Czym jest dieta rozdzielna dr Haya, na czym polega i jakie posiłki możemy na niej pożywać?
Dieta dr Haya – zasady
Główną zasadą diety rozdzielnej dr Haya jest niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku. Twórca diety uważał, że białko i węglowodany trawione są przez inne enzymy i połączenie ich w jedną potrawę niepotrzebnie obciąża układ trawienny, powodując uczucie ciężkości. Do diety wdrożyć można również produkty, uznane przez dr Haya za neutralne, które dobrze trawią się połączone zarówno z białkami, jak i węglowodanami.
Dieta niełączenia Haya –co jeść? Grupy produktów
Dieta dr Haya opiera się na trzech grupach produktów.
Białko:
- mięso;
- ryby i owoce morza;
- jajka;
- mleko;
- soja.
Węglowodany:
- pieczywo;
- makaron;
- kasze;
- ziemniaki;
- owoce;
- rodzynki.
Produkty neutralne:
- tłuszcze;
- zioła;
- kefir, maślanka;
- grzyby;
- czosnek;
- kiełki.
Dieta dr Haya – czego nie wolno jeść?
Stosując dietę niełączenia, należy unikać:
- cukru;
- fast foodów;
- wędlin;
- białego pieczywa;
- słodkich napojów, zwłaszcza gazowanych;
- alkoholu;
- kawy i mocnej herbaty;
- czerwonego mięsa.
Dieta dr Haya – efekty
Niełączenie białek i węglowodanów ze sobą sprzyja przyspieszeniu procesów przemiany materii. Choć dieta rozdzielna odpowiednia jest dla wszystkich osób, dzięki przyspieszonemu trawieniu, sprawdza się również jako sposób na odchudzanie. Stosując niskokaloryczną odmianę diety dr Haya, można schudnąć nawet 2,5 kilograma w ciągu dwóch tygodni. Co więcej, stosując się do zaleceń tego sposobu żywienia, nie będziemy odczuwali ciężkości na żołądku, unikniemy wzdęć oraz przelewania się pokarmu w jelitach.
Nie wszyscy specjaliści promują dietę dr Haya jako stały sposób odżywiania. Dzieje się tak dlatego, że dieta ta nie odpowiada zasadom Piramidy Zdrowego Żywienia, która zakłada łączenie białka i węglowodanów w jednym posiłku. Jednak pozwala na dostarczenie organizmowi sporej dawki składników odżywczych, dlatego, jeżeli ktoś czuje się na niej dobrze, może stosować ją przez dłuższy czas.
Dieta Haya –
zalety i wady
Zalety diety dr Haya:
- wspomaga odchudzanie;
- pomaga osobom ze schorzeniami nerek;
- poprawia funkcjonowanie układu krążenia;
- działa korzystnie na układ pokarmowy;
- sprzyja łagodzeniu nerwów;
- działa oczyszczająco.
Wady stosowania diety Haya:
- dla skutecznego działaniu trzeba ściśle przestrzegać zasad;
- jeżeli chcemy schudnąć, musimy przestrzegać określonego zapotrzebowania kalorycznego.
Jak przygotować się do przejścia na dietę dr Haya?
Poniżej przedstawiam kilka wskazówek pomocnych w rozpoczęciu diety:
- dzień przejściowy – zanim przejdziemy do niełączenia produktów, warto zrobić sobie oczyszczający dzień przejściowy w celu pobudzenia przemiany materii oraz oczyszczenia organizmu. Najlepiej pić wtedy dużo czystej wody mineralnej, zrezygnować ze słodyczy i produktów smażonych na rzecz zwiększonej ilości owoców i warzyw;
- jedz powoli – dokładne przeżuwanie posiłków sprzyja ich rozdrobnieniu, dzięki czemu lepiej i szybciej się trawią, ponieważ ich treść nie zalega długo w żołądku; o dziwo, dłuższe jedzenie sprawia również, że nie najadamy się za bardzo, gdyż nasz mózg szybciej reaguje na uczucie sytości;
- pamiętaj o regularnych posiłkach – ważnym elementem praktycznie każdej diety jest regularność posiłków. Spożywając je o stałych porach, przyzwyczajamy nasz organizm do procesów trawienia. Ważne jest również, aby zachowywać stałe odstępy między posiłkami, gdyż zbyt długie przerwy mogą przywoływać napady głodu, które skutkują obżarstwem;
- jedz zdrowo – choć dieta Dr Haya nie eliminuje wielu produktów, każdy sposób odżywiania powinien składać się z potraw naturalnych, jak najmniej przetworzonych;
- pilnuj kalorii – jeżeli na dietę przechodzimy w celu zrzucenia tkanki tłuszczowej, powinniśmy pilnować zalecanego dziennego spożycia kalorii.
Dieta dr Haya – przykładowy jadłospis
Śniadanie:
Do wyboru mamy posiłek węglowodanowy lub białkowy:
- węglowodany: dwie kromki chleba razowego z sałatą i pomidorem, lub owsianka z owocami;
- białkowy: – jajecznica z trzech jajek z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy.
Obiad:
- węglowodanowy: kasza jaglana z warzywami;
- białkowy: gulasz z żołądków drobiowych na śmietanie z dodatkiem pieczarek i szpinaku.
Podwieczorek:
- węglowodanowy: banan lub sałatka owocowa;
- białkowy: serek wiejski.
Kolacja:
- węglowodanowa: pomidor lub papryka nadziewane farszem z rzodkiewki, szczypiorku i cebuli
- białkowa: roladki z piersi kurczaka nadziewane serem mozzarella.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL