Gorczyca znana jest od czasów prehistorycznych. Rzymianie dodawali gorczycę do każdej wyszukanej potrawy. Gorczyca często bywa stosowana, jako dodatek do eliksirów miłości. W średniowieczu wierzono, że ziarna rzucone przy progu sprzyjają awanturom domowym, a zaszyte w pościeli „konserwują” związki małżeńskie.
Natomiast ziarno gorczycy zakopane w ogrodzie o północy odczyniają uroki rzucone przez zawistnych sąsiadów. Gorczyca występuje w kilku gatunkach.
Gorczyca czarna ma mocniejszy smak, sarepska jest łatwiejsza w uprawie a biała najlepiej konserwuje przetwory. Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy południowo-wschodniej.
Co zawierają nasiona gorczycy?
Nasiona zawierają flawonoidy i związki siarkowe, śluzy, białka itd.Gorczycę wykorzystywano w najstarszych kulturach Azji i Europy przed wieloma tysiącami lat. W Rzymie sporządzano z niej musztardę a wiekach średnich rozpowszechniła się w Europie.
W medycynie ludowej używano jej do leczenia chorób. Gorczyca służy do wyrobu musztardy, oraz jest stosowana, jako przyprawa do wędlin, mięs, konserw, marynat i pikli.
Dzięki właściwościom bakteriobójczym zabezpiecza te produkty przed psuciem się. Nasiona gorczycy białej są łagodniejsze w smaku od nasion gorczycy sarepskiej. Lecznicze działanie gorczycy najczęściej wykorzystywane jest w mieszankach ziołowych.
Gorczyca zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza apetyt, działa antyseptycznie i rozgrzewająco a na skórę działa podrażniająco.
Właściwości gorczycy:
Gorczyca jest rośliną jednoroczną, obcopylną a nasiona zawierają znaczne ilości tłuszczu:
• Gorczyca biała – ok. 28%
• Sarepska – ok. 35%
• Czarna – ok. 31%
W zależności od techniki przerobu uzyskuje się olej, który ma zastosowanie
• W przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.
• Znaczne jego ilości wykorzystywane są także do celów technicznych.
• Są one cennym surowcem do produkcji musztardy.
Zastosowanie gorczycy:
• Nasiona gorczycy czarnej lub sarepskiej stosowane są do sosów.
• Gorczyca biała używana jest do marynowania, jako środek silnie konserwujący.
• Oprócz tego stosuje się do aromatyzowania korniszonów i różnych warzyw w occie, oraz przetworów wędliniarskich.
• Mieloną gorczycę dodaje się do tłustych mięs, kiełbas, gotowanych ryb, gorących i zimnych sosów, zapiekanek, duszonych warzyw a pokrojone świeże listki do sałatek.
• Oprócz szerokich walorów przyprawowych gorczyca może być stosowana w gospodarstwie domowym dla usunięcia brzydkiego zapachu garnków, poprzez włożenie stłuczonych kilku nasion i zalaniu wodą.
• W medycynie stosuje się ją w formie sproszkowanej do okładów poprawiających krążenie krwi, a także do uśmierzania bólu i stanów zapalnych, reumatycznych i artretycznych.
Jednak dla osób wrażliwych nasiona gorczycy mogą podrażniać delikatną skórę.
Działanie gorczycy:
Przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające, pobudzające trawienie. Wodny wyciąg z nasion stosuje się wewnętrznie w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności.Zewnętrznie wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków, a poduszki gorczycowe (woreczek wypełniony nasionami) przykłada się do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów. Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe.
Z nasion wytwarza się olejek gorczyczny. Charakteryzuje się on ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie.
Rolnictwo – młode rośliny, przed kwitnieniem, są dobrą rośliną paszową. Roślina znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej. Ze względu na krótki okres wegetacji i spory przyrost masy zielonej często siana, jako poplon w celu przeorania i wzbogacenia gleby w próchnicę.
Kuracja gorczycą przy zaparciach:
W celu przeprowadzenia kuracji gorczycznej należy zażyć 3x dziennie, godzinę przed posiłkiem 1 łyżeczkę całych ziarenek gorczycy, popijając wodą. Ilość należy zwiększyć w następnych dniach, aż do spowodowania wypróżnienia, ewentualnie aż do 3 łyżeczek 3x dziennie. Tę dawkę należy zachować ok. 1 tygodnia, po czym należy stopniowo powrócić do dawki 1 łyżeczki nasion 3x dziennie. Tę dawkę stosować można przez kilka tygodni.
Produkty z gorczycą:
Na polskim rynku spotkać można szeroką ofertę produktów zawierających gorczycę do stosowania zewnętrznego (materace, pasy, poduszki itp.)
Korzystanie z materaca usprawnia układ kostny, pozbawia bólów reumatycznych, zwyrodnieniowych, pourazowych, jest zbawienne w stanach migrenowych, bólach menstruacyjnych i innych.
Gorczyca działa kojąco, wycisza objawy nerwicowe, lęki, napięcia mięśni, nerwobóle, obniża stany depresyjne itd. Zaobserwowano, że jest bardzo pomocna we wszelkich schorzeniach skóry np. łuszczyca, egzema, łupież itp. Używając go w profilaktyce, możemy ustrzec się przed tymi wszystkimi schorzeniami.
Dzięki izolacyjnym właściwościom gorczycy, spanie na materacach z gorczycą ten chroni nas również przed szkodliwym działaniem żył i cieków wodnych.
Nasiona gorczycy stosowane są w chorobach przewodu pokarmowego, jako lek tak zwany śluzowy, czyli powlekający, przeciwzapalny, przeczyszczający. Wyciąg z gorczycy podaje się przy chorobach przewodu pokarmowego, takich jak: przewlekłe stany zapalne żołądka i jelit, zaburzenia trawienia, zaparcia, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Zewnętrznie zalecane są przy zapaleniu migdałków i gardła (do płukania). Stosując wyroby gorczycowe (na miejsca chorobowe lub śpiąc na materacu wypełnionym gorczycą), człowiek, w sposób naturalny, biologicznie regulowany, jest optymalnie zasilany bioenergią.
Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu, rzadsze występowanie infekcji dróg oddechowych, schorzeń alergicznych i szybsze cofanie się zmian chorobowych, zwłaszcza schorzeń ortopedycznych.
Gorczyca jest naturalnym regeneratorem sił życiowych. Usuwa zmęczenie, poprawia samopoczucie, likwiduje bezsenność, reguluje działanie układu nerwowego (poprawa nastroju w nerwicach i depresjach, wyciszenie psychiczne osób nadpobudliwych).
Jest pomocna w leczeniu zaburzeń hormonalnych (poprawa przemiany materii i regulacja wagi ciała).
W odróżnieniu od środków farmakologicznych wyroby gorczycowe nie osłabiają siły mięśniowej, nie powodują uczucia rezygnacji, co jest przeszkodą w poprawnej rehabilitacji, ale ułatwiają aktywność mięśniową przez naturalne rozluźnienie mięśni.
Obserwuje się też pozytywny wpływ w zaburzeniach przemiany materii, problemach z nadwagą, ale także w poprawianiu nastroju, a więc w nerwicach, depresjach, psychicznym wyczerpaniu, przemęczeniu, zaburzeniach snu.
Olej z nasion gorczycy:
Olej z gorczycy – środek o szerokim spektrum działania leczniczego. Ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, zawiera dużo witamin A, K i P. Zawiera karoten, który posiada działanie wzmacniające. Polecany dla wszystkich rodzajów skóry, szczególnie suchej, mieszanej i zwiotczałej. Dobrze się wchłania, wnika głęboko w komórki skóry, sprzyja jej oczyszczaniu, spowalnia proces starzenia.
WSKAZANIA:
• Pielęgnacji skóry i ciała,
• Trądzik i stany zapalne skóry,
• Do masażu, zwłaszcza odchudzającego (efekt rozgrzewający),
• Stosuje się przy zapaleniu oskrzeli, przeziębieniach, przewlekłych chorobach płuc. Skutecznie działa przy ciepłych okładach na płuca.
• Jest skutecznym środkiem do leczenia ran, oparzeń,
• Artretyzm, reumatyzm,
• Wypadanie włosów, łupież.
DZIAŁANIE: zmiękczające, nawilżające, zmniejsza łuszczenie skory po opalaniu. Działa przeciwzapalne i przeciwbólowo przy zapaleniu ucha środkowego. Zwiększa elastyczność i przepuszczalność naczyń włosowatych. Łagodzi napięcie mięśni. Naturalny filtr UV.
METODY STOSOWANIA:
Olej z gorczycy może być stosowany bez rozcieńczenia w postaci czystej, jako składnik przy tworzeniu mieszanek z innymi olejami (migdałowym, awokado, jojoba) w proporcji 10-15%, a także, jako olej bazowy do rozpuszczenia olejków eterycznych. Występuje dodatkiem do wzbogacenia kosmetyków (balsamy, maseczki, kremy).
Zewnętrznie:
• Smarować miejsca problemowe lub zmienione chorobowo,
• Demakijaż
• Stosować, jako składnik maseczek na twarz, szyję, dekolt oraz włosy,
• Mieszać z kremami, balsamami lub oliwką do masażu,
• Okłady i aplikacji.
MASECZKI I APLIKACJE PRZY SKÓRZE Z PROBLEMAMI:
Olej z gorczycy lub mieszankę z olejami migdałowym, awokado, jojoba, z kiełków pszenicy aplikować na twarz 1-2 razy dziennie, na 15-30 minut. Do 1 łyżki mieszanki można dodać 1-2 kropli olejków eterycznych z drzewa sandałowego, paczuli i rumianku lub 2 krople cytrynowego, lawendowego, drzewa herbacianego lub kajeputowego.
MASECZKA NAWILŻAJĄCA DO CODZIENNEJ PIELĘGNACJI SKÓRY:
Olej z gorczycy w czystej postaci lub z dodatkiem innych olejów (brzoskwiniowym, migdałowym, z kiełków pszenicy 1:1), a także olejków eterycznych z lawendy, drzewa sandałowego i ylang-ylang (na 1 łyżkę oleju bazowego po 1-2 kropli olejków eterycznych). Stosować do smarowania ciała po kąpieli lub po prysznicu.
OLEJ DO PIELĘGNACJI SKÓRY MIESZANEJ:
Olej z gorczycy w czystej postaci lub w połączeniu z olejem brzoskwiniowym (1: 1), lub z dodatkiem do 1 łyżki bazy 1-2 kropli olejków ylang-ylang, neroli, cytrynowego i miętowego.
SKÓRA STARZEJĄCA, ZWIOTCZAŁA, POMARSZCZONA:
Do 1 łyżki dodać 1 kroplę olejków eterycznych z drzewa sandałowego, miętowego i różanego lub z drzewa sandałowego, pomarańczowego i z drzewa różanego.
STANY ZAPALNE SKÓRY I TRĄDZIK: do 1 łyżki oleju z gorczycy dodać 2 krople olejków eterycznych z lawendy i goździki.
PIELĘGNACJA SUCHYCH I SPIERZCHNIĘTYCH RAK:
1 raz w tygodniu stosować kąpiel z podgrzanym olejem z gorczycy. Przy łamliwych paznokciach dodać 3-5 kropli jodyny.
MASAŻ:
Olej z gorczycy można stosować w czystej postaci, jako olejek do masażu dla dorosłych i dzieci, lub jako baza dla olejków eterycznych (50 ml oleju z gorczycy na 1-2 kropli olejku).
PIELĘGNACJA WŁOSÓW:
Olejem z gorczycy lub szamponem, wzbogaconym o olej z gorczycy, smarować przed myciem, delikatnie wcierając, korzenie włosów przez 10-15 minut.
ZAPALENIE UCHA:
Zakropić kilka kropli ciepłego oleju z gorczycy w ucho.
PRZEZIĘBIENIE:
Zakropić do nosa kilka kropel ciepłego oleju z gorczycy. Również wcierać ciepły olej w podeszwy nóg i klatki piersiowej przed snem.
KASZEL:
Rozcierać klatkę piersiową i plecy olejem z gorczycy do zaczerwienienia.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.