?
Dieta
mądrych jelit – na czym polega?
Autorzy książek uważają, że nasze zdrowie zaczyna się od jelit i jeżeli chcemy utrzymać dobrą kondycję i uniknąć uporczywego uczucia ciężkości na jelitach, powinniśmy zadbać o ich dobrą mikroflorę.
Jelita wpływają nie tylko na nasz układ immunologiczny, odpowiedzialne są również za energię, poprawę koncentracji i ogólne samopoczucie. Im lepiej czują się nasz jelita, tym lepiej funkcjonujemy na co dzień.
Dieta mądrych jelit opiera się więc na spożywaniu produktów, które mają wspomóc zdrowie naszych jelit.
Dlaczego jelita są tak ważne?
Jelita pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji. Nie tylko poprawiają odporność, ale również wytwarzają ponad 20 hormonów, które mają wpływ na nasze ogólne funkcjonowanie. O tym, że jesteś tym, co jesz, wiemy już od dawna. Teoria diety mądrych jelit potwierdza tezę, iż nasze pożywienie ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie.
Naukowcy wiedzą, że jelita człowieka często stanowią siedlisko milionów drobnoustrojów, które mogą wykazywać niekorzystne działanie na cały nasz organizm. Jednak nie wszystkie bakterie w jelitach są złe, wręcz przeciwnie, miliony zdrowych bakterii jelitowych pomaga nam zwalczać infekcje, wpływa na poprawę układu immunologicznego, wspomaga koncentrację i dobry nastrój, a jednocześnie zwalcza różnego rodzaju złe bakterie, wirusy i grzyby. Według twórcy diety mądrych jelit powinniśmy odżywiać się tak, aby tych dobrych bakterii w naszych jelitach było jak najwięcej.
Funkcje dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym
Bakterie jelitowe są najważniejszym czynnikiem, zapewniającym zdrowie naszym jelitom, a tym samym także całemu naszemu ciału.
Najważniejsze funkcje bakterii jelitowych w organizmie ludzkim:
- stymulują rozwój układu odpornościowy;
- zabezpieczają jelita przed osadzaniem się bakterii chorobotwórczych, a tym samym przed przenikaniem ich do innych części organizmu;
- wspomagają produkcje witamin w jelitach;
- wpływają na metabolizm (ułatwiają trawienie pokarmów i produkują korzystne dla ciała substancje).
A teraz krótko o tym, jak to wszystko działa
Bakterie jelitowe, a układ immunologiczny
W ludzkich jelitach zlokalizowany jest bardzo ważny ośrodek odporności całego organizmu tzw. GALT. Jest to tkanka limfatyczna związana z błoną komórkową jelit. To właśnie w tym miejscu produkowana jest większość białek, odpowiadających za naszą odporność, a dobre bakterie jelitowe wspomagają cały ten proces i działanie ośrodka GALT.
Bakterie jelitowe, a przeciwdziałanie osadzaniu się bakterii szkodliwych
Dobre bakterie jelitowe redukują możliwość rozwoju bakterii chorobotwórczych w naszych jelitach. Dotyczy to w szczególności tych szkodliwych drobnoustrojów, które przenieśliśmy do organizmu drogą ustną. Dzieje się tak między innymi przez produkcję kwasu mlekowego, który zmniejsza pH w jelitach, przez co niektóre bakterie nie mogą się rozwinąć. Co więcej, dobre bakterie zabierają tym złym pokarm, konkurując z nimi o miejsce w jelitach. Im więcej tych korzystnych dla nas bakterii, tym mniejszą szansę na rozwój mają te niekorzystne.
Bakterie jelitowe a produkcja witamin
Bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacterium odpowiadają za wewnątrzjelitową produkcję witaminy B12, biotyny, witaminy K czy kwasu foliowego. Obecność tych składników poprawia wchłanianie wielu innych witamin i minerałów, dzięki czemu nasz organizm jest lepiej odżywiony.
Bakterie jelitowe, a wspomaganie metabolizmu
Dobre bakterie w jelitach usprawniają metabolizm kwasów żółciowych oraz cholesterolu. Poza tym, mikroflora jelitowa częściowo trawi błonnik, rozkładając go do cukrów prostych oraz krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Same enzymy trawienne często są wobec błonnika bezradne, dlatego, gdy mamy zbyt mało dobrych bakterii w jelitach, trawienie błonnika przebiega opornie.
Dieta mądrych jelit – co jeść?
W jadłospisie diety mądrych jelit powinny więc znaleźć się produkty, które dostarczą nam jak największej ilości dobrych bakterii jelitowych. Są to:
- kiszonki;
- fermentowane produkty mleczne.
Ponadto dieta powinna być bogata w najlepsze źródła pokarmów dla korzystnych bakterii jelitowych, a jednocześnie w takie, które nie będą zachęcały do pozostania tych gorszych drobnoustrojów. Dlatego do menu powinniśmy włączyć:
- warzywa (najlepiej ze zbiorów ekologicznych);
- pełnoziarniste produkty zbożowe;
- źródła inuliny (cebula, szparagi, cykorię).
Przykładowy jadłospis na jeden dzień
Śniadanie:
Placuszki owsiane z orzechami pekan.
40 gramów posiekanych orzechów pekan
25 gramów bezglutenowych płatków owsianych
25 gramów mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka syropu klonowego
60 ml mleka
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj suche składniki.
- Roztrzep jajko, wlej ekstrakt waniliowy, syrop klonowy i mleko. Dodaj do suchych składników i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekane orzechy. Odstaw ciasto na 15 minut.
- Roztop olej kokosowy na patelni i nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą złotobrązowe, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Przewróć na drugą stronę i smaż przez 1-2 minuty.
- Placuszki świetnie smakują same, ale można dodać łyżkę jogurtu greckiego, miodu lub ulubione owoce.
Obiad:
Bliny ze szpinakiem i ricottą.
150 g świeżego szpinaku
60 g mąki gryczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
25 g startego parmezanu
100 g sera ricotta
3 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Szpinak blanszujemy, następnie odcedzamy na durszlaku, wyciskając jak najwięcej wody. Szpinak drobno siekamy.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Roztrzepujemy jajka z ricottą. Przelewamy masę do miski z suchymi składnikami, dodajemy mleko, szpinak i dokładnie mieszamy (masa powinna być bardzo gęsta).
- Jedną łyżkę masy kładziemy na patelnię i smażymy na rozgrzanej oliwie na złotobrązowy kolor z obu stron.
Kolacja:
Sałatka z wędzonym łososiem.
Sok z jednej limonki
1 łyżka octu jabłkowego
1/4 łyżeczki drobno startego korzenia imbiru
szczypta pieprzu cayenne
60 g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
2-3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
40 g rukwi wodnej
1/2 awokado pokrojonego w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Wymieszaj w misce sok z limonki, ocet jabłkowy, imbir, rzodkiewkę, łososia i pieprz cayenne. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Przed jedzeniem wymieszaj w drugiej misce rukwie i awokado z oliwą z oliwek, a na wierzchu ułóż mieszankę z łososiem.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL