Przedstawiam kilka przepisów do przyrządzenia w domowych pieleszach, które są dopasowane dla osób planujących stosować dietę zegarową albo już są w trakcie…
Koktajl warzywny
– 3 marchewki,
– pół selera,
– mała cebula,
– 5 pomidorów bez skórki.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa należy pokroić na małe części i zmiksować w blenderze.
2. Gdy warzywa będą już gładką masą dolewamy do nich wodę mineralną – tak, aby cały koktajl miał ok. litra.
3. Gotowy sok wstawiamy do lodówki i pijemy zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami.
Warzywa gotowane na parze
– marchew,
– brokuły,
– kalafior,
– papryka czerwona.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa (marchew, brokuły, kalafior, paprykę czerwoną) dokładnie myjemy.
2. Marchew kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski, dodajemy po kilka cząstek brokułu i kalafiora.
3. Wszystkie warzywa układamy na koszyczku do gotowania na parze, który umieszczamy w garnku lub na patelni z niewielką ilością wody.
4. Gotujemy do miękkości.
5. Przyprawiamy je ziołami: bazylią, tymiankiem, estragonem, pieprzem, koperkiem, wedle smaku.
Ryba pieczona w folii
– filet z pangi lub mintaja
– pół cytryny,
– folia aluminiowa.
Sposób przygotowania:
1. Filety rozmrozić, osączyć z wody ręcznikiem papierowym, skropić obficie sokiem z cytryny.
2. Każdy kawałek foli zgiąć wzdłuż na pół, na jednej części układać rybę, posypać natką pietruszki.
3. Rybkę przykryć drugą częścią folii i szczelnie pozawijać brzegi.
4. Układać na blaszce obok siebie.
5. Piec w temperaturze 200o C około 20 minut.
Sałatka z pomidorów koktajlowych
– 40 połówek pomidorków koktajlowych
– 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych,
– 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek, odsączonych i pokrojonych,
– 2 posiekane dymki,
– 120 ml (1/2 szklanki) oliwy z oliwek
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób wykonania:
1. W dużej misce połączyć pomidorki koktajlowe, oliwki zielone i czarne oraz dymkę.
2. Polać sałatkę oliwą zmieszaną z octem i delikatnie wymieszać, aby pokryła się sosem. Na godzinę wstawić do lodówki.
Pasta twarogowa
– 2 opakowania twarogu chudego ( po 200 g),
– 2 pęczki rzodkiewki,
– 1/2 pęczka koperku,
– 1/2 pęczka natki pietruszki,
– 3-4 łyżki śmietany 12% lub chudego jogurtu.
Sposób przygotowania:
1. Rzodkiewkę, koper i pietruszkę dokładnie umyć i osuszyć.
2. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a koper i pietruszkę drobniutko posiekać.
3. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, i warzywa.
4. Pastę nałożyć na chleb i gotowe.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.