Tłuszcze różne

Olej Sezamowy

Co to jest olej sezamowy?

 

Olej sezamowy – olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych. Ma jasno po ciemnożółty do brązowego kolor i lekko orzechowy, łagodny zapach i smak. Odmiana stosowana w przemyśle spożywczym ma ciemno brązowy kolor i mocny aromat. Ma właściwości rozgrzewające, oczyszczające, reguluje pracę gruczołów łojowych. Bardzo dobrze wpływa na odżywienie skóry i włosów.

 

Zastosowanie oleju sezamowego

 

1. Można używać jako dodatek do potraw, np. do sałatek, używany do gotowania, ale nie nadaje się do smażenia.

2. Stosowany w kuchni, pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, co umożliwia obniżenie ilości stosowanych w tym celu dawki leków. Spowodowane jest to efektem działania wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

3. W kosmetyce używany jako olejek do ciała, do masażu i kąpieli. Stosowany w kremach i mleczkach przeznaczonych do suchej skóry, mieszanej, dojrzałej, źle ukrwionej i wrażliwej. Ze względu na posiadane właściwości używany również w kosmetykach chroniących przed promieniowaniem UV.

4. Używany również w preparatach do pielęgnacji suchych włosów i suchej skóry głowy. Nie powinien być stosowany przy zapaleniach skórnych. Olej sezamowy wnika w głąb włosa, odżywiając go od nasady aż po końce.

 

Moje wrażenia

 

Akurat tak się składa, że miałam przyjemność przetestować olej sezamowy, dlatego mogę się z wami podzielić moimi wrażeniami.

 

Włosy: moczyłam włosy w wodzie z dodatkiem oleju, posuszyłam ręcznikiem, pozwoliłam im wyschnąć przez całą noc, po czym rano zmyłam. Włosy były wygładzone, odżywione, ładnie się układały, a co najważniejsze nie puszą się i przy regularnym stosowaniu, widziałam efekty.

 

Ciało i skóra: stosowałam olej jako balsam do ciała. Olejek szybko się wchłania, pozostawiając skórę aksamitnie gładką, miękką i aksamitną.

 

Właściwości

 

Olej sezamowy stosowany jest od tysięcy lat na różnorodne problemy zdrowotne. W medycynie stosuje się go jako środek na przykład na migreny. Olej sezamowy, jak pokazują badania, jest silnie antyoksydacyjny, likwiduje wolne rodniki, które niszczą kolagen i elastynę w tkance łącznej skóry właściwej. Destrukcyjne działanie wolnych rodników powoduje bowiem utratę elastyczności i sprężystości skóry, co w konsekwencji prowadzi do przyspieszenia powstawania zmarszczek, a tym samym postępowania procesu starzenia komórek skóry.

 

Szybko się wchłania i poprawia ukrwienie skóry, jej dotlenienie. Świetnie odżywia suchą skórę, wspomaga leczenie łuszczycy. Łagodzi zaczerwienienia, ranki na skórze. Jest także zalecany do smarowania głowy dzieciom podczas „inwazji” wesz.

Olej sezamowy jest naszym sprzymierzeniem w obliczu szkodliwych czynników zewnętrznych. Chroni przed poparzeniami słonecznymi (jest naturalnym filtrem), nadmiernym wiatrem.

 

Chroni także ciało przed szkodliwym działaniem chloru podczas pobytu na basenie. Nawilża i odżywia skórę głowy, zapobiegając łupieżowi i stanom zapalnym. Wspaniale oczyszcza naszą skórę, gdyż przyciąga cząsteczki toksyn, wiąże je i dzięki temu ławo spłukuje się z ciała pod wpływem gorącej wody i/lub mydła.

 

Co więcej olej sezamowy używany podczas gorącej kąpieli lub prysznica, stosowany do higieny intymnej, zapobiega infekcjom pochwy wywoływanym przez drożdżaki. Nasza skóra oraz cera będzie wniebowzięta. Olej sezamowy poprawia jej elastyczność, jędrność, sprawiając ze staje się miękka, świeża. Olej ten zwęża pory, szczególnie w okolicy nosa, pojawiające się na cerze w każdym wieku.

 

Wydawałoby się (i taka też jest powszechna opinia), że produkty z olejem, tłuste skóry nie nadają się na młodą trądzikową cerę. Otóż ten olej pomaga zapobiegać występowaniu pryszczy, oczyszcza skórę z brudu, szkodliwych produktów, które zalęgają w porach.

 

Dzięki zdolności oleju sezamowego do wchłaniania szkodliwych cząsteczek, skóra Twoja i Twojego nastoletniego dziecka będzie piękna i zdrowa.

 

Jak działa na dzieci?

 

Olej sezamowy świetnie nadaje się do pielęgnacji wrażliwej skóry niemowlęcia i małego dziecka. Może się zdarzyć, że za długi kontakt wrażliwej skóry dziecka z mokrą lub zabrudzoną stolcem pieluszką wywoła odczyn zapalny skóry, wysypkę. Olej sezamowy chroni delikatną skórę dziecka przed podrażnieniami.

Ewenementem jest użycie oleju sezamowego jako ochrona przed zarażeniem się drogą kropelkową katarem lub grypą. Gdy Twoje dziecko przebywa w szkole, gdzie inne dzieci pociągają nosem, można go zabezpieczać stosując do nosa waciki, tampony nasączone olejem sezamowym, co chroni przed bakteriami i wirusami przenoszonymi przez powietrze.

Olej sezamowy jest także stworzony do masażu. Pobudza ukrwienie, działa przeciwzapalnie, wydobywa z nas naszą naturalną energię.

 

Uwaga!

 

Ponieważ olej sezamowy rozgrzewa nie jest zalecany do stosowania przy rozszerzonych naczynkach i przy stanach zapalnych.

 

Olej sezamowy w kuchni

 

Aromatyczny i bardzo smaczny olej sezamowy, powstaje ze starannie wyselekcjonowanych ziaren sezamu. Ma charakterystyczny, intensywny, brązowy kolor. Jest znakomitym dodatkiem do wszystkich dań na zimno: sałatek, surówek, dipów oraz sosów.

 

Doskonale sprawdza się też jako przyprawa do zup, dań mięsnych i marynat. Nie powinno się go poddawać temperaturze wyższej niż 70°C, gdyż traci wtedy swój aromat. Z tego powodu, olej sezamowy nie nadaje się do smażenia.

Olej sezamowy jest bogaty w cenne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obniżają ciśnienie krwi. Z tego powodu zaleca się włączenie go do codziennej diety osobom cierpiącym na nadciśnienie.

 

Olej sezamowy zawiera również duże ilości witaminy E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz witaminę K, która ma właściwości przeciwkrwotoczne i uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej.

 

Jak stosować?

 

– bezpośrednio na skórę,
– do produkcji kosmetyków profesjonalnych i w warunkach domowych,
– spożywcze,
– do zabiegów w salonach kosmetycznych, fryzjerskich, fryzjerskich i salonach masażu.

 

Masaż z dodatkiem oleju – jak zrobić?

 

Masaż z dodatkiem oleju jest bardzo prosty. Ciepły olej (możesz podgrzać go, trzymając małą plastikową butelkę z olejem pod bieżącą gorącą wodą lub w kubku), nałóż na skórę, wmasowując go dokładnie od stóp do głów.

 

Jeśli masz czas, możesz olej pozostawić na skórze przez 15 do max 120 minut. Następnie weź prysznic lub kąpiel, aby zmyć nadmiar oleju oraz toksyny, które wydostały się na skórę. Do mycia możesz użyć mydła, najlepiej 100% naturalnego. Jako jedyny olej wnika głęboko w skórę i na zasadzie działania membrany wypycha toksyny położone w głębszych jej warstwach, na zewnątrz lub pomaga skierować je do układów wydalniczych.

 

Zalety masażu olejowego

 

– oczyszcza i odmładza organizm
– niweluje stres
– poprawia krążenie krwi i limfy
– ujędrnia i rozświetla skórę
– oczyszcza skórę, łagodzi podrażnienia
– pomaga walczyć z cellulitem
– zwalcza i zabezpiecza skórę przed bakteriami, wirusami, pasożytami i grzybami
– działa uelastyczniająco i wzmacniająco na mięśnie i stawy
– relaksuje, znosi napięcia i sztywność w ciele, działa przeciwbólowo
– wskazany przy stosowaniu diet oczyszczających

Czy olejek jest bezpieczny dla alergików?

 

Nie ma przeciwwskazań w przypadku osób z tendencjami do alergii. Produkt jest w 100% naturalny – bez żadnych, zbędnych dodatków.

 

Termin przydatności

 

Na każdej etykiecie jest data określająca maksymalny termin przydatności. Zawsze jest to kilka – kilkanaście miesięcy. Nie sprzedajemy produktów, którym za kilka dni kończy się termin przydatności.

 

Reasumując wszystkie właściwości, olej sezamowy:

 

– poprawia ukrwienie, jędrność i elastyczność skóry,
– działa rozgrzewająco,
– odtruwa skórę,
– reguluje pracę gruczołów łojowych (nadaje się również dla skóry tłustej),
– nawilża skórę i delikatnie natłuszcza,
– dostarcza skórze mikro i makro elementy: fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk oraz witaminę E i F,
– dzięki naturalnym przeciwutleniaczom spowalnia procesy starzenia się skóry,
– działa wzmacniająco i ochronnie,
– chroni skórę przed działaniem środowiska zewnętrznego,
– delikatnie łagodzi podrażnienia skóry,
– wygładza i zmiękcza skórę,
– likwiduje nadmierne rogowacenie i łuszczenie naskórka,
– posiada naturalny filtr przeciwsłoneczny,
– znakomity do masażu całego ciała,
– pomaga w walce z cellulitem,
– sprawdza się w demakijażu,
– skutecznie pielęgnuje suche i zniszczone włosy,
sprawdza się w pielęgnacji suchej skóry głowy.

Wykazuje właściwości:
– oczyszczające,
– regenerujące,
– nawilżające,
– odżywiające,
– tonizujące i rozgrzewające,
– zwalcza wolne rodniki,
– działa przeciwzapalnie,
– odżywia włosy.
Podsumowując olej sezamowy ma zastosowanie:
– w przemyśle spożywczym,
– w przemyśle kosmetycznym, różnego rodzaju wyroby, kremy, olejki itd.,
– w salonach kosmetycznych,
– w salonach masażu.

Opublikowano 2.03.2014r.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o