Tłuszcze różne

Olej macadamia tłoczony z orzechów macadamia

Orzechy macadamia wyglądem bardzo przypominają nasze orzechy laskowe. Ich łupinki są jednak tak twarde, że nie daje im rady zwykły dziadek do orzechów. Dlatego najlepiej kupować je wyłuskane.

 

Są smaczną i zdrową przekąską, doskonale zastąpią popularne chipsy i inne „puste kalorie”. Ich jądro składa się w 77% z tłuszczów. Pozyskuje się z nich olej macadamia, który ma wiele zastosowań w kosmetyce.

 

Ze względu na swoje unikalne właściwości jest swoistym must have każdej eleganckiej i zadbanej kobiety.

Co wyróżnia olej macadamia?

Przede wszystkim brak zapachu, jest całkowicie neutralny. Dużo szybciej niż inne olejki wchłania się w skórę, nie pozostawiając tłustej warstwy. Robi dokładnie to, co do niego należy, dyskretnie aczkolwiek skutecznie nawilża i ujędrnia skórę. Regeneruje poparzenia, podrażnienia i blizny. Wmasowywany w uda pomaga zwalczać rozstępy i cellulit.

Medycyna naturalna w Brazylii poleca olej macadamia przy leczeniu bielactwa. Unikalny zestaw nasyconych kwasów tłuszczowych (stearynowy i palmitynowy) zwiększa syntezę melaniny. Olej macadamia można potraktować, jako samodzielny kosmetyk-lekarstwo, lub jako bazę – dodając inne preparaty zwiększające i przyspieszające pigmentację, jak chociażby piperyna.

Olej macadamia można stosować do każdego rodzaju skóry, jednak najbardziej przydatny będzie dla skóry suchej, zwiotczałej, pozbawionej elastyczności i sprężystości. Polecany jest osobom starzejącym się, dopieszcza i regeneruje niemłodą skórę.

Również zniszczone włosy będą wdzięczne za maseczkę z olejku macadamia. W zamian staną się gładkie i lśniące, pozbawione problemów z rozczesywaniem i układaniem. Maseczkę najlepiej jest nałożyć kilka godzin przed planowanym myciem włosów.

W kosmetyce jest stosowany przy produkcji balsamów i sztyftów do ust, oliwek do masażu, balsamów i peelingów do ciała, olejków do demakijażu, kuracji do włosów na bazie oleju, olejków do twarzy o raz kolorowych kosmetyków.

Macadamia w kuchni

Pomyli się jednak ten, kto pomyśli, iż olej macadamia ma zastosowanie jedynie w kosmetyce. Świetnie sprawdza się również w kuchni! Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin, dobrze jest czasem zastąpić olej słonecznikowy lub rzepakowy właśnie olejem macadamia. Dobrze sprawdza się na zimno w różnego rodzaju sałatkach, koktajlach owocowych (wystarczy kilka kropli by nadał potrawie unikalnego orzechowego posmaku) lub na ciepło używany do smażenia bądź pieczenia. Mało tego – może zastąpić olej lub margarynę przy pieczeniu ciasta!

Olej macadamia jest produktem antyalergicznym, bezpiecznym dla alergików. Jest również bezpieczny dla dzieci. Jedynie osoby uczulone na orzechy powinny zachować ostrożność.

Olej macadamia najlepiej przechowywać w ciemnej szklanej butelce, co chroni go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu butelki należy przechowywać ją w lodówce.

Do tej pory niewyjaśnioną ciekawostką jest, dlaczego orzechy macadamia są szkodliwe dla psów. Garść orzechów podana pupilowi może wywołać, drgawki, wymioty, ataksję, a także hipotermię. Stan taki może trwać nawet 12 godzin. Nie jest wymagane żadne leczenie, samoistny powrót do zdrowia następuje po około dwóch dobach.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *