Tłuszcze różne

Olej Rycynowy

Olejek rycynowy dawniej

 

Olejek rycynowy zastosowanie znalazł już około 4000 lat temu, kiedy to w Egipcie używany był, jako środek do smarowania kamieni, by te łatwiej się ślizgały a ich transport był prostszy.

 

Papirusy pochodzące z tamtego okresu zawierają zapisy dotyczące tego, jak uprawiać rącznik i jakie zastosowanie znalazł olej rycynowy w medycynie (np. w Chinach i Indiach wykorzystywano olejek do wywołania porodu i usunięcia łożyska).

 

Olej rycynowy już w średniowieczu stosowany był, jako lekarstwo, a ze względu na kształt liści bywał nazywany „Dłonią Chrystusa”. Został dopuszczony oficjalnie do użytku medycznego pod koniec XVIII wieku. W wieku XIX podawany był kobietom przed porodem i chorym przed operacją jamy brzusznej; stosowany też w chorobach pasożytniczych, dyzenterii i przy długotrwałych biegunkach – oczyszczano w ten sposób jelita i próbowano usunąć przyczyny biegunki. Dzięki podaniu oleju rycynowego oczyszczano jelita z toksyn, pierwotniaków, drożdżaków i zwiększana perystaltykę jelit.

 

Rycyna służyła w dawnych czasach, jako trucizna i podawana była np. niechcianym dzieciom w Afryce, jako zupka z nasion rącznika. Natomiast pracownicy kopalni diamentów przyjmowali niewielkie ilości rycyny, jako środek przeczyszczający, by uniemożliwić im wyniesieni cennych kamieni w żołądku.

 

Rącznik pospolity bywał też wykorzystywany do innych, niekoniecznie przyjaznych, celów; jeżeli sąsiad zaszedł komuś za skórę, wystarczyło wytruć mu bydło przez nakłucie zwierzyny gwoździem zamoczonym w rycynie.

 

Kobiety już dawno temu odkryły cudowne właściwości olejku rycynowego. Podgrzany olejek służył im do wzmocnienia włosów, pielęgnacji rozdwojonych paznokci. Nacierały też nim wypadające rzęsy i brwi.Jeszcze do niedawna olej rycynowy stosowany był przez lekarzy, jako lek przeczyszczający. Wykorzystywano jego właściwości przy zaparciach i zatruciach pokarmowych.

 

Czym jest olejek rycynowy?

 

Olej rycynowy to bezbarwna albo jasnożółta, gęsta ciecz, będąca wyciągiem z nasion rycyny – jednej z najbardziej trujących substancji pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z rącznika pospolitego. Olej uzyskuje się poprzez wyciskanie nasion na zimno i wygotowywanie z wodą. Dzięki temu rozkłada się toksyczna rycyna, której zażycie mogłoby doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. W medycynie ludowej olej rycynowy stosowano wręcz na każdą część ciała; do masażu, leczenia, a także, by poprawić wygląd.

 

Dobroczynne okłady

 

Olej rycynowy faktycznie ma wszechstronne działanie lecznicze, choć obecnie nieco zapomniane. Ponieważ działa silnie przeczyszczająco, powinien być stosowany przede wszystkim w zaparciach. W medycynie ludowej przyjmowano go doustnie właśnie, jako środek na przeczyszczenie. Na tę dolegliwość olej rycynowy najlepiej stosować, jednorazowo zażywając 1-2 łyżki.

 

Ale możliwości stosowania olejku rycynowego są znacznie szersze, zwłaszcza, gdy zastosujemy okłady z jego użyciem. W ten sposób pobudzimy mechanizmy obronne organizmu i wpłyniemy na równowagę między komórkami.

 

Okłady można stosować w wielu schorzeniach – wrzodach, chorobach przewodu pokarmowego, niedrożności jelit, bólach głowy, zapaleniu mięśni i kaletki maziowej, kości i stawów, infekcyjnym zapaleniu wątroby, nadciśnieniu, hemoroidach.

 

Można zastosować gorący okład z rycyny, by rozpuścić piasek w przewodach żółciowych i w pęcherzyku żółciowym. Okłady z rycyny pomagają na problemy kobiece, m.in. zapalenie szyjki macicy, pochwy, jajnika, śluzówki macicy i sutka, przy zagrożeniu poronienia, problemach z miesiączką, cyście jajnika czy włókniaku macicy.

 

Jak zrobić taki okład?

 

To jednak nie wszystkie choroby, na które pomogą okłady z olejku rycynowego. Warto leczyć tak schorzenia skórne – grzybice, otarcia, ropnie, kaszaki, czyraki oraz trądzik. Okłady stosujmy w urazach szyi, bicepsów i bólach krzyża. Można też je robić, kiedy ma się gorączkę, wzdęcia i niestrawność. Poza tym rycyna wzmacnia układ immunologiczny.

 

Aby zrobić okład, potrzebna jest miękka flanela. Należy ją złożyć kilkakrotnie, by uzyskać trzy lub cztery warstwy. Złożoną flanelę nasączamy olejem rycynowym, który można wcześniej podgrzać, i przykładamy do skóry.

 

Następnie przykrywamy flanelę folią, aby zatrzymać wysoką temperaturę. Tak przygotowany okład powinien mieć styczność ze skórą przez kilka godzin, dlatego najlepiej zrobić go na noc. Dobrze jest zastosować dodatkowe dogrzanie – termofor albo koc elektryczny. Ważne: po zdjęciu okładu skórę, na której po takiej kuracji zbiorą się toksyny, należy przemyć roztworem sody oczyszczonej według proporcji: pół łyżeczki sody na pół szklanki ciepłej wody. Następnie ciało dokładnie myjemy ciepłą wodą i mydłem.

 

Sposób na piękne włosy

 

Ale olejek rycynowy jest również niezastąpiony, gdy chcemy zadbać o urodę domowymi sposobami. Świetnie działa na włosy – zwłaszcza, gdy wypadają, nie mają połysku, są przesuszone, a końcówki rozdwojone.

 

Włosy wzmocnią kompresy przygotowane z jednego żółtka, łyżki oleju rycynowego oraz łyżki balsamu do włosów. Kompres kładzie się na noc. Należy założyć woreczek z folii, owinąć głowę ciepłą chustką lub ręcznikiem, a rano zmyć wszystko szamponem ziołowym. Kurację stosować, co 10 dni, aż do uzyskania wyraźnej poprawy. Olejek można również wymieszać z gorącą wodą i wetrzeć taką mieszankę w osłabione, wypadające włosy. Na włosy bez blasku i wyrazu dobra będzie kuracja polegająca na myciu ich szamponem z dodatkiem oleju rycynowego.

 

Domowe kuracje?

 

Olej rycynowy polecany jest w pielęgnacji rzęs oraz brwi. Na rzęsy można nakładać go czystą szczoteczką od tuszu, a na brwi kosmetycznym patyczkiem. Taka kuracja wzmocni cebulki, przyciemni włoski i sprawi, że rzęsy oraz brwi staną się grubsze. Dzięki rycynie nie będą także wypadać.

 

Olejek rycynowy korzystnie działa na dłonie – najlepiej posmarować je, założyć rękawiczki i położyć się spać. Z kolei na zniszczone i rozdwajające się paznokcie dobra będzie kuracja z podgrzanego oleju; należy zanurzyć w nim palce albo wetrzeć ciepły olejek w paznokcie. Poprawa może być widoczna już po tygodniu. Olejek stosujmy także na obolałe i zaniedbane stopy.

 

Kilka kropli dodanych do kąpieli nawilży skórę. Olejem warto również smarować całe ciało, które dzięki niemu będzie znakomicie nawilżone, a ewentualne podrażnienia zostaną złagodzone. Natomiast okład na twarz sprawi, że cera stanie się napięta i znikną zaczerwienienia.

 

Przeciwwskazania

 

Niewątpliwą zaletą tej wyjątkowej substancji jest fakt, że kosztuje kilka złotych (zazwyczaj ok. 3 zł) i jest dostępna w każdej aptece bez recepty oraz w sklepach zielarskich. Ale nie każdy może stosować olejek rycynowy. Przeciwwskazaniem do okładów jest miesiączka. Oleju doustnie nie wolno używać także w ciąży, ponieważ może to spowodować powikłania, a czasem nawet poronienia. Kobiety karmiące przed użyciem olejku powinnyskonsultować się z lekarzem. Także dzieci powinny stosować olejek rycynowy według zaleceń lekarza.

 

Włosy, włosy i jeszcze raz włosy!

 

Bogaty w kwasy tłuszczowe, witaminę E oraz inne substancje odżywcze olej rycynowy stymuluje mikrokrążenie i pobudza porost włosów.

 

To całkowicie naturalny, a do tego tani środek na porost włosów. Kiedyś sama stosowałam olejek rycynowy i zauważyłam super poprawę moich włosów, których pojawiało się coraz więcej, także mogę go polecić z czystym sercem.

 

Jak stosować na włosy?

 

Chociaż Chmielewska zalecała wcieranie ciepłego oleju w skórę głowy, a następnie zawijanie ręcznikiem i pozostawienie na całą noc, taki sposób ma swoje niedogodności. Olej rycynowy jest bardzo gęsty i zmycie go z włosów nie będzie najłatwiejszym zadaniem. Dlatego dobrze jest połączyć olej rycynowy z innymi lżejszymi olejami (z pestek winogron, kokosowym, migdałowym) lub używać go, jako składnik maseczek wzmacniających.

 

Taki dodatek doda włosom blasku, ponieważ olej rycynowy ma doskonałe właściwości nabłyszczające. Może też przyciemniać jasne włosy.

 

Sposobem znanym i popularnym od pokoleń było ucieranie żółtka z olejem rycynowym (olej nakłada się kropla po kropli). Taką miksturę wzbogaconą dodatkowo np. kilkoma kroplami soku z cytryny nakłada się na skórę głowy na kilka godzin i trzyma pod ciepłym kompresem (folia, ręcznik). Następnie włosy należy dokładnie umyć.

 

Olej rycynowy sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku włosów przetłuszczających się i ze skłonnością do wypadania. Należy pamiętać o tym, że olej pobudzi do pracy istniejące cebulki włosowe – może, więc pomóc osobom, którym włosy wypadły. Jeśli ktoś z natury ma niewiele włosów może liczyć na ich wzmocnienie, ale nowe cebulki włosowe nie pojawia się.

 

Jak stosować na brwi i rzęsy?

 

Olej rycynowy do doskonały eliksir wzmacniający wzmacniający i pobudzający wzrost brwi i rzęs. Wystarczy (po wieczornym demakijażu) czystą szczoteczkę do mascary zanurzyć w oleju i przeczesać rzęsy oraz brwi. Nadmiar usunąć wacikiem, resztę zostawić na noc. Rano resztki oleju usunąć płynem do demakijażu.

 

Lekarze zwracają uwagę, aby do leczenia stosować olej rycynowy medyczny doskonałej, jakości. Najlepszy z nich pozyskiwany jest w Indiach zimnotłoczony, uprawiany bez pestycydów, na doskonałej ziemi i w otoczeniu znakomitego powietrza.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o