Rośliny Strączkowe

Ciecierzyca z przepisami

Inaczej cieciorka. Jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ważna w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce zdecydowanie niedoceniana.

Przypomina kształtem nieduży orzech laskowy, w smaku też jest trochę orzechowa. Rodzi obficie, jest pożywna i łatwo się ją przechowuje. Z jednej szklanki drobnego, suszonego ziarna otrzymujemy około trzech szklanek ugotowanego. Warto od czasu do czasu, szczególnie jesienią, kiedy smakują nam cięższe potrawy, ugotować szklankę ciecierzycy i użyć jej do przygotowania kilku nowych dań.

Ciecierzyca pospolita gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną.
Ciecierzyca jest jedną z roślin strączkowych.

Jest uprawiana i spożywana na całym świecie, zwłaszcza w krajach, afro-azjatyckich. W Polsce najlepiej znana jest w diecie wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy jest świetnym zamiennikiem mięsa.

Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek. Ciecierzyca jest dobrym źródłem ważnych witamin.

Liczne witaminy dobrze wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto makro i mikroelementy podnoszą odporność organizmu.

Nasiona ciecierzycy, podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych zawierają substancje anty-odżywcze, które można zmniejszyć lub wyeliminować różnymi technikami gotowania.

Ciecierzyca ma kilka potencjalnych korzyści dla zdrowia, może mieć pozytywny wpływ na niektóre z najważniejszych chorób człowieka, takich jak choroby serca, cukrzycy typu 2, choroby układu pokarmowego i niektórych nowotworów. Jest polecana przez wiele publicznych organizacji zdrowia.

Jak przygotować ciecierzycę?

Należy odmierzyć szklankę ciecierzycy i zalać ją zimną wodą w garnku i odstawić, na co najmniej 8 godzin. Najlepiej to zrobić wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Należy wybrać większy garnek lub naczynie, gdyż pod wpływem wody ciecierzyca napęcznieje.

Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Gdy woda z ciecierzycą zacznie się gotować dodać pastę bulionu wegetariańskiego własnej roboty lub łyżkę bulionu wegetariańskiego lub ostatecznie kostkę warzywną.

Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem ok 60 min., Jeśli nie możecie sami zrobić sobie własnej pasty polecam bulion warzywny, który nie zawiera chemii i konserwantów, który można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Podczas gotowania można ją jedynie posolić. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna być chrupiąca, ale nie miękka jak „ciapa”.Po ugotowaniu nadaje się do dalszej obróbki.

Jeżeli uznacie, że po gotowaniu skórka jest za twarda, można ją obrać, rozcierając ziarna między dłońmi lub na kuchennej ściereczce. Nigdy tego nie robię, bo to żmudne zajęcie. Twarda skórka nie przeszkadza w daniach, w których ziarno jest mielone.

Dla wzbogacenia smaku w czasie gotowania warto dodać do ciecierzycy włoszczyznę lub kawałek selera naciowego, listek laurowy lub ulubione zioła. Po ugotowaniu można przechowywać ją w wodzie. Ziarenka ugotowanej ciecierzycy można usmażyć na głębokim oleju, obtoczyć w przyprawach: kuminie, chilli, pieprzu i soli i podawać do piwa jak orzeszki.

Można wykorzystać do sałatki, z prostym winegretem lub z dodatkiem pomidorów, oliwek, czerwonej cebuli. Dobrze, kiedy w sosie jest czosnek, ostra musztarda lub aromatyczne zioła.

Gdzie kupić ciecierzycę?

Ciecierzycę można dostać w sklepach ze zdrową żywnością i większych supermarketach. Występuje w postaci sypkich ziaren, które pęcznieją pod wpływem wody. Na rynku dostępna jest również ciecierzyca konserwowa, którą można stosować do sałatek. Osobiście jej nie polecam, gdyż każdy produkt z puszki zawiera konserwanty. Ciecierzyca w ziarnach wymaga większego zachodu, ale jest bardziej wydajna i zdrowsza. Pakowana jest zazwyczaj w opakowania 400 g i jej cena nie powinna przekraczać 7 zł za paczkę.

Wygląda dosyć osobliwie: jasno pomarańczowe ziarenka o dziwnym kształcie, przypominające orzeszki. Kiedy przed dwoma laty pierwszy raz dokonałam degustacji dodanej do sałatki cieciorki, byłam mile zaskoczona. Jego delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak, przypadł mi na tyle mocno do gustu, że od tej pory często gości w mojej kuchni.

Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past (wystarczy zmiksować ją z oliwą i świeżymi lub suszonymi ziołami) czy zup i gulaszów. Ciecierzyca jest idealna zarówno, jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek. Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji jej skosztować – warto to zrobić. Dla oryginalnego smaku, ale i wyjątkowych właściwości.

Spożywanie ugotowanych ziaren ciecierzycy bywa pomocne w przypadku:

-bólów głowy oraz gardła,
-niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
-wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
-podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
-leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę).

Jak ją spożywać?

– humus – czyli arabskie słowo określające tą roślinę. Przyrządzenie humusu polega na zmiksowaniu (zmieleniu) ugotowanych ziaren z tahini (pastą sezamową), czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami.

Jej smak doskonale podkreśli gałka muszkatołowa czy kurkuma, ale równie dobrze może to być kminek rzymski, kolendra, pieprz, a nawet – natka pietruszki. Taka pasta w krajach azjatyckich jest wykorzystywana, jako farsz do pity.

W naszych warunkach może okazać się wyśmienita po prostu do smarowania pieczywa,

– falafel – niewielkie kotleciki ze zmielonych ugotowanych ziaren, smażone na głębokim tłuszczu. Równie smaczna jest wersja pieczona,
– leblebi, czyli wywodząca się z Turcji przekąska, której składnikiem są uprażone nasiona cieciorki. Taka przekąska to niewątpliwie zdrowa alternatywa dla słonych paluszków czy chipsów,
– farinata – popularny we Włoszech placek chlebopodobny, wyrabiany z mąki powstałej ze zmielonych ziaren ciecierzycy. Na ciasto chlebowe taką mąkę miesza się z wodą i oliwą, a następnie wypieka w piecu chlebowym. Gotowe placki spożywa się zarówno z dodatkami (np. z cebulą czy karczochami), oprószone rozmarynem i pieprzem, jak i bez dodatków.
– sałatki – tutaj najlepiej sprawdzają się ugotowane młode nasiona, z którymi świetnie komponują się takie dodatki, jak rukola, pomidorki koktajlowe, papryka czy szpinak.

Ciecierzyca w Polsce, w porównaniu z innymi warzywami z grupy bobowatych, takich jak bob czy groch, jest zdecydowanie mniej znana i doceniana. A szkoda, gdyż jest ona źródłem wielu odżywczych składników i witamin. Zawiera ona 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso.

Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Jej właściwości lecznice znane są od dawien dawna. Stosowana niegdyś, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie, jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych i niestrawnościach.

Potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

Co warto wiedzieć?

W Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, nasiona ciecierzycy traktowane są, jako afrodyzjak. Sama ciecierzyca jest też idealnym zastępnikiem kawy oraz mięsa. Zawiera ona aż 25% białka, które w diecie wegetarianów staje się głównym źródłem tego związku dla organizmu.

Jedną z najczęściej spożywanych potraw z ciecierzycą jest pasta zwana hummus podawana z pieczywem. Ponadto ciecierzyca jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek, dań mięsnych.

Hummus
Składniki:
*puszka ciecierzycy,
*4 ząbki czosnku,
*4 łyżki soku z cytryny,
*2 łyżki oleju sezamowego
*oliwa,
*sól, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku.

Kotlety z ciecierzycy
Składniki:
*szklana suchej ciecierzycy,
*1 ząbek czosnku,
*jajko,
*przyprawy: sól, majeranek, tymianek, lubczyk, pieprz,
*kawałek czerwonej papryki
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczyć przez całą noc. Rano w garnku zagotować wodę, dodać ciecierzycę, tymianek i majeranek. Gotować do miękkości. Odcedzoną ciecierzycę zmiksować z jajkiem, wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, sól, pieprz i lubczyk oraz kilka kropel cytryny. Wymieszać dokładnie, odstawić na 1h do lodówki. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron do zarumienienia.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *