Cukier i Słodycze

Stewia hit słodzikowy

Stewia to rodzaj krzewów zawierający około 240 gatunków bylin i krzewów z rodziny astrowatych. Jest rośliną o wyjątkowo słodkich liściach. Około 300 razy słodsza od buraka cukrowego. Ze względu na swoje właściwości idealnie nadaje się do zastąpienie cukru w codziennej diecie. Nie zawiera kalorii. Stevia jest rośliną wieloletnią, ale w rejonach gdzie temperatura spada poniżej 0°C, uprawiana jest, jako jednoroczna. Rośnie na około jednego metra wysokości, a jej liście osiągają od dwóch do trzech centymetrów długości. Jej kwiaty są małe i białe. Najprawdopodobniej pochodzi z Paragwaju i tylko w tym kraju występuje naturalnie. Rośnie na ciemnych, wilgotnych, piaszczystych lub ilastych, dobrze przepuszczalnych glebach.

Słodki smak stewii
Glikozydy zawarte w stewii stanowią ponad 10% masy suchego liścia i to właśnie nim roślina ta zawdzięcza słodki smak. Substancje te nie są trawione przez ludzi, co powoduje brak kalorii. Liście są dwa razy słodsze niż kwiaty.

Skład chemiczny
Roślina zawiera liczne witaminy z grupy B i witaminę C oraz cenne składniki mineralne takie jak: magnez, chrom, wapń, potas, krzem, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka.
Bezpieczeństwo?
Coraz częściej słyszy się, że słodziki są rakotwórcze. Zastanówmy się nad tym, czy stewia jest w pełni bezpieczna. Od ponad 1500 lat ludność zamieszkująca Amerykę Południową używali liści owej rośliny, jako naturalny słodzik. Mieszkańcy Japonii używają stewii od 30 lat i od tego czasu nie ma doniesień o szkodliwym działaniu słodziku.

Aby wszystko było dopięte na ostatni guzik muszę tu wspomnieć o jednej, bardzo ważniej sprawie. Naukowcy przez wiele lat prowadzili badania dotyczące ujemnych skutków stosowania, stewii jako naturalnego słodziku. W końcu w 2006 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przeprowadziła ostateczną analizę badań naukowych, z których jasno wynika, że roślina nie szkodzi zdrowiu. Wykazały one, że glikozydy nie są rakotwórcze i nie wiążą się z żadnymi innym negatywnymi skutkami.

Stąd stewia jest dopuszczona do stosowania w krajach Unii Europejskiej, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach. Dzienne spożycie ustalono na 4 miligramy na każdy kilogram masy ciała.

Wyniki badań opublikowane na kongresie Międzynarodowej Federacji Diabetycznej mówią, że regularne przyjmowanie stewii, choćby w małych ilościach normalizuje poziom cukru we krwi, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych.
Na całym świecie ponad 150 milionów ludzi używa stewii w codziennej diecie do słodzenia napojów oraz jako dodatek smakowy do potraw.

Stewia w kuchni
W kuchni stewia może być stosowana bez żadnej obróbki. Dostępna jest w postaci suchych liści, które można dodać bezpośrednio do sałatek czy gotowanych potraw. Sproszkowane liście stanowią świetny bonus do kawy czy herbaty. Liście widoczne w potrawach często mogą przeszkadzać. Unikniemy tego stosując ekstrakt ze stewii. Aby uzyskać owy preparat wystarczy gotować liście rośliny w małej ilości wody przez kilka minut. Po ugotowaniu wyciąg odparowujemy, uzyskując bardziej gęstą konsystencję.

Charakterystyka produktów ze stewii
– suszone liście. Są najbardziej naturalnym, bo nieprzetworzonym słodzikiem. Mogą być nawet 45 razy słodsze od zwykłej sacharozy. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada szklance cukru. Słodkość liści zależy od wielu czynników takich jak: miejsce i warunki uprawy, pora zbioru. Jedyną wadą jest to, iż suszony produkt zabarwia potrawy, a jego posmak nie każdemu przypadnie do gustu. Suszone liście można przepuścić, np. przez młynek do kawy i używać do słodzenia napojów i potraw. Jeśli susz zalejemy wrzątkiem, uzyskamy słodki syrop.

– wyciąg (ekstrakt) ze stewii. Jak już wspomniałam można go zrobić samemu. Dla tych, którzy idą na łatwiznę polecam kupić ekstrakt w sklepie. Czasem wyciąg ze stewii sprzedawany jest pod postacią fluidu lub syropu ze stewii.

W przeciwieństwie do suszonych liści esencja ze stewii nie barwi potraw. Dużym plusem również jest mała przetwarzalność.

Olejek ze stewii charakteryzuje się naturalnością pozbawioną jakichkolwiek dodatków.

– stewia w tabletkach. Słodzik sprzedawany w postaci tabletek wzbogacony jest składnikami polepszającymi smak. Ponadto smak słodzików w tabletkach zbliżony jest do cukru. Pigułki polecane są osobom, którym nie przypadły do gusty liście czy ekstrakt ze stewii. Są łatwe w stosowaniu. Ogromnym minusem może być wysoka przetwarzalność pigułek. Zawierają wiele dodatków.

– nasiona stewii. Stewia ze względu na to, że jest rośliną wieloletnią nadaje się do uprawy doniczkowej. Roślina ta nie przeżyje mrozu, ale można ją wysadzić do gruntu i ewentualnie traktować, jako jednoroczną florę. Nasiona kiełkują już po kilku dniach, a rośliny rosną stosunkowo szybko. Ziarno wysiewamy równomiernie na powierzchni gruntu. Światło wpływa korzystnie na kiełkowanie. Rozmnażanie może się również odbywać przez sadzonki pędowe, wykonywane przed pojawieniem się kwiatów.

– stewia w kuchni. Stewię można stosować do przetworów owocowych, soków czy osłodzenia świeżych truskawek. W przeciwieństwie do cukru, stewia podczas pieczenia nie zamienia się w karmel. Nie doda kruchości ciastkom. Nie będzie pożywką dla drożdży.

Aby zredukować nieprzyjemny posmak tej rośliny należy wymieszać ją z solą lub kwasami organicznymi takimi jak: cytrynowy, octowy, mlekowy, jabłkowy oraz winowy. Dodatek kwasów wzmacnia słodkość.

Właściwości lecznicze stewii
a) medycyna tradycyjna
Stewia jest środkiem wzmacniającym pracę serca. Zapobiega otyłości, nadciśnieniu. Likwiduję zgagę.

Obniża poziom kwasu moczowego. Ponadto liście stosowane są na cukrzycę, zmęczenie, depresję i zakażenia.

b) medycyna współczesna
Ekstrakt z liści stewii zwiększa tolerancję glukozy. Badania dowiodły, że stewia zwiększa wrażliwość na insulinę u szczurów oraz może stymulować dodatkowe wydzielanie insuliny, pomagając cofnąć cukrzycę.

Ponadto roślina obniża ciśnienie krwi, dlatego polecana jest osobom, które mają problem z nadciśnieniem.

Kilka innych informacji o stewii…

  1. jest rozpuszczalna w wodzie i w alkoholach,
  2. może być długo przechowywana,
  3. nie powoduje próchnicy zębów,
  4. bezpieczna dla osób będących na diecie,
  5. jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU),
  6. nietoksyczna (testowana na zwierzętach, stosowana przez ludzi od wielu lat bez negatywnych skutków),
  7. słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji,
  8. może być uprawiana samodzielnie,
  9. stewia działa bakteriobójczo i grzybobójczo, jest bardzo przydatna w leczeniu skaleczeń i trudno
  10. gojących się ran, polecana w leczeniu przeziębień i nawracających infekcji,została zaakceptowana poprzez FDA, czyli Amerykańską Agencję do spraw Żywności i Leków, jako suplement diety.

Rzadko, kto potrafi odmówić sobie słodkich potraw. Przynajmniej ja nie potrafię. Nasz cukier jest odpowiedzialny za wiele dzisiejszych chorób takich jak: cukrzyca, otyłość, próchnica. Cukier można próbować ominąć słodzikami, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia.

Dlatego też stewia może być rozwiązaniem problemów miłośników słodyczy, którzy jednocześnie pragną dbać o linię i o zdrowie.

Aktualnie trwają badania, które mają dowieść czy stewia może być stosowana przy leczeniu osteoporozy. Rośliny tej używa się również w leczeniu uzależnień od tytoniu i alkoholu.

Stewia może być stosowana przez osoby, które ze względów zdrowotnych muszą odmawiać sobie spożywania cukru.

Stewia w kosmetyce
Ponadto stewia ma szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Leczy trądzik i wygładza zmarszczki. Wykorzystuje się ją do przygotowywania maseczek poprawiających wygląd cery.

Gdzie kupić?
Słodziki ze stewii można dostać prawie w każdej aptece lub w renomowanych sklepach spożywczych. Jak wspomniałam w swoim artykule sprzedawane są pod różną postacią. Możemy wybrać wygodniejszą dla siebie.

W zależności od potrzeb dostaniemy wygodne aplikatory, które będą towarzyszyć nam zawsze, albo saszetki przypominające te, w których podawany jest często cukier do słodzenia kawy czy herbaty.
Sadzonki oraz nasiona stewii kupimy w Internecie lub na bazarze. W sklepach zielarskich dostępne są suszone liście.

Prognozuje się, że w przyszłości stewia może stać się głównym środkiem słodzącym na naszym rynku spożywczym. Nie ma żadnych wątpliwości, że wprowadzenie tego cudownego „złotego środka” na rynek jest pierwszym krokiem do zmiany złych przyzwyczajeń żywieniowych ludzi na całym świecie, które są związane z nadużywaniem cukru w codziennej diecie.

W dobie spożywania pustych kalorii, epidemii nadwagi i cukrzycy stewia stanowi doskonały początek do wyeliminowania zwyczajów żywieniowych bez kojarzenia zdrowego jedzenia z ciągłym głodem lub niesmakiem w ustach. Można powiedzieć, że stewia doskonale wpisuje się w jadłospis, bez pozostawiania po sobie śladu grzechu czy wyrzutów sumienia związanych ze spożyciem niezdrowej żywności. Stewia to, słodzikowy hit, bo jest naturalna i zdrowa.

Świetna alternatywa dla sztucznych słodzików, które są często podejrzane o działania rakotwórcze. Zachowanie zdrowia za naprawdę nie wielkie pieniądze. Warto pomyśleć, czy nie czas zmienić dotychczasowe żywieniowe przyzwyczajenia.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

 

 

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o