Warzywa i Owoce

Jagody Goji

Pochodzenie

Roślina ta rośnie na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy. Najcenniejsze i najlepszej, jakości owoce wzrastają w północno-centralnej części Chin, Ningxia, a także na zalewowych terenach Żółtej Rzeki oraz w zachodniej części Chin.

Jak uprawiać?

Nasiona należy umieścić na mokrym papierowym ręczniku i pozostawić na około 6-8 godzin. Następnie wysiewamy bezpośrednio do przygotowanych wcześniej doniczek. Kiedy siewki osiągną około 10cm należy je rozsadzić do pojedynczych doniczek.

Zalecane jest obcięcie wierzchołka pędu głównego. Jeżeli nie chcemy równocześnie wysiewać wszystkich nasion, pozostałe należy pozostawić w papierowym opakowaniu i przechowywać w temperaturze około +5˚C. Wysiew nasion na głębokość nie większą niż 5mm. Tak przygotowane doniczki ustawiamy w ciepłym, ale zacienionym miejscu. Należy zwrócić uwagę by doniczki nie były narażone na bezpośrednie, silne słońce. Czas kiełkowania wynosi około 14 dni. Miejsce stałej uprawy powinno być już dobrze nasłonecznione.

Podlewanie umiarkowane zapewniające stałą wilgotność podłoża. Należy pamiętać by woda nie stała w doniczce, ponieważ sprzyja to gniciu korzeni. Roślina przetrzymuje krótkotrwałe przesuszenie zdecydowanie lepiej niż przelanie podłoża.

Można je hodować także w Polsce!

Lubi gleby żyzne, podłoże powinno być przepuszczalne, nie gliniaste, roślina ta nie znosi gleb ciężkich i podmokłych stanowisk. Każdej wiosny należy ją przyciąć w celu lepszego rozkrzewienia. Jej mrozoodporność to ok -30st. Owoce goji należy zbierać strząsając je do pojemnika (dotknięcie owoców palcami powoduje utlenienie i w konsekwencji czernienie miąższu).

Jak i gdzie kupić?

Jagody goji można kupić w internecie, na aukcjach allegro lub w sklepach internetowych.

Właściwości

Wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.

Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
Surowiec ten wykazuje szereg pozytywnie oddziałujących na organizm właściwości, spośród których należy wymienić

Działanie:

• Tonizujące,
• Usprawniające prawidłową pracę serca,
• Poprawiające funkcjonowanie nerek,
• Polepszające pracę płuc,
• Zmniejszające dolegliwości reumatyczne,
• Osłabiające rozwój chorób wątroby oraz nerek,
• Opóźniające starzenie się organizmu,
• Wzmacniające wzrok,
• Korzystne dla mięśni i kośćca,
• Wzmagające odporność organizmu na infekcje.

Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie,mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku.

Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód goji, jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.

Owoce posiadają cały zestaw antyoksydantów, minerałów, witamin (głównie C) i są niskokaloryczne. Suszone owoce propagowane są na Zachodzie, jako zdrowa żywność ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg!

Owoce goji zalecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność.

Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy.

Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.

Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia – to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie goji na męską płodność i potencję.

Jagody goji stosowane są w tradycyjnej medycynie Wschodu, jako lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości.

Spożywanie goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę, jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj., jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiającą potencję, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia.

Z innej beczki…

Milionom fanów na świecie, jagody Goji kojarzą się z Madonną. Bo te rosnące w Tybecie owoce to jeden z najważniejszych elementów diety Madonny. Goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry.

Jagody Goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu. Madonnę stać na najdroższe zabiegi kosmetyczne, ale pielęgnuje ona urodę przede wszystkim poprzez odpowiednie odżywianie się. Nie jest wyjątkiem, bo coraz więcej osób dba o wygląd “od środka”. Dietetyk nie jest już lekarzem ludzi otyłych, lecz tych, którzy chcą dłużej zachować młodość i zdrowie.

Jagody Goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy właśnie nim, przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia. Zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu.

Posmak tych jagód przypomina suszone pomidory, podobnie jak daktyle, suszonki z żurawiny lub rodzynki bardziej wysuszone są twardsze, ale mniej słodkie z zapachem ziołowym. Jagody Goji zastępują rodzynki, możemy je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów. Zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały ok. 70 szt. dziennie, a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.

Jagody Goji należy przechowywać w odpowiednich warunkach, w celu utrzymania ich wartości odżywczych. Dzięki opakowaniu 100 gram, możesz konsumować Jagody Goji według bieżących potrzeb, utrzymując resztę Jagód w odpowiednich warunkach.

Długotrwale stosowanie zapewnia:

– wzmocnienie stawów, kości,
– wzmacnia system odpornościowy,
– wyszczupla,
– opóźnia procesy starzenia,
– poprawia również witalność,
– poprawia wzrok,
– zapewnia długowieczność.

Postaci goji

Prosto z drzewa – słodki smak owoców pozwala na spożywanie ich zaraz po zerwaniu lub delikatnym strąceniu z krzewu. Należy spożywać je, gdy są dojrzałe. Wtedy mają najsłodszy smak.

Suszone – suszone owoce goji wyglądają podobnie do rodzynek. Mogą być pomarszczone, niektóre są miękkie, inne twarde. Zazwyczaj przed konsumpcją są gotowane, chociaż można je spożywać, jako suchą przekąskę o lekko cierpkim smaku. Jagody goji mogą być dodatkiem do napojów i wszelkich posiłków – są popularnym składnikiem zup oraz warzywnych potraw z ryżem.

Jako herbata – nie tylko owoce, ale także i liście kolcowoju są składnikiem zdrowych, naturalnych herbat.

Sok z goji – sok posiada egzotyczny, przyjemny, słodki smak. Stuprocentowo naturalny, bez cukru oraz dodatków chemicznych w pełni zachowuje cudowne wartości odżywcze owoców goji. W sprzedaży pojawia się także, jako składnik soków wieloowocowych.

Wino – wina z owoców goji tworzone są na bazie winogron z dodatkiem jagód kolcowoju.

To także dodatek do batoników z granoli.

Mydło z dodatkiem goji – przywraca skórze witalność, chroni ją przed starzeniem się. Staje się miękka i gładka. Dla skóry ważnym składnikiem owoców goji jest witamina E.

Jak wygląda krzew kolcowoju pospolitego?

Kolcowój osiąga wielkość od 1m do 3metrów wysokości, jego gałązki pokrywają kolce, liście natomiast są długie, grube, koloru szarozielonego. Kwiaty przybierają kolor fioletowo-purpurowy. Owoce kolcowoju mają kształt podłużny. Ich jasny, czerwony kolor wraz z dojrzewaniem, robi się, co raz bardziej jaskrawy. Te zaledwie dwucentymetrowe owoce są bardzo delikatne, dlatego zrywa się je ręcznie wraz z ogonkami lub bardzo uważnie strząsa z krzewu na miękkie płachty tak, by nie uszkodzić jagód. Ich przyjemny, słodki smak pozwala na jedzenie goji prosto z drzewa, natomiast suszone jagody kolcowoju są świetną przekąską.

Lista wspaniałych skutków spożywania jagód goji nie powinna dziwić, skoro owoce są bogactwem wszelkich niezbędnych składników odżywczych. A dostarczanie odpowiedniej ich ilości organizmowi, ma ogromny wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *