Ogólne założenia
Dieta Kwaśniewskiego (nazywana przez zwolenników dietą optymalną) to nisko węglowodanowa dieta, propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego.
Dieta Kwaśniewskiego jest wysokotłuszczowa, a spożycie białka jest niskie.Zalecane jest spożywanie tłustych produktów zwierzęcych, takich jak żółtka jaj, podroby, tłuste mięsa, sery, masło, śmietana.
Uzupełnieniem tych produktów powinny być niskocukrowe warzywa takie jak pomidory, ogórki i kapustne.
Spożycie bogatych w węglowodany owoców należy ograniczyć, dopuszczalne są w niewielkich ilościach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarne porzeczki, jagody i żurawina.
Natomiast produkty zakazane to: cukier, słodycze, miód owoce i przetwory owocowe (dżemy, kompoty) ryż, kasze, pieczywo ciasta, kluski, potrawy mączne ziemniaki (w dużych ilościach), mąka ziemniaczana, groch i fasola oraz inne produkty pochodzenia roślinnego, słodzone płyny, sól – stosować jak najmniej, aż do zupełnego jej odstawienia.
Dieta jest polecana przez jej zwolenników, jako dieta odchudzająca, chociaż wykryto również jej pozytywne działanie w przypadku niektórych chorób. Posiłki muszą być komponowane według określonych proporcji: na każdy gram białka mają przypadać 3 gramy tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów.
Tylko taki zestaw powoduje szybką utratę wagi i ustalenie jej na optymalnym poziomie. Przewidziane są 3 posiłki dziennie.
Opinie dietetyka o diecie
Dieta pozwala dość szybko schudnąć nawet kilkanaście kilogramów. Z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią jeść tłusto. Nie polubią jej za to łasuchy (nie wolno jeść słodyczy).
Jest niemal całkowicie pozbawiona owoców i warzyw, a tym samym cennych witamin (C i z grupy B) oraz składników mineralnych (m.in. potasu, magnezu). Natomiast dostarcza zbyt duże ilości witaminy A, sodu, fosforu, których nadmiar może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie.
Również przeciążenie organizmu białkiem i tłuszczami niesie ze sobą ryzyko zaostrzenia wielu chorób (serca, nerek, wątroby).
Jednak równocześnie wiele programów badawczych udowadnia, iż taki sposób odżywiana powoduje znaczny wzrost ryzyka zachorowania na wiele schorzeń układu krążenia, prowadzących do zawału czy udaru mózgu.
Sam doktor Kwaśniewski twierdzi, iż przytoczone ustalenia są nieobiektywne, ponieważ opierają się na metodzie żywienia typu fast- food, gdzie oprócz tłuszczu spożywa się niesłychane ilości węglowodanów.
Przykładowy jadłospis na jeden dzień (do wyboru)
ŚNIADANIE (do wyboru):
– jajecznica z boczkiem (15 dag boczku, 2 jaja i 1 żółtko),
– kromka chleba biszkoptowego (do 10 białek dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając po 1 żółtku, dosyp 1/2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlej 1/2 kostki stopionego masła i wymieszaj – piecz 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni),
– herbata bez cukru
– omlet z 3 jajek z zielonym groszkiem, szklanka herbaty z cytryną lub bez
– 1 placek ze śliwkami
OBIAD (do wyboru):
– 1 i 1/2 szklanki białego barszczu z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego i 1 plasterkiem słoniny, 30-proc. śmietaną i jajem
– 40 dag golonki ugotowanej z przyprawami (golonkę zalej zimną wodą, dodaj włoszczyznę, cebulę, kolendrę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz – gotuj do czasu, aż zmięknie), podawanej z sosem chrzanowym
– 1 szklanka bulionu z 2 żółtkami, 1 plaster pieczeni karkowej, 1 porcja frytek smażonych na smalcu, 2 łyżki marchwi zasmażanej z 2 łyżkami masła
KOLACJA (do wyboru):
– 2 jaja i 5 łyżek masła rozmieszane w 1 szklance pełnego mleka
– 20 dag galaretki z nóżek wieprzowych (porcja wielkości kompotierki),
– 1 łyżeczka chrzanu wymieszanego z gęstą śmietaną, herbata z cytryną
– 1 kanapka z macy, kawa lub herbata bez cukru.
Trochę historii
Żywienie optymalne opracował, ponad 20 lat temu, na podstawie ogólnych reguł biochemii i fizjologii dr Jan Kwaśniewski. Zasady tego żywienia zostały przebadane na zwierzętach, a później sprawdziły się na chorych.
Przed 10 laty udowodniono na podstawie doświadczeń przeprowadzonych w Katedrze Higieny Akademii Medycznej w Łodzi, że żywienie optymalne w żadnym razie nie szkodzi chorym, a w bardzo wielu przypadkach pomaga.
Dieta jest chwalona przez stosujących i nagminnie potępiana przez lekarzy.
Opiera się na założeniu, że człowiek może sam się wyleczyć z wielu chorób pod warunkiem, że dostarczy organizmowi odpowiednie paliwo, czyli tłuszcz.
Dr Jan Kwaśniewski jest przeciwnikiem wszelkiego rodzaju postów i głodówek. Dieta ta jest także o działaniu odchudzającym.
Dlaczego tłuszcze, a nie węglowodany?
Zdaniem twórcy diety, dr Jana Kwaśniewskiego, tłuszcze spożywane osobno są szybko spalane. Natomiast, gdy towarzyszy im większa ilość węglowodanów, organizm najpierw zajmuje się przemianą węglowodanów, a tłuszcze magazynuje. W efekcie prowadzi to do otyłości i podwyższenia poziomu cholesterolu.
Założenia, których należy się trzymać podczas przygotowywania posiłków
Dr Kwaśniewski, zakładając, że człowiek przystosowany jest do spożywania głównie produktów zwierzęcych, te właśnie produkty zaleca, preferując jak najbardziej tłuste:
– z mięsnych: najlepiej wieprzowe i wszystkie podroby, z drobiu – gęś i kaczkę, lecz również tłuste ryby;
– z produktów mlecznych: tłuste sery i śmietanę, a mleko w ilości nie większej niż 500 ml (z uwagi na zawartość cukru mlekowego);
– jaja zalecane są w ilości powyżej 4 sztuk dziennie.
Z produktów roślinnych:
– wskazane nasiona bogate w tłuszcz, np. ziarna słonecznika, orzechy;
– dozwolone wszystkie warzywa i grzyby, ale w ilości nieprzekraczającej 300g dziennie;
– dozwolona ilość ziemniaków to 1 sztuka dziennie – najlepiej odsmażona lub w postaci frytek;
– zalecane wyeliminowanie wszystkich produktów zbożowych oraz suchych nasion roślin strączkowych;
– zalecana rezygnacja ze słodkich owoców, a okresowo dopuszczone mniej słodkie, takie jak: agrest, porzeczki, maliny, poziomki, truskawki – ich ilość nie może jednak przekraczać 300 g dziennie i powinna wówczas zastępować mleko;
– wyeliminować też trzeba: kisiele i budynie, syropy, kompoty, dżemy, miód oraz słodycze i ciasta.
Do wszystkich potraw zalecany jest duży dodatek tłuszczu, zwłaszcza masła, smalcu, słoniny, ale również olejów, margaryn i majonezu.Ogranicza się bardzo stosowanie soli. Wskazana jest przy tym duża ilość niesłodzonych płynów, np. kawy, herbaty, rozcieńczonych soków owocowych.
Teoretycznie, zdrowy organizm – z dobrze funkcjonującą regulacją hormonalną – ma zdolność adaptacji do diety wysokotłuszczowej. Dlatego z założenia dieta ta nie musi być szkodliwa, ale ze względu na bardzo duże ryzyko zaburzeń metabolicznych nie można uznać jej za bezpieczną dla wszystkich.
Produkty zakazane:
– cukier, słodycze, miód,
– owoce i przetwory owocowe (dżemy, kompoty),
– ryż, kasze, pieczywo,
– ciasta, kluski, potrawy mączne,
– ziemniaki (w dużych ilościach), mąka ziemniaczana,
– groch i fasola,
– inne produkty pochodzenia roślinnego,
– słodzone płyny,
– sól – stosować jak najmniej, aż do zupełnego jej odstawienia.
Nie tylko o zaletach, ale trochę o wadach…
Dieta zdecydowanie przekracza dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz, w tym na nasycone kwasy tłuszczowe. Za dużo jest też jajek.
Ogromną wadą diety jest ograniczenie spożycia węglowodanów (produkty zbożowe i owoce) dostarczających składników mineralnych i błonnika.
A błonnik jest bardzo ważny: wspomaga pracę jelit, chroni przed nowotworami, obniża cholesterol, stabilizuje poziom glukozy.
Nie jest to dieta dla osób chcących się zdrowo odżywiać! Poza tym 3 posiłki dziennie to za mało. W świetle aktualnych badań głównym źródłem kalorii powinny być produkty zbożowe, warzywa, owoce, chude mleko i jego przetwory, chude mięso oraz ryby.
Prawidłowo skomponowana dieta ma dostarczać głównie tłuszczów pochodzenia roślinnego, a nie zwierzęcego.
Dieta ta wywołała szereg kontrowersji w świecie szanowanych autorytetów w dziedzinie dietetyki. Świat naukowy, medycyna mówią: „NIE” żywieniu optymalnemu.
Mimo to, setki ludzi również znanych ze szklanego ekranu zdecydowało się na taki sposób żywienia.
Dieta, a samopoczucie
Dr Kwaśniewski uważa, że ludzie żywiący się w ten sposób są zdecydowanie bardziej wytrwali, potrzebują mniej snu, są odporni na zmęczenie, są aktywni, pogodni, pokojowo nastawieni do życia, pozbawieni stresów, uwalniają się od nałogów. Natomiast zachowania np.: wegetarian, osób żywiących się głównie produktami roślinnymi podobne są do „trawożerców”. Występują u nich stany lękowe, czują się zagrożeni itp.
Jest to dieta dobra, ale może nieco egoistyczna, ponieważ nikt nie myśli o ilościach zwierząt, jakie są zabijane. Mowa tu o dużej ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego i mięsa. Jestem zaszokowana pozytywnymi opiniami na temat tej diety, dlatego sama wprowadziłam ją w życie i czekam na efekty. Mam nadzieję, że będą zadowalające, a o każdych postępach w tej diecie będę was informować na bieżąco na forum.