Suplementy,  Tłuszcze różne

Olej Rokitnikowy

Jest to silnie rozgałęziony krzew (rzadko jest niskim drzewem), osiągający wysokość do 6 m. Wyglądem przypomina krzaczaste gatunki wierzb. Rośnie powoli, po 4 latach osiąga wysokość ok. 0,5 m. Liście są lancetowate, wąskie i krótkoogonkowe, miękko, srebrzyście owłosione, z wierzchu szaro-zielone, pod spodem srebrzyste.

Mają długość do 7 cm, brzegi lekko podwinięte. Owoce to pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno cierpkim smaku. Zawierają bardzo dużo witamin. Są niesmaczne – kwaśne (zawierają mało cukru) i wydzielają zapach, przez niektórych uważany za nieprzyjemny. Po przemarznięciu stają się słodkie.

Zastosowanie rokitnika zwyczajnego

Walorem rokitnika są barwne owoce, srebrzyste liście i małe wymagania oraz odporność. Nadaje się na żywopłoty – dobrze znosi cięcie i silnie krzewi się. Bywa też uprawiany dla owoców – wykorzystywanych w celach spożywczych i leczniczych.

Jako surowiec zielarski: owoce są bogate w witaminy i mikroelementy: zawierają 2,4 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka, mają działanie wzmacniające siły obronne organizmu, przeciwbólowe. Owoce stosuje się przy dolegliwościach żołądkowych, chorobach reumatycznych, przeziębieniach i chorobach skóry.

Maseczki kosmetyczne z owoców rokitnika poprawiają wygląd cery i opóźniają jej starzenie się.

Jako dodatek w kuchni: z owoców można wykonywać dżemy, soki, przeciery. Zawiera dużo pektyn, umożliwiających zestalanie się przetworów. Co ciekawe, podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi (jak w owocach innych roślin), gdyż rokitnik nie posiada enzymów rozkładających tę witaminę.

Olejek z rokitnika

Olej z rokitnika zawiera olbrzymią dawkę karotenoidów, czyli różnych pochodnych witaminy A, które to mają świetnie chronić skórę przed słońcem, wzmacniając jej odporność, ułatwiać skórze opalanie się, brązowienie i łagodzić powstałe w wyniku ekspozycji podrażnienia i wysuszenie skóry. Stosowany zewnętrznie wzmacnia ochronę przed promieniowaniem UV. Już sam w sobie nadaje skórze zdrowy, złoty koloryt.Ze względu na mocną barwę, olej z owoców rokitnika zaleca się stosować na skórę w rozcieńczeniu do 5%.

Jakie witaminy zawiera olej z rokitnika?

Oprócz wspomnianej już witaminy A – olej zawiera witaminy B1, B2, B6, B12 (jako jedyna roślina!), E, K, P, C i kwas foliowy, a z minerałów – bardzo łatwo przyswajalne przez organizm sole mineralne boru, manganu i żelaza.

Zastosowanie olejku w leczeniu schorzeń skóry

W medycynie tradycyjnej olej jest stosowany do leczenia i łagodzenia poparzeń i stanów zapalnych skóry. Stosuje się go do leczenia oparzeń, odmrożeń, egzem i zmian alergicznych a nawet był wykorzystywany z dobrymi efektami do leczenia oparzeń popromiennych po wybuchu elektrowni w Czarnobylu. 

Prowadzone badania dowodzą, iż olej w owoców rokitnika przyspiesza gojenie się ran oraz zmniejsza późniejsze blizny. Z łatwością, więc będzie koić suchą i spękaną skórę.

Olej nada się do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, przesuszonej, podrażnionej, jak również trądzikowej czy naczyńkowej – wzmocni je.

Zastosowanie olejku w leczeniu chorób skóry głowy i poprawie kondycji włosów:

Olej przeciwdziała wypadaniu włosów, pomaga w walce z łupieżem oraz poprawia stan samych włosów, zwłaszcza tych suchych i zniszczonych.

 

Jak olej działa na organizm

Olej ten działa kojąco i regenerująco na układ pokarmowy. Ze względu na zawartość witamin i soli mineralnych pomaga przy ogólnym zmęczeniu i niedoborach w/w witamin. Poprawia odporność.

 

Jak pozyskuje się olej rokitnikowy?

Olej rokitnikowy pozyskuje się za pomocą tradycyjnej metody wytłaczania dyfuzyjnego. Podczas tego procesu powstaje oleista ciecz, o intensywnej, pomarańczowej barwie oraz charakterystycznym smaku i zapachu. Naturalna metoda wytłaczania pozwala uzyskać produkt o bardzo wysokiej, jakości, z niezwykle dużą, 98%-owa zawartością czystego olejku z owoców. Ponadto metoda ta gwarantuje, ze żadne dobroczynne składniki nie ulegną zniszczeniu.

Olej rokitnikowy ceniony był przez wieki

Stosowanie oleju z owoców rokitnika ma bardzo długa historię. Używano go powszechnie juz w medycynie starożytnej przy chronicznych chorobach żołądka, wątroby, dróg oddechowych oraz przy ropnych poranieniach skóry. Antyczni Grecy wykorzystywali ten olejek, jako środek wzmacniający włosy i nadający im lśniący, zdrowy wygląd.

W tybetańskiej medycynie owoce rokitnika wchodziły w skład 10-ciu złożonych receptur, szeroko rekomendowanych na choroby przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnie płuc, a także krwotoki. Podczas I-ej wojny światowej suszone owoce rokitnika stosowano w Rosji zamiast pigułek z witamina C. Wschodnia medycyna ludowa juz przed wiekami używała dojrzale owoce tej rośliny oraz wyciśnięty z nich sok, jako środek na brak apetytu oraz zranienia i oparzenia słoneczne. Dodatkowo ludowi zielarze polecali go użycia wewnętrznego i zewnętrznego na wypadanie włosów, a także szkorbut (awitaminozę) i anemie.

Dziś…

Współczesne badania naukowe potwierdziły, że olej rokitnikowy korzystnie wpływa na nasz układ naczyniowy, śluzówkę przewodu pokarmowego i moczowo-płciowego oraz na skórę. Łagodzi stany zapalne i ból oraz zapobiega rozwojowi chorób żył i tętnic. Wszystko to dzięki aktywnym biologicznie składnikom.

 

Olej rokitnikowy warto stosować w przypadku:

– wrzodów żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego,
– stanów zapalnych układu pokarmowego,
– stanów zapalnych błon śluzowych (jamy ustnej, pochwy, nadżerek),
– biegunek,
– chorób i uszkodzeń skóry (grzybica, oparzenia, odmrożenia, pękniętych sutków u kobiet
karmiących),
– chorób układu krążenia
– zapobiega rozwojowi zakrzepowego zapalenia żył, miażdżycy oraz 
zawałom serca (badania lekarzy medycyny z Kliniki Medycyny Holistycznej w Warszawie),
– uszkodzeń błon śluzowych po chemioterapii,
– hemoroidów, bolesnych pęknięć odbytu.

Olej Rokitnikowi podnosi tez odporność organizmu oraz uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Jest również znanym i cenionym naturalnym kosmetykiem – pielęgnuje naszą skórę i włosy.

 

Jak stosować olej rokitnikowy?

Olej rokitnikowy może być stosowany zarówno wewnętrznie i zewnętrznie.

Wewnętrznie: zaleca się od 5 kropli do 1 łyżeczki dziennie podczas posiłku, w zależności od rodzaju kuracji. Najlepiej przyjmować go bezpośrednio lub rozmieszać z jogurtem, kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Zewnętrznie: do smarowania chorych miejsc, do płukania jamy ustnej i gardła, w postaci kompresów,
jako składnik maseczek na skórę i włosy, do lewatyw (1 łyżeczka na 0,5 litra przegotowanej wody).

Olejek można mieszać z kremami, balsamami, a także oliwka. Dla lepszej skuteczności działania najlepiej połączyć stosowanie zewnętrzne z wewnętrznym.

Kuracja w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w chorobach jelita grubego

Zaleca się przyjmować olej rokitnikowy 3 razy dziennie – 0,5 do 1 łyżeczki na 30 minut przed posiłkiem. Kuracja łagodzi objawy bólowe oraz wspomaga gojenie sie nadżerek i wrzodów. Podczas kuracji ważne jest właściwe odżywianie, które nie obciąża żołądka (pokarmy lekkostrawne, małe posiłki). Niewskazane jest przemęczanie sie, silne wstrząsy psychiczne, palenie papierosów, picie alkoholu. Kuracja powinna trwać około 3 tygodni. W niektórych przypadkach chorób jelit warto tez zastosować lewatywy.

Ważne informacje

Olej rokitnikowy uzyskał pozytywna opinie Instytutu Żywności i Żywienia.

Już od setek lat są wysoko cenione odżywcze i lecznicze walory rokitnika − krzewu pochodzącego z Dalekiego Wschodu i Chin. Najcenniejsze właściwości posiada mający niezwykły skład olej z owoców tej rośliny.

Efektem działania składników oleju rokitnikowego jest ochrona, wzmocnienie i regeneracja błon śluzowych oraz naskórka.

Powszechnie znanym jest fakt, że prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych w przewodzie pokarmowym (w jamie ustnej, przełyku, żołądku, jelitach), moczowo-płciowym oraz oddechowym jest kluczowym elementem zapobiegania zachorowaniom. Również naskórek stanowi ważną barierę ochronną organizmu.

Wchodzące w skład oleju rokitnikowego związki nie tylko zapobiegają powstawaniu uszkodzeń błony śluzowej, ale przyczyniają się również do gojenia istniejących ubytków (wrzodów, nadżerek).

Olej rokitnikowy redukuje zmiany powstające na skutek naturalnego procesu starzenia się naskórka i innych tkanek organizmu. Preparat usuwa z tkanek szkodliwe wolne rodniki, uelastycznia skórę oraz przyspiesza proces jej odnowy.

 

Zastosowanie w kosmetyce

Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości antyoksydacyjne preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać 1-2 krople oleju, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).

Jak dla mnie ten olejek to kolejny cud natury, jakich mamy w około siebie wiele. Nie wszystkie są odkryte, ale to tylko kwestia czasu. Jak widać, olej ten ma szeroką gamę zastosowań. Nie należy do najtańszych, jednak, czego się nie robi dla zdrowia i urody.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o