Zastosowanie ogólnie
Roślina szeroko uprawiana w krajach azjatyckich dla jadalnych nasion i kiełków. Zawiera ok. 25% białka i wszystkie aminokwasy. Nasiona są wyjątkowo bogate w żelazo, wapń, kobalt. Fasola składa się na dietę Genmai-Saishoku (o tym na naszym forum).
Małe czerwone fasolki pochodzą z kuchni wschodniej, znane są przede wszystkim z kuchni japońskiej. W kuchni Zachodu w ciągu ostatnich dekad rozpowszechniły się przede wszystkim wśród wegetarianów, jako zastępnik mięsa.
W kuchniach Wschodu są natomiast często składnikiem słodyczy: głównie oblewane słodkim syropem (przypominają wtedy drażetki), lub też przetwarzane na słodką pastę.
Fasola adzuki może być bazą do zup i sosów, wyśmienicie smakuje z ryżem i podsmażanymi warzywami. Świetnie sprawdzi się, jako składnik sałatek, zastępując czerwoną fasolę konserwową. Fantastycznie pasuje do soczewicy czerwonej i zielonej oraz gulaszy.
Czerwono-brązowe nasiona cenione są za swoje prozdrowotne i odchudzające właściwości. Ta odmiana fasoli leczy dolegliwości związane z dysfunkcją czy infekcjami pęcherza moczowego oraz chroni przed niedokrwistością. W smaku jest ona lekko słodka i posiada charakterystyczny posmak orzecha.
Kuchnia azjatycka wykorzystuje ją, jako środek na różne dolegliwości zdrowotne oraz jako dodatek albo bazę do przygotowywania słodkich potraw.
Nie należy spożywać ziaren fasoli adzuki na surowo!
Właściwości czerwonej soji
Fasola adzuki posiada wiele leczniczych właściwości:
> zmniejsza obrzęki,
> wzmacnia funkcje nerek oraz nadnerczy,
> odtruwa organizm,
> wspomaga odchudzanie, spalając tkankę tłuszczową,
> zapobiega anemii oraz osteoporozie,
> pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, dzięki zawartemu w niej błonnikowi,
> działa detoksykacyjnie (przede wszystkim poprzez usuwanie złego cholesterolu),
> wykorzystywana jest przy leczeniu chorób serca i nadciśnienia,
> ma działanie zapobiegające biegunkom,
> zmniejsza dolegliwości związane z żółtaczką,
> przyczynia się do zmniejszenia ciśnienia tętniczego,
> dzięki sporej zawartości fitoestrogenów zmniejsza ona ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy i przeciwdziała tworzeniu się komórek rakowych w przypadku nowotworu piersi.
Tę roślinę powinny włączyć do swojej diet przede wszystkim te osoby, które zmagają się z nadmiarem wody w organizmie. Pół szklanki wywaru z fasoli adzuki należy pić przed każdym posiłkiem, aby można było uzyskać jak najlepsze prozdrowotne właściwości tej rośliny.
Fasolę adzuki można stosować również zewnętrznie, jako pastę, która pomaga zwalczać czyraki i łagodzić objawy świnki, a także, jako oczyszczający peeling na trądzik. Od wieków jest to również składnik kosmetyczny upiększający cerę znany zarówno Japonkom, Chinkom, jak i Koreankom.
Zalecane spożycie fasoli adzuki to pół szklanki na tydzień. Chorym zaleca się jedzenie jej dwa razy w tygodniu. Przygotowując posiłek zawierający filiżankę fasolki, dostarczamy naszemu organizmowi większa dawkę żelaza niż stek i więcej kwasu foliowego niż szpinak.
Ma bardzo silne właściwości odtruwające. Ponadto może przyczynić się do zmniejszenia obrzęków, ma działanie wysuszające. To ważne w okresie jesienno – zimowym, gdy wszyscy plują dookoła katarem i kaszlem. Często stosowana jest do likwidowania stanu nadmiernej wilgoci w organizmie Pomaga również kobietom przy długich miesiączkach – należy żuć codziennie 5 ziarenek surowych aż do ustania miesiączki.
Wywar z fasoli adzuki ma niesamowite właściwości. Należy przygotować go w następujący sposób: gotuj przez godzinę na wolnym ogniu 1 filiżankę fasolki w 5 filiżankach wody. Po upływie tego czasu wywar odlej a fasolkę dogotuj, by była miękka. Pół godziny przed każdym posiłkiem wypijaj pół filiżanki, jako środek leczniczy na zapalenie nerek. Ta informacją należy się również podzielić z matkami, które walczą o pokarm po narodzinach dziecka.
Fasolę przed dodaniem do potrawy należy namoczyć przez minimum 12 godzin. Wówczas podnosimy jej strawność. Czas namaczania można skrócić, jeśli nie macie problemów trawiennych. Przypomnę, że fasola adzuki jest najłatwiej strawną rośliną strączkową.
Kiełki z fasoli adzuki
Kiełki adzuki są szczególnie polecane przy chorobach trzustki i nerek. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego (wit. B9).
Czas namaczania nasion: 10-12 h
Czas kiełkowania: 5-6 dni
Zalecana metoda hodowli: woreczek, słoik, kiełkownica
Jak jeść: podduszone lub surowe
Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9
Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź, selen
Inne: błonnik, białko (25%)
Peeling z fasoli adzuki
Adzuki, azuki lub po prostu czerwona fasolka, znana jest ze swojej czerwonej barwy oraz robionej z niej słodkiej pasty, od której nie sposób uciec, jeśli próbujecie azjatyckich deserów.
Legenda głosi, że jest to również składnik kosmetyczny od wieków znany zarówno Japonkom, jak i Koreankom. Pozytywnych recenzji nie brakuje.
Fasolka adzuki w formie zmielonej to świetny peeling – jest jednocześnie delikatny i skuteczny. Wiele osób, borykających się z trądzikiem, chwali łagodzące i oczyszczające właściwości peelingu.
Coś książkowego: Proteiny sojowe maja niski ciężar molekularny, co powoduje, ze są łatwo i szybko asymilowane przez organizm. Ta charakterystyka, łącznie z wszystkimi substancjami czynnymi jakie zawiera, ograniczają formowanie i rozprowadzanie melaniny, ulepszają odżywianie i elastyczność skóry.
Przeciwdziałają skutecznie powstawaniu zmarszczek, zapobiegające powstawaniu nowych. Wspomaga efekt zagęszczający i wzmacniający włosy, przeciwdziała wypadaniu włosów.
Jak przygotować?
Fasolka adzuki powinna być dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, ewentualnie na półkach supermarketów w sekcji z azjatyckimi przysmakami. Fasolka adzuki to nie to samo, co czerwona fasola – adzuki jest dużo mniejsza i okrągława.
Dla potrzeb peelingu należy zmielić ją w młynku na dość drobny pył. Ziarna są na tyle miękkie, że nawet, jeśli nie zmielicie jej bardzo drobno, peeling nie wyjdzie ostry. Peeling jest na tyle delikatny, że nie da się nim ‘ przesadzić ‘. Świetnie nadaje się też na resztę ciała.
Z tego, co wiem, niektórzy mieszają proszek z fasolki z żelami do kąpieli. Niektórzy proponują też zostawiać adzuki na twarzy, jako maskę, ale szczerze mówiąc, wydaje mi się, że lepiej sprawdza się po prostu, jako peeling.
Pasta z fasoli adzuki i sezamu
Potrzebujemy:
> 150g suchej fasoli adzuki,
> 4 łyżki oliwy (u mnie z czosnkiem),
> duża łyżka białego sezamu,
> około 1/3 szklanki wywaru z gotowania fasoli,
> pieprz, oregano, suszone płatki pomidora, cebuli i natki pietruszki,
> 10 pestek gorzkiej moreli dla urozmaicenia kompozycji.
Jak przygotować?
Fasolę namoczyć (według wskazań na opakowaniu). Gotować około 45 minut. Po tym czasie odlać do szklanki wywar z gotowania – będzie nam potrzebny do rozrzedzenia pasty podczas miksowania. Fasolę, sezam, oliwę i przyprawy miksować blenderem na gładką masę, dodając partiami wywar z gotowania. Podawać na grzankach / krążkach ryżowych lub wyjadać łyżeczką.
Kotlety z fasoli adzuki
Potrzebujemy:
> 1 szklanka fasoli adzuki,
> 2 łyżki migdałów,
> 2 łyżki płatów owsianych,
> 1 cebula,
> 2 ząbki czosnku,
> 1 jajko,
> 1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii,
> 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu,
> olej roślinny,
> sezam,
> sól morska,
> pieprz do smaku.
Jak przygotować?
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez noc, następnie odsączamy, płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie aż będzie miękka. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z wyciśniętym czosnkiem.
Dodajemy ugotowaną fasolę i dusimy jeszcze 10 minut, wystudzamy i mielimy w maszynce w raz z dodatkiem ziół. Migdały i płatki owiane mielimy na proszek w blenderze. Mniej więcej połowę proszku odkładamy a druga połowę i mieszamy ze zmieloną fasolą.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w sezamie, wymieszanym z proszkiem z migdałów oraz płatków owsianych. Smażymy na gorącym oleju, aż się zarumienią.
Fasola adzuki z warzywami
> 250g fasoli adzuki,
> 1 średnia cebula,
> 2 goździki,
> 3 ząbki czosnku,
> 1 marchew,
> 8 ziaren pieprzu,
> 2 łodygi selera naciowego,
> 2 łyżki oliwy z oliwek,
> 250g bardzo drobnej cebuli,
> 250g ziemniaków,
> 250g cukinii,
> 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
> 6 łyżeczek czerwonego wina,
> 3 łyżki winiaku,
> sól,
> pieprz.
Do namoczonej fasoli dodać średnią cebulę, z wbitymi w nią goździkami, czosnek, przekrojoną na 3 części marchew, pieprz, pokrojone łodygi selera i połowę oliwy. Gotować 10 minut na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem, aż będzie miękka.
Ugotowaną fasolę odcedzić zachowując wywar. Usunąć cebulę, czosnek i pieprz. Marchew i seler przetrzeć do wywaru. resztę oliwy rozgrzać na dużej patelni. Włożyć małe cebulki pokrojone w kostkę, ziemniaki i pokrojoną w plasterki cukinię, dusić 3-4 minuty.
Dodać fasolę, dusić dalsze 5 minut. Wlać 300 ml wywaru z fasoli dodać koncentrat pomidorowy, wino i winiak. Dusić pod przykryciem 35 minut. Doprawić do smaku, podawać na gorąco.
Opublikowano 19.05.2014 r.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.
Zdjęcie pochodzi z serwisu wikipedia.org i zostało wykonane przez użytkownika Sanjay Acharya – Own work