Żeby dieta była skuteczna należy ściśle trzymać się zasad, w przypadku przerwania diety nie możemy już jej kontynuować. Dietę norweską możemy stosować dłużej niż okres 14 dni-jednak po jej zakończeniu musimy odczekać dwa miesiące, aby zastosować ją ponownie.
Dieta norweska należy do jednych z najbardziej rygorystycznych, co świetnie widoczne jest już w samym sposobie budowania jadłospisu.Osoby znajdujące się na tej diecie muszą zrezygnować z jedzenia kolacji, a rytm dnia wyznaczają im trzy posiłki – śniadanie, drugie śniadanie oraz obiad. Podstawę diety norweskiej stanowią dwa składniki – grejpfruty, które spożywane są pod wieloma postaciami oraz jajka, które z kolei powinniśmy przygotowywać wyłącznie poprzez gotowanie ich. Niezwykle ważną rzeczą jest także to, by pamiętać, że olej i inne tłuszcze – a także, zatem smażenie – są całkowicie wykluczone. Obróbka cieplna posiłków powinna, więc odbywać się poprzez pieczenie, grillowanie czy też wspomniane gotowanie.
Napoje, które stosujemy w tej diecie to oczywiście woda naturalna, herbatki ziołowe oraz słaba kawa. Pijemy ok.2 litrów płynów dziennie. Jajka spożywamy tylko w formie gotowanej.Jak zaraz zauważysz w tej diecie nie ma kolacji, ale ten fakt może rekompensować jadłospis, w którym pojawia się drugie śniadanie.
Dieta norweska przyspiesza przemianę materii. W diecie norweskiej ograniczamy użycie soli do minimum, a najlepiej w ogóle jej nie używać. Nie można słodzić żadnych napojów, a kawę pić bez śmietanki.
Ponadto dieta norweska i jej menu wymaga absolutnego podporządkowania się jej regułom i restrykcyjnym wymogom. Jeśli któryś z nich zostanie złamany, dieta nie przyniesie oczekiwanych rezultatów.
Zalecenia w diecie norweskiej:
– nie należy skracać ani wydłużać czasu jej trwania diety lub jej przerywać.
– trzeba przestrzegać posiłków opisanych w jadłospisie.
– dieta składa się z trzech posiłków – śniadania, drugiego śniadania i obiadu – nie jemy kolacji.
– jajka powinny być spożywane wyłącznie po ugotowaniu – na miękko lub na twardo.
– warto pić duże ilości wody mineralnej niegazowanej – około 2 litrów dziennie.
– nie należy stosować soli, oleju czy masła oraz śmietany.
Co na śniadanie i obiad?
Śniadanie: Śniadanie osoby na diecie norweskiej powinno składać się z dwóch lub trzech jajek (np. jajka na twardo) – w zależności od tego, jak długo znajduje się już na diecie, wzbogaconych przez kawę bądź herbatę. Nie powinniśmy jajek przyprawiać, w szczególności unikać należy soli. Na drugie śniadanie zjadamy zaś grejpfruta oraz jajka, popijając je również kawą czy herbatą.
Obiad: Obiady w diecie norweskiej są bardziej urozmaicone. Bardzo często w ich skład wchodzą jajka, jednak ostatni posiłek dnia nie musi wcale opierać się na nich. Zamiast jajek na stole pojawić się mogą także surówki (np. surówka z marchwi) czy odpowiednio przygotowane mięso. Przy wszystkich posiłkach należy wystrzegać się sosów i olejów, które przecież niezwykle często obecne są w surówkach i sałatkach – ich użycie może całkowicie zniszczyć efekty diety.
Przy drugim śniadaniu bądź obiedzie dopuszczalny jest także szpinak,jeśli przygotujemy go na wodzie i dodamy niewielką ilość – w zupełności wystarczy jedna łyżeczka – jogurtu naturalnego.
Jadłospis na 14 dni w diecie norweskiej:
- Pierwszego dnia diety na śniadanie zjadamy 3 ugotowane jajka. W pozostałe dni śniadanie jest stałe: 1 – 2 gotowanie jajka, kawa lub herbata.
- Dzień 1 i 8 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut i do tego kawa lub herbata; Obiad: 3 jajka, kromka chleba i surówka warzywna bez sosu i oleju oraz kawa lub herbata,
- Dzień 2 i 9 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, grejpfrut i do tego kawa lub herbata; Obiad: wołowina oraz seler naciowy, pomidor, ogórek i inne warzywa oraz kawa lub herbata,
- Dzień 3 i 10 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, ugotowany szpinak z dodatkiem łyżki jogurtu; Obiad: dwa kotlety z piersi kurczaka, warzywa jak drugiego dnia oraz kawa lub herbata,
- Dzień 4 i 11 – Drugie śniadanie: surówka z warzyw i grejpfrut oraz kawa i herbata; Obiad: 1-2 jajka, gotowany szpinak, biały ser i do tego kromka chleba,
– Dzień 5 i 12 – Drugie śniadanie: 1-2 jajka, ugotowany szpinak z dodatkiem łyżki jogurtu, kawa lub herbata; Obiad: ryba z kromką chleba i surówką z warzyw oraz kawa lub herbata, - Dzień 6 i 13 – Drugie śniadanie: sałatka owocowa, kawa lub herbata; Obiad: wołowina oraz pomidor, ogórek kiszony i seler naciowy do tego kawa lub herbata,
- Dzień 7 i 14 – Drugie śniadanie: zimne mięso z kurczaka, grapefruit oraz kawa lub herbata; Obiad: zupa jarzynowa, mięso drobiowe z gotowaną kapustą oraz pomidor, seler naciowy i grapefruit do tego kawa lub herbata.
Dieta norweska – wady i zalety
Tym, co odróżnia ją od wielu innych diet jest bardzo duża skuteczność, którą widać już po dwóch tygodniach. Po upływie tego czasu, jeśli rzecz jasna postępować będziemy zgodnie z zaleceniami – schudnąć możemy nawet do dziesięciu kilogramów, co dla osób stosujących większość nowych diet jest wynikiem właściwie nie do pobicia.
Nie ma jednak róży bez ognia – dieta norweska daje nam bardzo duże możliwość, jednak dość mocno męczy nasz organizm, – dlatego też twórcy kategorycznie odradzają nam stosowanie jej przez czas dłuższy, niż wspomniane dwa tygodnie. Jeśli jednak ktoś, zachęcony jej niebywałymi efektami chciałby kontynuować dietę norweską, koniecznie musi odczekać około dwóch miesięcy – tyle czasu, bowiem organizm potrzebuje, by odpocząć i się zregenerować.
Uwaga! Podczas stosowania tej diety dodatkowo zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło wapnia – np. pod postacią suplementów. Wszystko w trosce o twoje zdrowie!
Przykładowe przepisy na potrawy, które można sporządzić podczas stosowania diety norweskiej
Zupa jarzynowa
Do przygotowania wykorzystaj: kostki rosołowe, paczka mieszanki warzywnej mrożonej, 3 średnie ziemniaki, łyżka mąki, koper suszony, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Rozpuścić kostki rosołowe w 2,5 litra wody. Doprowadzić do wrzenia. Dodać obrane, pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotować 10 min. Dodać mieszankę warzywną, dalej gotując (ok. 15 min) . Dodać przyprawy.
Surówka warzywna
Do przygotowania wykorzystaj: 1 średni pęczek rzodkiewki, 1 nieduża obrana marchewka, 1/2 świeżego ogórka wężowego ze skórką, 1 obrane jabłko, 1/2 małej cebuli czerwonej, 2-4 pędy zielone dymki, parę listków dowolnej sałaty lub kapusty pekińskiej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Warzywa (oprócz cebuli, dymki i sałaty) ucieramy na grubej tarce jarzynowej, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na parę chwil, aby puściły sok. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a dymkę w tzw. ” diamencik”. Następnie odciśnięte z soku warzywa, cebulkę, dymkę, porwaną palcami sałatę i utarte jabłko mieszamy, doprawiamy pieprzem, ewentualnie cukrem i solą. Wykładamy na salaterkę.
Szpinak z jogurtem
Do przygotowania wykorzystaj: świeży lub mrożony szpinak (niesiekany – najlepszy będzie w liściach), czosnek, sól, pieprz, śmietana lub jogurt.
Sposób przygotowania: Świeży szpinak myjemy dokładnie, płuczemy i osuszamy. Na odrobinie oleju podsmażamy chwilkę posiekany czosnek. Uwaga, pilnujemy, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki!
Wrzucamy szpinak (uwaga, świeże liście znacznie tracą na objętości!). Nie doprowadzamy do stanu papki! Doprawiamy jogurtem lub śmietaną oraz solą i pieprzem. Mrożony szpinak odparowujemy w garnku na małym ogniu. Kiedy zgęstnieje, wyciskamy czosnek, chwilę dusimy razem. Doprawiamy jogurtem / śmietaną oraz przyprawami.
Sałata z wołowiną
Do przygotowania wykorzystaj: 200g wołowiny, 2 średnie ogórki gruntowe, puszka cieciorki, rukola, roszponka lub szpinak, 30g sera feta, pietruszka (świeża natka), mięta (świeża), 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania: Wołowinę grillować wedle upodobań. Jeśli jest już gotowa, pokroić w paski. Jeśli dopiero była grillowana – niech odpocznie 5 minut. Cieciorkę odsączyć. Wymieszać z zieleniną, pokruszoną fetą, pokrojonym w kostkę ogórkiem, posiekaną pietruszką i miętą. Wymieszać posiekany ząbek czosnku z sokiem z cytryny, a następnie polać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerzach. Na zieleninie ułożyć plastry wołowiny.
Sałatka owocowa
Do przygotowania wykorzystaj: 3 banany, 2 gruszki, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, 1 jogurt truskawkowy lub brzoskwiniowy, wiórki czekoladowe.
Sposób przygotowania: Umyć wszystkie owoce, obrać je ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Wymieszać powoli dosypując cukier. Następnie dodać jogurt i wymieszać. Posypać wiórkami czekoladowymi. Na końcu wstawić do lodówki na 30 minut.
Myślę, że ta dieta, chociaż jest bardzo rygorystyczna, znajdzie wielu swoich zwolenników. Czasem warto, bowiem trochę pocierpieć, aby szczuplej wyglądać. Skuteczność diety została potwierdzona przez wiele osób, które ją stosowały. Z ich wypowiedzi jednak wywnioskować można, jak i też wcześniej opisanych podstawowych założeń, że dieta norweska wymaga bardzo dużo samodyscypliny, konsekwencji w działaniu.
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.