Cukier i Słodycze,  Tłuszcze różne

Olej ryżowy i jego właściwości

Dobroczynne właściwości

Ten popularny zwłaszcza w krajach azjatyckich olej zawiera dużo witaminy E (nazywanej potocznie witaminą młodości), która odpowiada za gospodarkę wodną skóry, zmniejszenie wrażliwości na promieniowanie ultrafioletowe oraz skuteczność neutralizacji wolnych rodników.

Chroni włókna kolagenu i elastyny, odmładza i regeneruje. Olej ryżowy niszczy wolne rodniki, przyspiesza podziały komórek, powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych, a ponadto opóźnia procesy starzenia i łagodzi objawy klimakterium (działa jak hormon).

 

Obecna w nim witamina B odgrywa kluczową rolę w procesie spalania tłuszczów. Fitosterole z kolei regulują gospodarkę wodną skóry – zapobiegają jej wysuszaniu.

Kwasy omega-3 zawarte w tym oleju zmniejszają ryzyko zawału serca.

 

Bardzo ważne z punktu widzenia jego właściwości kulinarnych jest to, że ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Potrawy smażone na tym oleju są mniej kaloryczne, ponieważ jest on mniej absorbowany niż inne oleje. Ma bardzo delikatny smak, nie zmienia smaku potraw, a jedynie nadaje im lekko orzechowy posmak.

Jest pakowany próżniowo, co gwarantuje świeżość przez długi czas. Jako metodę ekstrakcji oleju stosuje się tłoczenie na zimno, co jest bardzo istotne, ponieważ większość olejów tłoczonych na ciepło traci swoje właściwości zdrowotne.

Jest stosowany do sałatek, smażenia i pieczenia przez wielu cenionych szefów kuchni na całym świecie.

 

Walory kulinarne

 

Olej ryżowy stosowany jest w kuchniach różnych stron świata. Szczególnie ceniony jest w kuchni azjatyckiej – przede wszystkim w Chinach i Japonii, ale także np. włoskiej – idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju makaronów, risotto.

Można stosować go, jako dodatek do sałatek, surówek czy też dań głównych. Oprócz tego sprawdza się w pieczeniu ciast i głębokim smażeniu.

 

Doskonale sprawdzi się, jako dodatek do smażonych mięs, warzyw i owoców morza. Można na nim także smażyć chrupiące frytki lub talarki ziemniaczane. Olej ryżowy używany jest również do wyrobu margaryny. Jego wszechstronne zastosowanie w kuchni, połączone z dobroczynnym wpływem na zdrowie i niską kalorycznością, z pewnością zachęca do jego używania, na co dzień.

 

Nie tylko w kuchni

 

Olej ryżowy często wchodzi w skład kosmetyków. Zawiera kwas oleinowy i linolowy, które zmiękczają i regenerują skórę, dlatego kosmetyki z olejem ryżowym poleca się do pielęgnacji skóry suchej oraz ze skłonnościami do przebarwień.

Olej ryżowy stosuje się również w mydłach, ze względu na właściwości pielęgnacyjne i przeciwutleniające. Znajdziemy go także w olejkach do ciała i do masażu, a także kremach do twarzy i balsamach do ciała.

 

Właściwości oleju ryżowego

 

Dzięki swym cennym właściwościom zyskał zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce. W jego skład wchodzą kwasy tłuszczowe nasycone Omega 3 oraz 6, które obniżają zły cholesterol i poprawiają stan układu sercowo-naczyniowego.

 

Oprócz kwasów tłuszczowych posiada również wiele innych wartości odżywczych witamin oraz minerałów. Zawiera duże ilości witaminy E, antyoksydantów, enzymów. Bardzo doceniany w kosmetyce skóry, ponieważ działa regenerująco, zwalnia procesy starzenia się skóry oraz przyśpiesza powstawanie nowych komórek.

 

Olej ryżowy w kosmetyce

Dzięki zawartości cennych tłuszczów oraz innych wartościowych składników olej ryżowy zyskał zastosowanie w kosmetyce. Używany, jako składnik wielu balsamów, kremów, maseczek, mydeł oraz mleczek do pielęgnacji ciała.

 

Wykorzystywany również w gabinetach kosmetycznych oraz masażu.

 

Kolejnym zastosowaniem w kosmetyce oleju ryżowego jest ochrona skóry. Wspaniale nawilża i chroni skórę przed promieniami słonecznymi. Wspomaga regenerację komórek i opóźnia procesy starzenia. Nie uczula, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustych śladów na skórze. Polecany dla osób z cerą suchą oraz często podrażnioną.

 

Olej ryżowy w zasięgu ręki

 

Przed starzeniem nie da się uciec. Można je jednak skutecznie opóźniać. Dobrze odżywiona skóra może wyglądać dobrze nawet u mocno dojrzałych ludzi. Okazuje się, że o wiele bardziej niż zmarszczki lat dodają nam przebarwienia. Olej ryżowy doskonale radzi sobie z plamami na skórze – nawet z plamami starczymi. Być może właśnie, dlatego okrzyknięto go cudownym odmładzaczem  !

 

Olej ryżowy ma również wiele innych właściwości, dzięki którym cera wygląda świeżo i młodo a włosy są bujne i błyszczące:

 

• Zawiera ceramidy, które odpowiadają za młody wygląd skóry, jej jędrność i gładkość,
• Zawiera skwalen działający nawilżająco na skórę,
• Stymuluje produkcję kolagenu w skórze,
• Ma delikatne właściwości złuszczające skórę, poprawia jej ukrwienie i dzięki temu jest ona promienna i zdrowa,
• Doskonale chroni przed promieniami UV zapobiega zmianom nowotworowym wywoływanym przez słońce (czerniak),
• Hamuje produkcję melaniny podczas wystawienia skóry na słońce – tym samym zapobiega powstawaniu nowych przebarwień,
• Może być stosowany, jako roślinny odpowiednik lanoliny, bo tak jak ona ma działanie przeciwzapalne i kojące,
• Nadaje się również dla skóry tłustej – dostarcza jej niezbędnych kwasów tłuszczowych, ale nie powoduje przetłuszczenia skóry i zatykania porów,
• Doskonale pielęgnuje włosy – dostarcza kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, który zapobiega przedwczesnemu siwieniu,
• Wcierany w skórę głowy zapobiega ich wypadaniu – wzmacnia cebulki i stymuluje wzrost włosów,
• Jest świetnym olejem bazowym do tworzenia mieszanek: zapachowych olejków, leczniczych mikstur i mazideł.

 

Olej ryżowy zawiera składnik, który jest dla niego charakterystyczny i odpowiada za jego niezwykłe działanie. Jest to tzw. GAMMA-ORYZANOL.

 

Początkowo oryzanol służył, jako lek na lęki (poprawia kondycję psychiczną i pozytywnie wpływa na samopoczucie stymulując wytwarzanie endorfin) a następnie leczono nim menopauzę, gdyż wykazuje potencjał modulujący poziom hormonów płciowych.

Od końca lat 80 ubiegłego wieku z użyciem oryzanolu przeprowadza się terapie antynowotworowe oraz obniżające stężenie cholesterolu we krwi. Oryzanol zmniejsza poziom złego cholesterolu w osoczu oraz hamuje przyswajanie go z pożywienia.

Gamma-oryzanol jest naturalnym antyoksydantem. Aż 10 razy silniejszym niż witamina E. Dzięki temu ma niezwykłe działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe – ochrania komórki przed uszkodzeniem ich DNA.

W pielęgnacji urody oryzanol dostarczany skórze najlepiej w postaci oleju ryżowego ma działanie odmładzające, ponieważ hamuje procesy starzeniowe i stymuluje procesy naprawcze skóry.

Poprawia napięcie skóry, niweluje plamy, zmarszczki, cienie i obrzęki. Zmniejsza plamy starcze. Dodatkowo składnik ten reguluje działanie gruczołów łojowych, ma działanie przeciwzapalne i chroni przed promieniowaniem UV.

Japonki używają czystego oleju ryżowego do pielęgnacji cery a do maseczek i peelingów stosują otręby ryżowe bogate w olejek. Dzięki temu cieszą się nieskazitelnie gładką cerą, o jednolitej i delikatnej strukturze a mimo to odpornej na czynniki zewnętrzne.

Olej ryżowy jest olejem szeroko wykorzystywanym w Japonii, Korei, Tajwanie, Tajlandii i Chinach. W Japonii nazywa się go „Heart Oil” ze względu na właściwości ochronne, jakie daje sercu.

Kraje Europy zachodniej uznały olej ryżowy za zdrową żywność i wykorzystuje się go do zmniejszania złego cholesterolu we krwi. W kosmetyce olej wykorzystuje się do produkcji mydeł, kremów, szamponów, odżywek do włosów i balsamów do ciała itp. Niska cena, uniwersalność stosowanie i cudowne właściwości czynią z oleju ryżowego produkt doskonały.

 

Opakowanie

Olej ryżowy znajduje się w butelce z ciemnego szkła z czytelną etykietą. Etykieta nie jest odporna na wodę ani olej. Szeroki wlot butelki sprawdza się przy aplikacji oleju na ciało, kiedy można go użyć więcej – ale do stosowania na twarz wygodniej posłużyć się kroplomierzem, pipetą.

 

Wygląd, konsystencja

Olej jest stosunkowo rzadki, prawie bezbarwny. Konsystencja oleju jest specyficzna. Jest leciutki, więc łatwo rozprowadzić go na skórze cienką warstwą.

 

Przechowywanie

Olej jest odporny na działanie wysokiej temperatury, można, więc bez obaw przechowywać go w temperaturze pokojowej, byle rozsądnie.

Z wielu obietnic, jakie niesie olej ryżowy stosowany w celach kosmetycznych – najbardziej skusiło mnie:

• Wzmocnienie, uodpornienie skóry twarzy, dekoltu, skalpu,
• Ochrona przed działaniem promieniowania UV bez minusów, jakie wg mnie mają sklepowe kremy w filtrami,
• Rozjaśnienie świeżych blizn i przebarwień po rozdrapanych krostkach,
• Kompleksowa pielęgnacja skóry mieszanej w różnych jej partiach.
Jak sprawdził się u mnie ten olejek ryżowy, dowiecie się na łamach Naszego forum. Jeżeli ktoś już go stosował, to zachęcam do podzielenia się opinią.

 

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o