Tłuszcze różne

Olej ze słodkich migdałów

Migdałowiec uprawiany jest głównie w basenie Morza Śródziemnego oraz w Kalifornii. Pierwotnie występował w Azji Centralnej.

Z migdałów otrzymuje się między innymi słodki marcepan, niezastąpiony składnik wielu ciast i deserów. Olejek migdałowy jest stosowany w kuchni, jako składnik aromatyzujący potrawy słodkie. 

Olej pozyskiwany ze słodkich migdałów jest tłoczony na zimno, gdyż w wysokiej temperaturze migdały tracą swoje cenne właściwości – nienasycone kwasy tłuszczowe podczas obróbki termicznej przekształcają się w tłuszcze trans i dokonują prawdziwego spustoszenia w organizmie.

 

Dlatego lepiej nie dodawać migdałów do ciast, lepiej upieczone ciasto posypać mielonymi migdałami lub płatkami migdałowymi. 

Olejek ze słodkich migdałów w czystej postaci jest ulubionym kosmetykiem Włoszek, ale i w innych krajach zyskuje sobie coraz więcej wielbicielek. Doskonale pielęgnuje każdego rodzaju skórę, ale szczególnie polecany jest do skóry suchej, zniszczonej, wrażliwej, swędzącej oraz starzejącej się, która szczególnie narażona jest na przesuszenie.

 

Dobroczynne działanie olejku sprawia, że skóra jest nawilżona, uelastyczniona, wygładzona, a ewentualne podrażnienia złagodzone. Jest niezastąpiony przy leczeniu egzemy i łuszczycy. Masaż twarzy z dodatkiem kilku kropli olejku migdałowego spowolni pojawianie się zmarszczek. Olejek polecany jest również przy cerze naczynkowej. Spierzchnięte usta oraz dłonie będą wdzięczne za posmarowanie olejkiem migdałowym.

Co możemy znaleźć w olejku migdałowym? Sole mineralne, proteiny, witaminy z grup: A, B, D oraz E, kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy oraz kwas oleinolowy. Olej ma bursztynowy kolor, oraz przyjemny charakterystyczny zapach.

Olejek migdałowy szczególnie doceniają kobiety w ciąży. Smarowanie nim brzucha, ud, pośladków i piersi przeciwdziała pojawianiu się nieestetycznych i niemile widzianych rozstępów.

 

Również matki niemowlaków znają moc olejku migdałowego, który pomaga walczyć z ciemieniuchą, łagodzi zaczerwienienia i popieluszkowe zapalenie skóry. Wystarczy dodać kilka kropli tego kosmetyku do wody, aby skóra maluszka została dobrze nawilżona.

Jak wiadomo rozstępy na skórze pojawiają się nie tylko podczas tycia, ale także chudnięcia.

 

Dlatego smarowanie miejsc szczególnie narażonych na rozstępy (brzuch, uda, pośladki, ramiona) jest polecane osobom stosującym kurację odchudzającą.

Opalanie, czy to na słońcu czy w solarium, jest przyjemnym i relaksującym zajęciem, a jego efektem jest piękna opalenizna. Gdyby jednak po takim relaksie skóra wymagała nawilżenia i złagodzenia oparzeń, dobrze jest sięgnąć po olej migdałowy. A jeśli przy relaksie jesteśmy – olejek migdałowy uprzyjemni masaż. Jest także stosowany w aromatoterapii. 

Również suche matowe włosy będą wdzięczne za maseczkę z olejku migdałowego. Wystarczy nałożyć pół godziny przed myciem głowy, aby włosy odzyskały miękkość i blask.

W przemyśle kosmetycznym olej migdałowy jest stosowany, jako składnik kremów, mydeł i perfum.

Olej migdałowy przyjmowany doustnie ma działanie przeczyszczające.

Ciekawostką jest, że olej migdałowy przy tak ogromnym zastosowaniu w kosmetyce jest również stosowany, jako smar w mechanizmach precyzyjnych.

Opublikowano 23.01.2015

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o