Cukier i Słodycze,  Popularne Diety

Dieta dla Cukrzyków

Jakie produkty polecane są dla cukrzyków ? Przede wszystkim niskokaloryczne (chude mięso i sery, odtłuszczone produkty mleczne, drobne kasze). Trzeba jeść morskie ryby (łososia, makrelę, śledzia, halibuta, dorsza i tuńczyka). Jednocześnie raz na zawsze żegnamy się ze smalcem, słoniną, tłustym mięsem, a nawet tortami z ciężkimi, tłustymi kremami.

Należy używać oliwy z oliwek, olejów roślinnych, orzechów i nasion słonecznika, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.Produkty te wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Osoby chore na cukrzycę mają też zazwyczaj za mało magnezu, dlatego powinny jeść np. pestki dyni, gorzką czekoladę, natkę pietruszki, soję, czy banany.

Należy pamiętać też o tym, że posiłki najlepiej spożywać cztery, pięć razy dziennie i nie mogą być one zbyt obfite.

Przyczyną cukrzycy typu 2 (najczęściej występująca odmiana tej choroby), poza czynnikami dziedzicznymi, jest często nadwaga i siedzący tryb życia. Trzeba będzie schudnąć. Dlatego tak ważna jest nie tylko odpowiednia dieta i codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna.

Taka dieta nie jest tania, wymaga też pewnej dyscypliny.

Warto się na nią zdobyć, bo konsekwencją jej nieprzestrzegania może być pogorszenie się stanu zdrowia.

Stwierdzono znaczną poprawę stanu zdrowia u diabetyków, którzy przez kilka miesięcy stosują odpowiedni sposób odżywiania i odpowiadający mu styl życia.

 

Należy jednak zawsze pamiętać o tym, że dieta dla cukrzyków musi być dostosowana do indywidualnego stanu zdrowia chorego i każda zmiana w odżywianiu wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Pojęcie cukrzycy

Cukrzyca jest chorobą, która rozwija się powoli, początkowe wahania glukozy we krwi nie dają charakterystycznych objawów. Człowiek mający cukrzycę może z nią żyć kilka miesięcy, nie mając pojęcia, że jest chory.

Głównym objawem cukrzycy jest podwyższone stężenie glukozy we krwi. Do innych objawów należą:

• częstomocz;
• zwiększone pragnienie;
• duży apetyt (polifagia);
• spowolnione gojenie się ran;
• zakażenia grzybicze (skóry, dróg rodnych);
• pogorszenie wzroku;
• ospałość, apatia;
• sucha, łuszcząca się skóra.

Wystąpieniu cukrzycy można skutecznie zapobiegać, prawidłowo się odżywiając oraz prowadząc aktywny tryb życia, które nie powodują wystąpienia otyłości. W przypadku wystąpienia cukrzycy należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, uprawiać sport oraz regularnie przyjmować leki obniżające poziom glukozy we krwi lub insulinę. W przeciwnym razie wystąpią groźne powikłania cukrzycy, które prowadzą do niepełnosprawności – stopa cukrzycowa, jaskra, niewydolność nerek.

Dieta w cukrzycy

Ogromną rolę w leczeniu cukrzycy odgrywa odpowiednio zbilansowana dieta, która charakteryzuje się następującymi cechami:

• Należy spożywać 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Dzięki temu nie wystąpią wahania poziomu glukozy pomiędzy posiłkami oraz nie wystąpi chęć podjadania;
• Każdy posiłek powinien zawierać węglowodany oraz skrobię. Do produktów polecanych należą: pieczywo pełnoziarniste (graham, żytnie), makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasza gryczana oraz jęczmienna;
• Należy ograniczyć spożywanie tłuszczu, szczególnie tłuszczów zwierzęcych (masło, śmietana, smalec), których nadmiar w diecie prowadzi do otyłości oraz miażdżycy.
• W ciągu dnia należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców.
• Należy wykluczyć z diety ciasta, szczególnie torty i kruche ciasta, które nie tylko zawierają dużo węglowodanów, ale są bardzo kaloryczne. Raz na tydzień można zjeść kawałek drożdżówki oraz 2-3 kostki czekolady gorzkiej.
• Posiłki należy jeść powoli i wstawać od stołu z lekkim niedosytem.Codziennie należy spożywać śniadanie, które reguluje poziom glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm;
• Nie należy podjadać między posiłkami;
• Powinno się unikać smażenia oraz duszenia z tłuszczem. Zamiast tego należy stosować gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie oraz grillowanie na patelni bez dodatku tłuszczu.

Ponadto nie wolno spożywać alkoholu. Jego spożycie może powodować śpiączkę cukrzycową. Podobnie jak osoby zdrowe, cukrzyk powinien wypijać, co najmniej dwa litry płynów, w postaci wody najlepiej wysoko zmineralizowanej oraz zielonej herbaty.

Podczas przygotowania posiłków dla cukrzyków należy w miarę możliwości spożywać surowe owoce i warzywa.

Warto jeść jabłka. Wśród osób jedzących więcej niż trzy jabłka dziennie jest o 20 proc. mniej zachorowań na cukrzycę.

Aby uniknąć napadów głodu, cukrzyk może przyjmować chrom (w porozumieniu z lekarzem). W ten sposób łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę. Co równie ważne, już 400 mikrogramów tego pierwiastka dziennie pomaga skutecznie uregulować poziom cukru w krwi.

Produkty niewskazane w cukrzycy

Jadłospis dla cukrzyka nie powinien zawierać następujących produktów:

• Cukier, miód, dżemy i konfitury;
• Słodycze;
• Słodkie i gazowane napoje;
• Syropy;
• Mleko skondensowane;
• Soki oraz owoce.

Osoby z cukrzycą mogą w małych ilościach spożywać owoce oraz sporadycznie miód.

Powinny również unikać:

• Pełnotłustych produktów mlecznych (mleko pełne, mleko skondensowane, mleko w proszku, sery białe tłuste, sery podpuszczkowe, sery topione, sery do smarowania);
• Tłustych mięs i podrobów, tłustego drobiu (kaczek, gęsi);
• Tłustych wędlin (wieprzowe);
• Pasztetów;
• Masła (można w małych ilościach);
• Śmietany.

Dieta chorych na cukrzycę powinna również ograniczać spożycie soli kuchennej do 6 gramów na dzień, co odpowiada 1 łyżeczce do herbaty.

Diabetycy powinni, zatem unikać:

• Wędzonego mięsa i wędlin;
• Konserw;
• Twardych serów;
• Gotowych dań;
• Sosów;
• Mieszanek przyprawowych typu Vegeta.

Ostatnim z produktów zakazanych w diecie dla diabetyka jest alkohol, który powinien być całkowicie wykluczony, zwłaszcza u osób przyjmujących insulinę oraz leki przeciwcukrzycowe.

Chory powinien ze swojej diety wyeliminować również:

• Rozgotowany makaron;
• Ciasta, torty, ciasteczka, mleczną czekoladę;
• Tłuste sery twarogowe, sery żółte;
• Jogurty owocowe;
• Ziemniaki;
• Gotowaną marchewkę;
• Banany;
• Arbuzy;
• Winogrona;
• Wieprzowinę.

Spośród produktów gotowych niewskazane są:

• Naleśniki;
• Pasztety;
• Krokiety.

Nagłe odstawienie cukru – czym to skutkuje?

Cukier ma niezwykłą moc. Jest toksyczny, posiada uzależniające właściwości, jest przyczyną słodkich zachcianek. Niemniej jednak pokonanie cukrowego nawyku dla wielu z was jest bardzo ciężkim zadaniem.

To jest błędne koło: konsumpcja cukru czy też dużej ilości węglowodanów wpływa na reakcję hormonalną ze strony insuliny, co z kolei zaburza nasz metabolizm. A im więcej cukru jemy tym więcej go pragniemy.

Gdy w końcu decydujemy się na odstawienie cukru i zmniejszenie ilości węglowodanów wcale nie jest łatwiej. Po kilku dniach czy tygodniach nagle odzywa się straszna ochota na słodkie. Widzę to często i to u osób, które wcześniej nawet nie jadły słodyczy.

Jest to efekt zmniejszenia ilości węglowodanów, które wiadomo przekształcane są zawsze w glukozę w organizmie, a glukoza to często podstawowe źródło energii, jakie zna nasz organizm.

Stąd te desperacyjne zachcianki o coś, co można szybko przekształcić w energię. Warto też dodać, że najczęściej pragniemy rzeczy, które nam szkodzą i eliminując większość potencjalnie niezdrowych produktów możemy szybko stwierdzić, co jest dla nas negatywne, bo po prostu będziemy mieć na to ochotę.

Jak jednak oduczyć się słodkiego nawyku i przeprowadzić zdrowy detoks cukrowy?

Z pewnością wymaga to czasu i pewnej organizacji oraz dyscypliny. Nie jest to szybki proces i moim zdaniem warto rozłożyć go na kilka etapów.

Każdy z nich może trwać kilka lub kilkanaście dni. Być może tydzień. Przeważnie po 2-4 tygodniach organizm zaczyna już inaczej funkcjonować i przestawia się na wykorzystywanie również tłuszczu, jako energii. Gorzej jest z uzależnieniem emocjonalnym, którego pozbycie się wymaga często dłuższego okresu czasu. I nie zawsze jest realne.

Objadanie się, nie tylko cukrem, może prowadzić do zachowań charakterystycznych dla osób uzależnionych, a nawet do specyficznych zmian w mózgu – twierdzą naukowcy.

Niezależnie od tego, czy użyjemy nazwy uzależnienie, złe przyzwyczajenie, czy zaburzenia odżywania, istnieją wyraźne symptomy nadużywania cukru.

Możesz zbyt często sięgać po słodycze, wpadać w złość lub dekoncentrować się, gdy nie zjesz ulubionego ciastka. Możesz także mieć oznaki zmniejszonego poziomu cukru we krwi np. drżenie mięśni, zimne poty.

A to ciekawe…

Przeciętny człowiek w kraju wysokorozwiniętym zjada nawet 19 łyżeczek cukru dziennie!
To niemal 300 kcal i o wiele za dużo. Specjaliści twierdzą, że bezpieczna dawka cukru wynosi 6 łyżeczek dziennie (100 kcal) dla kobiet i 9 łyżeczek (150 kcal) dla mężczyzn.

Zbyt drastyczne odstawienie słodkich pokarmów zwykle kończy się porażką.

Nagłe wyeliminowanie z diety owoców, białego pieczywa, ryżu, makaronów i słodyczy nie jest dobrym pomysłem. Aby skutecznie ograniczyć ilość zjadanego cukru, trzeba go eliminować stopniowo. W ten sposób można złagodzić skutki odstawienia go, a także „zresetować” kubki smakowe, które zaczną wyczuwać słodki smak w pożywieniu o znacznie mniejszej zawartości cukru.

Zamiast więc przestać słodzić kawę, którą do tej pory doprawiało się dwiema łyżeczkami cukru, trzeba zacząć od dodawania do napoju 1,5 łyżeczki i stopniowo zmniejszać tę ilość.

Bardziej wyczulone na słodki smak kubki smakowe zaczną też uznawać za satysfakcjonujące: owoce, płatki zbożowe, odtłuszczone mleko, czy jogurt.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *