J est to dieta dość restrykcyjna, opiera się bowiem głównie na jedzeniu produktów białkowych. Uważa się ją za dobrą opcję w procesie oczyszczania organizmu, jednak czy można ją stosować stale ? Na czym polega dieta Dukana, jak ją wprowadzać i co można jeść ?
Dieta Dukana – kilka słów o diecie
Dieta Dukana opracowana została przez znanego we Francji dietetyka Pierre’a Dukana, specjalistę od walki z nadwagą. Dukan uznał, że spożywając większe ilości białka, można szybciej schudnąć. Dieta opiera się więc głównie na jedzeniu protein, choć w każdej kolejnej fazie, dodaje się do jadłospisu kolejne produkty, urozmaicając go.
Dieta Dukana faza I – uderzeniowa
Jest to faza początkująca, trwająca ok. 5-7 dni. Nastawiona jest na radykalne oczyszczanie organizmu oraz szybki spadek wagi. Im więcej chcemy schudnąć, tym dłużej może trwać ten etap, jednak nie powinniśmy go stosować przez więcej niż 7 dni.
Faza I – co można jeść?
- chudy nabiał, najlepiej jak najmniej przetworzony;
- chude mięsa: drób, cielęcina, wołowina;
- ryby: okoń, mintaj, dorsz, pstrąg, tuńczyk, makrela, sardynka, łosoś;
- jaja;
- kawa, herbata, zioła.
Zaleca się, aby do przygotowywania potraw nie używać olejów, najlepiej gotować je na parze.
Dieta Dukana faza II – naprzemienna
Jest to kolejny, już nieco mniej restrykcyjny etap diety Dukana. Charakteryzuje się jadłospisem naprzemiennym. Posiłki białkowe łączymy z warzywami. Cały rytm diety polega na tym, aby przez dni, w których spożywamy produkty ściśle białkowe łączyć naprzemiennie z dniami, w których białko łączymy z warzywami.
Faza II – co można jeść?
Oprócz produktów przedstawionych w fazie I, do jadłospisu dołączamy warzywa, między innymi:
- pomidory;
- rzodkiewki;
- paprykę;
- szpinak;
- por;
- kapustę;
- sałatę;
- koper;
- seler;
- marchew;
- bakłażan;
- buraki;
- cykorię.
Fazę naprzemienną stosujemy aż do momentu osiągnięcia upragnionej masy ciała. Może trwać nawet kilka miesięcy. Produkty spożywać możemy w dowolnych ilościach,a le bez przejadania się.
Dieta Dukana Faza III – utrwalanie efektów
Sporo kilogramów już utraciliśmy, teraz jednak chcielibyśmy przy tej wadze pozostać i uniknąć efektu jojo. Faza III ma pomóc nam utrwalić nawyki żywieniowe. Jej długość zależy od ilości zrzuconych kilogramów. Na każdy kilogram przypada 10 dni etapu III.
Faza utrwalania efektów polega na spożywaniu produktów białkowych z warzywami bez konieczności stosowania „naprzemienności”. Co więcej, jadłospis możemy wzbogacić o:
- chleb wieloziarnisty (ale nie więcej niż 2 kromki dziennie);
- ser żółty (2 plasterki dziennie);
- jedną porcję owoców o niskiej zawartości cukrów.
2 razy w tygodniu możemy pozwolić sobie na makaron lub ryż i również 2 razy w tygodniu dozwolone jest popełnienie tzw. małego grzeszku, czyli zjedzenie kawałka ciasta czy lodów lub batonika.
W III fazie nie trzeba stosować dni naprzemiennych, jednak w dalszym ciągu jeden dzień w tygodniu powinien być ściśle proteinowy.
Dieta Dukana faza IV – stabilizacja
Ostatnia faza diety ma ostatecznie przyswoić nam zasady zdrowego żywienia, dzięki czemu utrzymamy prawidłową wagę. Na tym etapie odżywiamy się już bez większych ograniczeń, wciąż jednak wykluczamy słodycze, słodkie napoje oraz fast-foody.
Zalecane jest również
zwiększenie produktów bogatych w błonnik, które wspomogą
trawienia i pomogą utrzymać prawidłową pracę jelit.
W fazie IV w dalszym ciągu
obowiązuje 1 dzień w tygodniu, składający się z produktów,
zawierających głównie białko.
Dieta
Dukana – efekty
Popularność diety Dukana wzięła się z braku ograniczeń kalorycznych przy jednoczesnym szybkim spadku wagi. Choć jest to sposób żywienia, który wymaga od nas specjalnego doboru żywności oraz rezygnacji z wielu produktów – efekty odchudzania i oczyszczania organizmu są bardzo dobre.
Dieta Dukana – czy każdy może ją stosować?
Dieta Dukana przeznaczona jest dla zdrowych osób dorosłych, które zmagają się z nadwagą i otyłością. Stosując się do podanych wyżej zasad, wytrwanie na diecie nie jest tak ciężkie, a pozwala w szybkim tempie dużo schudnąć.
Dieta Dukana – opinie
Opinie o diecie Dukana są podzielone. Chociaż ten tryb żywienia pozwala skutecznie zrzucić wagę, to jednak może mieć też konsekwencje dla naszego zdrowia. Warto pamiętać, że aby poprawnie funkcjonować, potrzebna jest równowaga pomiędzy składnikami odżywczymi. Co więcej, duże ilości białka mogą doprowadzić do uszkodzenia nerek oraz skazy białkowej.
Niektórzy specjaliści ostrzegają również przed spożywaniem nadmiaru białka, które może stać się pożywką dla nowotworów. Co więcej, samo białko nie zapewni nam energii, którą pobieramy głównie z węglowodanów i tłuszczów. Choć w kolejnym etapie możliwe jest wprowadzenie warzyw, ich jedna porcja może stanowić zbyt małą ilość dla naszego organizmu.
Dieta Dukana – wady i zalety
Zalety diety Dukana:
- szybka redukcja masy ciała;
- nie ma konieczności liczenia kalorii;
- składa się z produktów łatwodostępnych;
- podkreśla znaczną rolę białka w organizmie.
Wady diety Dukana:
- w początkowych etapach możemy odczuć znaczny spadek energii;
- mogą pojawić się zaparcia;
- w początkowym etapie jest uboga w witaminy, dlatego warto rozważyć stosowanie suplementacji;
- konsekwencje wynikające z nadmiernej podaży białka, przedstawione w poprzednim akapicie.
Dieta Dukana – przykładowy jadłospis
Oto przykładowe plany posiłków dla poszczególnych faz diety Dukana.
Faza I (uderzeniowa).
- Śniadanie: jajecznica z 2 jaj, plasterek chudej szynki drobiowej, kawa lub herbata bez cukru.
- II śniadanie: jogurt naturalny + łyżka otrębów owsianych. Jogurt można posłodzić stewią, która jest słodsza od zwykłego cukru białego, a na dodatek, jest zdrowsza i nie ma kalorii!
- Obiad: pieczona w piekarniku pierś z kurczaka/indyka w ziołach.
- Podwieczorek: serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu, łyżka otrębów owsianych.
- Kolacja: sałatka z tuńczyka (puszka tuńczyka w sosie własnym, jedno jajko ugotowane na twardo, łyżeczka musztardy, przyprawy).
Faza II (naprzemienna).
- Śniadanie: omlet z 2-3 jaj z pomidorem, szpinakiem i plasterkiem chudej szynki drobiowej, kawa lub herbata bez cukru.
- II śniadanie: jogurt naturalny z łyżką otrębów owsianych, posłodzony dowolnym zamiennikiem cukru, np.: stewią.
- Obiad: 200 gramów pieczonego łososia z plasterkiem cytryny, gotowane na parze warzywa (kalafior, brokuły).
- Podwieczorek: serek wiejski o obniżonej zawartości tłuszczu, kilka rzodkiewek, szczypiorek, sól, pieprz.
- Kolacja: 150 gramów ugotowanej piersi z kurczaka, surówka z marchewki i jabłka.
Faza III (utrwalania).
- Śniadanie: omlet z 3 jaj, 20-40 gramów startego sera żółtego, szpinak, pomidor. Kawa lub herbata bez cukru.
- II śniadanie: jogurt naturalny z łyżką otrębów owsianych, posłodzony dowolnym zamiennikiem cukru. Jedno średniej wielkości jabłko lub kiwi.
- Obiad: 200 gramów grillowanej piersi z kurczaka, gotowana na parze marchewka z groszkiem.
- Podwieczorek: 2 plasterki chudej wędliny drobiowej, 2 kromki chleba pełnoziarnistego.
- Kolacja: grillowany filet z dorsza z sosem jogurtowym (jogurt naturalny, sok z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, łyżka otrębów owsianych). Gotowane na parze warzywa: brukselka, brokuły, kalafior.
Faza IV (stabilizacji).
Czwarta i ostatnia faza diety Dukana ma ustabilizować wagę na odpowiadającym nam poziomie. Ważne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad:
- Używaj metod odżywiania z fazy utrwalania (jedz nieograniczoną ilość białka, warzyw, jeden owoc, dwie kromki chleba razowego, oraz dwa produkty skrobiowe w tygodniu).
- Wybierz jeden dzień w tygodniu, w którym będziesz spożywać wyłącznie produkty białkowe, podobnie jak podczas fazy I.
- Pij co najmniej, dwa litry płynów dziennie.
- Trzymaj się z dala od fast-foodów, niezdrowych przekąsek i słodzonych napojów.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL