KAWA ZIELONA to pełnowartościowe ziarna kawowca, nieróżniące się niczym od swoich czarnych odpowiedników, jednak dystrybuowane jeszcze przed finalnym procesem palenia.
NAJPROSTSZA Z METOD PALENIA KAWY
Rozgrzej rondelek lub patelnię z przykrywką do temperatury 230 – 250 stopni Celsjusza. Dzięki temu uzyskuje się atrybuty kawy – aromat, kolor, smak oraz kruchość.
Zielone ziarna kawy należy równomiernie rozłożyć na dnie rondelka lub patelni i umieścić całość w piecyku na 10 – 12 minut . Przykryć pokrywką rondelek . Należy poruszać rondelkiem , tak aby ziarna były w ruchu i zmieniały położenie .
Można też od czasu do czasu, podnieść przykrywkę i zamieszać je drewnianą łyżką.
Po 5 – 7 minutach , ziarna powinny zacząć wydawać odgłosy przypominające pękanie lub łamanie – od tego momentu, średnio raz na minutę, należy sprawdzać kolor ziaren.
Kiedy ziarna osiągną już swoją docelową barwę, natychmiast należy przesypać je do metalowego naczynia. Przygotuj również drugie naczynie i powoli przesypuj ziarna kawy z jednego do drugiego.
Ziarna muszą zostać jak najszybciej schłodzone; jeśli zostawimy je same – sobie; proces palenia nie zostanie zatrzymany.
PRZECHOWYWANIE KAWY
Pamiętajmy o tym, aby przed zamknięciem w słoiku ze szczelną pokrywką dobrze ostudzić ziarna kawy – najlepiej, aby leżakowały kilka godzin i odgazowały się po procesie palenia. Tak upaloną kawę przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu. Z mieleniem najlepiej zaczekać 2 – 3 dni od dnia palenia. Tak przyrządzona kawa pozostanie świeża przynajmniej 2 tygodnie. Powinniśmy natomiast spożyć ją w przeciągu 3, maksymalnie 4 tygodni .
Opublikowane 19.08.2013 za zgodą autora . Materiał pochodzi ze strony
http://www.zcukremczybez.pl
facebook.com/zcukremczybez – fan page serwisu