Różne

Mąka z dyni

W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki.
Dynia to owoc, którym zainteresować się powinny osoby odchudzające się i te, mające problemy z jelitami oraz nadciśnieniem. Dobroczynne właściwości dyni znane są od wielu lat.

 

Pestki dyni stosuje się, aby zwalczyć glistę ludzką i tasiemca. Owoc dyni może być także afrodyzjakiem.

 

Dynia zawiera wiele witamin z grupy B – B1, B2, PP, a także witaminę C. Dynia bogata jest w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

 

To, dlatego są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem.

 

Im ciemniejszy miąższ owocu tym więcej ma witamin, a także karotenu, który poprawia koloryt skóry. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, poprawia też wzrok.

 

Dynia jest owocem niskokalorycznym, 100 g to ok. 30 kcal.

 

Ma także właściwości moczopędne, korzystnie działa na nerki oraz pęcherz. Warto jeść pestki dyni na przekąskę zamiast słodyczy lub produktów mącznych.

 

Dynia może również zapobiec prostacie. Warto, zatem podsunąć owoc i jego pestki partnerowi. Pestki zapobiegają rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego.
Pestki dyni powinny jeść również osoby, u których wykryto glistę ludzką lub tasiemca.

 

Oprócz właściwości zdrowotnych dynia wpływa także na urodę, ponieważ pomaga w zwalczaniu trądziku. To dzięki zawartości cynku w jej miąższu.

 

Pestki z dyni

 

Pestki dyni to składniki odżywcze zdrowej diety, ponieważ są bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Dodane do musli, zupy, surówki i innych potraw będą stanowiły nie tylko doskonały walor smakowy, ale także wzbogacą posiłek o potrzebną dawkę mikroelementów. Dynia nie musi już być tylko wykorzystywana do robienia świecących lampionów na Halloween.

 

Coś więcej o zastosowaniu

 

Pestki dyni, jako składnik zdrowej diety mogą być skutecznym wspomagaczem leczenia nerek, ponieważ zawarte w nich witaminy zmniejszają ilość wydalanego z moczem kwasu szczawiowego.

 

Poza tym pestki dyni zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych. Oprócz tego ich spożywanie pomaga zwalczać skurcze mięśniowe, bóle dłoni i nadgarstków oraz łagodzi objawy tzw. napięcia przedmiesiączkowego, a więc drażliwość, depresję, bolesność piersi i bóle głowy.

 

Występujące w pestkach dyni witaminy i mikroelementy, m.in. beta-karoten, potas, cynk i selen, pomagają utrzymać gospodarkę mineralną organizmu w stanie homeostazy. Zawarta w pestkach dyni witamina A ma pozytywny wpływ na wzrost kości i zębów. Ponadto utrzymuje dobry stan skóry, włosów i paznokci oraz bierze udział w procesie widzenia i rozróżniania barw.

 

Nie tylko pestki dyni, ale w ogóle cała dynia stanowi cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina C wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł.

 

Warto dodawać pestki dyni do codziennych posiłków także ze względu na obecną w nich witaminę D. Witamina D bierze udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.

 

To tylko niektóre pozytywy, płynące ze spożywania pestek dyni oraz mąki. By zachować zdrowie i dobrą kondycję organizmu, warto dodawać pestki dyni do ulubionych potraw. Nie tylko urozmaicą one smak posiłków, ale też poprawią twoje samopoczucie i dostarczą cennej porcji witamin.

 

Olej z pestek dyni

 

Tłoczony na zimno olej z pestek ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest lekkostrawny. W przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D, jest bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk.

 

Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać.

 

Może być stosowany również, jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki).

 

Można używać go również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.

 

Do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą z oliwek) w proporcjach 1:2.

 

Pestki z dyni, jako lek, – kiedy nie działa, jak przygotować ?

 

Nie zawsze jednak pestki z dyni skutkują. Zawodzi leczenie pestkami źle wysuszonymi, przepalonymi, źle i za długo przechowywanymi.

 

Nie zadziałają najprawdopodobniej gotowe, wyłuskane pestki ze sklepu, gdyż właściwości lecznicze mają tylko świeżo wyłuskane pestki. Nie poskutkują także zbyt małe dawki. Najlepiej pestki dyni do celów leczniczych przygotować samodzielnie.

 

Pestki należy wyjąć z miąższu dyni, odłączyć od okalających je wiązadeł, a następnie umyć i wysuszyć. Aby nie straciły swojej leczniczej wartości należy je po wysuszeniu, oczywiście niełuskane, dobrze opakować i trzymać w chłodzie.

 

Łuska się pestki dyni bezpośrednio przed spożyciem, oddzielając tylko twardą łuskę, a w żadnym wypadku nie powinno się zdzierać jasnozielonego naskórka spod łuski, ponieważ właśnie w nim znajduje się najwięcej leczniczych substancji.

 

Mąka z pestek dyni

 

Mąka z pestek dyni jest świetnym „lekiem” na problemy z jelitami, na nadciśnienie, ale również spożywa się ją przy podjęciu diety odchudzającej. Pestki dyni zawierają wiele witamin m.in. z grupy B- B1,B2 oraz PP i witaminę C. Charakteryzuje je także duża ilość błonnika, żelaza, wapnia, fosforu oraz magnezu. Pestki dyni SA bogate w fitosterole jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też osoby ze złym cholesterolem zachęcane są do spożywania pestek dyni.

 

Mąka jest produktem powstałym w wyniku przemiału odtłuszczonych pestek dyni. Jest bogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błon­nika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała.

 

Pestki dyni mają działanie moczopędne, świetnie wpływają na pęcherz czy nerki. Dla mężczyzn ma ona bardzo duży wpływ, aby uniknąć prostaty. Osoby, które mają podejrzenie lub wykryto u nich tasiemca lub glistę ludzką powinny jeść wiele posiłków z pestkami dyni, gdyż pozwalają one pozbyć się tych pasożytów.

 

Mąkę z pestek dyni dodajemy do potraw zgodnie z przepisem lub własnym pomysłem, jak zwykłą mąkę. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Powstaje z odtłuszczonych pestek dyni, jednak pozostałe ilości tłuszczu powodują, że można ją przechować niezbyt długo.

 

Może służyć, jako posypka do pieczywa oraz dodatek do ciast i placków.

 

Jako kosmetyk mąkę z pestek dyni można stosować w formie maseczki lub kremu (po wymieszaniu np. z olejem, jogurtem naturalnym).

 

Pestki dyni pomagają walczyć z trądzikiem i wypadaniem włosów.

 

Pestki dyni mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu i profilaktyce stanów zapalnych skóry i błon śluzowych, łuszczeniu naskórka oraz w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pestki można jadać zaraz po wydrążeniu z owocu lub po wysuszeniu.

 

W piekarnictwie używane do mieszanek ekologicznych zbożowych.

 

Taka mąka znakomicie nadaje się do pieczenia ciast, chlebów, pizzy, gofrów czy omletów. Można dosypywać ją do płatków śniadaniowych, miksować z napojami mlecznymi i owocowymi smoothie, posypywać kanapki – w przeciwieństwie do tradycyjnej mąki zbożowej, mąka z nasion może być jedzona na surowo, więc pole jej zastosowań jest nawet szersze niż mąki pszennej czy żytniej.

 

Jak zrobić?

 

Dowolną ilość niełuskanych pestek dyni wsypujemy do malaksera i miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy mąkę o zadowalającym nas stopniu rozdrobnienia.

 

Warto wiedzieć, że mąka z pestek dyni ma delikatny, zielonkawy kolor.

 

Porównanie z mąką pszenną

 

W porównaniu do mąki pszennej mąka dyniowa ma:
> o 2 razy mniej kalorii,
> prawie 10 razy mniej węglowodanów.

Ze względu na swoje cenne składniki powinna znaleźć się w menu każdego dbającego a swoje zdrowie i zrównoważone odżywianie, a dodatkowo jej właściwości sprawiają, że doskonale nadaje się dla sportowców, osób trenujących czy przestrzegających diety wysokobiałkowej / nisko-węglowodanowej.

Opublikowano 20.07.2014

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *