Właściwości dyni hokkaido
Dla wielu pewnie będzie zaskoczeniem fakt, że dynia hokkaido ze względu na zawarte w niej antyoksydanty ma właściwości antyrakowe. Zwalczają one wolne rodniki, co zapobiega procesom nowotworowym, a także opóźnia proces starzenia się organizmu. W Japonii tworzy się pasty na bazie dyni hokkaido i podaje osobom przebywającym na diecie antyrakowej.
Działa oczyszczająco i odtruwająco, stymuluje pracę żołądka, śledziony i nerek. Działa wspomagająco w leczeniu miażdżycy i stwardnienia tętnic, a także dolegliwościach związanych z chorobami wątroby.
Przyspiesza usuwanie wilgoci z organizmu, warto więc by sięgały po nią osoby chorujące na przewlekły katar bądź chroniczne przeziębienie. Ze względu na działanie moczopędne jest zalecana mężczyznom mającym problemy z prostatą.
Niezbyt popularne w Polsce (a szkoda) spożywanie dyni na surowo pomaga uporać się z uciążliwymi zaparciami.
Jest szczególnie polecana jako stały składnik diety małych dzieci, gdyż odkłada się w niej stosunkowo mało fosforanów pobranych z ziemi. Krótko mówiąc jest zdrowsza i bardziej eko (nawet jeśli nie jest uprawiana ekologicznie), niż inne warzywa.
Tajemnice dyni hokkaido
Dynia hokkaido zawiera wiele cennych minerałów, wśród nich są: fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Jeśli chodzi o witaminy, to w dyni znajdziemy dużo prowitaminy A,(niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania oczu) witaminy z grupy B, C, E oraz PP.
Dynia hokkaido jak każda dynia ma w sobie pestki. Można je wyłuskać i zjeść. Ale uwaga: pestki z dyni chociaż bardzo zdrowe (znajdziemy w nich cynk, selen, mangan, magnez i miedź) są wysokokalorycznym przysmakiem. Mimo to warto je spożywać choćby ze względu na zawarte w nich fitosterole, których zadaniem jest blokowanie wchłaniania cholesterolu.
Tej odmianie dyni można zarzucić tylko jedno, wysoką zawartość cukru – ok. 3,5 grama na 100 gram warzywa.
Dynia hokkaido w kuchni
Dynia jest bardzo niskokalorycznym warzywem, 100g dyni zawiera tylko 35 kalorii. Wiadomość ta z pewnością ucieszy wszystkich dbających o linię. A co można przyrządzić z dyni? Praktycznie wszystko. Zaczynając od zup, poprzez zapiekanki, placki, ciasta, leczo, gulasze, a kończąc na dżemach i przecierach. Dynię hokkaido można również zamarynować.
Dynia hokkaido jest warzywem słodkim, jednak nie jest to przeszkodą w przyrządzaniu jej na ostro bądź słodko-kwaśno. Wspaniale odnajduje się w potrawach pikantnych.
Podczas obróbki termicznej dynia hokkaido zachowuje swój kształt, nie rozmięka i nie rozgotowuje się, może więc być ozdobą wielu kolorowych potraw.