Indianie zamieszkujący Amerykę Północną spożywali bulwy słonecznika już w czasach prekolumbijskich. Dzięki kolonistom bulwy szybko rozprzestrzeniły się po całej Azji i Europie. Zapewne wpływ na ten fakt miała niesamowita odporność topinambura na wysokie mrozy, potrafi przetrwać w temperaturze do -30 ºC.Królowały na stołach do XVIII wieku, kiedy to zostały wyparte przez ziemniaki.
Przez kolejne lata topinambur tracił na znaczeniu, traktowany był jako roślina pastewna, stąd zwyczajowe polskie nazwy: świni chleb lub świni orzech. Przed wojną ponownie pojawił się na Śląsku jako roślina jadalna, w czasie wojny podawano topinambura we Francji. Obecnie topinambur postrzegany jest jako rzadkie i egzotyczne warzywo. Wyjątkiem jest właśnie Francja. Francuzi potrafią przyrządzić topinambura na wiele sposobów, robiąc z niego zupy, sałatki a nawet frytki i chipsy. Na mniejszą skalę topinambur hodowany jest w USA i Niemczech. W Polsce pojawia się czasem w ogródkach domowych, nie ma hodowli na skalę przemysłową.
Choć słonecznik bulwiasty jest rośliną bardzo dekoracyjną do jedzenia nadaje się najmniej efektowna jej część – bulwy korzenia, o słodkim orzechowym smaku, przypominającym karczochy lub orzechy brazylijskie. Topinambura można spożywać praktycznie w każdej postaci: surowy, gotowany, pieczony, duszony. Plasterek topinambura wkrojony do herbaty daje lepszy efekt niż cytryna.
Topinambur ze względu na zawartość inuliny przekształcającej się we fruktozę polecany jest osobom chorym na cukrzycę. Powód jest prosty – fruktoza jest dobrze tolerowana przez diabetyków.
Ale słonecznik bulwiasty ma również inne właściwości prozdrowotne.
Jest bogaty w witaminę C, B1 oraz potas i żelazo. Tego ostatniego ma tak dużo, że kilka bulw bez problemu pokrywa dzienne zapotrzebowanie dzieci na ten składnik diety. Duża ilość krzemionki koloidalnej ma zbawienny wpływ na skórę, paznokcie i włosy, co doceniają przede wszystkim panie. Topinambur reguluje pracę układu pokarmowego oraz ciśnienie krwi. Pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Jest obrońcą wątroby i nerek. Zalecany jest w leczeniu osteoporozy. Powinny po niego sięgać osoby pracujące umysłowo, gdyż łagodzi stres, poprawia pamięć i koncentrację oraz powoduje przyrost energii. W czasie gdy otyłość staje się powoli chorobą cywilizacyjną, warto sięgnąć po słonecznika bulwiastego, polecanego jako wsparcie w leczeniu otyłości.
Zapewne mało kto wie, że topinambur jest polecany osobom po chemioterapii ze względu na właściwości oczyszczające organizm.
Ciekawostka: topinambur jest rośliną przemysłową, z której można uzyskać alkohol służący jako surowiec do wytwarzania paliwa. Rozwiązanie to było bardzo popularne w czasie II Wojny Światowej. Natomiast pędy słonecznika nadają się na opał. Można je bezpośrednio palić w piecu, lub wytwarzać z nich brykiety. Jednak doświadczenie pokazuje, że w polskich warunkach jest to bardzo nieekonomiczne rozwiązanie.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.