Produkty Zbożowe

Owies zapobiega sklerozie?

Owies ma tyle walorów odżywczych, że trudno znaleźć drugi podobny produkt, który miałby tak zbawienny wpływ na organizm ludzki. Nie ma się co dziwić, że owies staje się coraz bardziej popularny, ale zboże to w dalszym ciągu jest jedną z roślin, uprawianych od niedawna na większą skalę.

W sprzedaży, lecznictwie i dietetyce możemy spotkać:
– ziarno owsa
– płatki owsiane
– ziele owsa
– mąka owsiana
– otręby owsiane

Zastosowanie

Wbrew pozorom owies ma bardzo szerokie zastosowanie, co zaskakuje lub może zaskoczyć nie jednego z nas. Począwszy od właściwości leczniczych, kończąc na kosmetyce.

Jak to wszystko wpływa na zdrowie?

Szczególnie polecany jest w diecie osób starszych, bowiem zawarty w ziarnach tłuszcz zapobiega sklerozie. Stare przysłowie głosi: „Przed dobrym owsem to i pszenica czoła chyli”. W tym jednym powiedzeniu zawarta jest cała prawda. Owies obniża poziom cholesterolu w organizmie, reguluje wskaźnik glukozy we krwi, wykazuje działanie moczopędne i antynowotworowe a przede wszystkim uspokaja. Z ziaren i płatków sporządza się kleik, który wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego, biegunki, podrażnienie błony śluzowej gardła i przełyku.

Ziele i słoma z owsa także zawierają wiele cennych składników. Niewiele wiadomo na temat ich leczniczych właściwości. Dowiedziono jedynie, że wodne wyciągi owsa mają zbawienny wpływ na leczenie schorzeń reumatycznych, chorób nerek. Poprawiają przemianę materii, stan włosów i paznokci, korzystnie wpływają na aktywność hormonalną starszych ludzi. Kąpiel w ziołach lub słomie owsa wzmacniają organizm człowieka oraz działają przeciwbólowo. Owies można podawać małym dzieciom, ponieważ podwyższa odporność organizmu na bakterie i wirusy czyhające na nas każdego dnia.

Szczególnie zalecany jest przy przeziębieniach. Przeciwdziała rozwijaniu się wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca, otyłość, cukrzyca czy rak jelita grubego. Używany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Jest jednym ze środków, które zaliczane są, jako preparaty zwiększające popęd płciowy, przyśpieszający odmładzanie, zapobiega starzeniu się organizmu. Skutecznie oddziałuje na układ nerwowy. Polecany osobom mającym problemy z bezsennością, depresją oraz stresem. Wyciągi z owsa łagodzą i zapobiegają uszkodzeniom wątroby i grzybicy. Jest lekiem przeciwko chorobom takim jak: świąd, egzema, odra czy ospa wietrzna.

Badania dowiodły, że w łuskach owsa zawarty jest czynnik, który hamuje rozwój próchnicy. Jak widzimy urozmaicenie naszej diety poprzez wprowadzenie do niej owej rośliny bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Owies jest, bowiem niezbędny dla każdego, kto pragnie odpowiednio dbać o swoje zdrowie oraz dla kobiet, które chcą polepszyć swoją urodę i zachować młody wygląd na długie lata.

– środki kosmetyczne

Owies stosowany był już przez nasze babcie, jako środek kosmetyczny, a obecnie coraz częściej stosowany jest, jako dodatek do kosmetyków. Ekstrakt z owsa charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, przeciwobrzękowym i przeciwbakteryjnym. Łagodzi, odżywia oraz wspomaga gojenie się ran, np. po oparzeniach słonecznych.

Regeneruje i zabliźnia. Napina i zwiększa elastyczność skóry. Pobudza krążenie krwi i ujędrnia. Idealny dla kobiet, które chcą pozbyć się, cellulitu. Oprócz tego specjalnie na potrzeby wrażliwej skóry dziecka i niemowlęcia stworzono również preparat dla niemowlaka do kąpieli z wyciągiem z owsa i mleka. Naturalny owies łagodzi suchość i szorstkość, swędzenia oraz pieczenia. Natomiast paniom, którym zmarszczki przysparzają nie lada problemów polecam kremy przeciwzmarszczkowe z wyciągiem z owsa. Owies działa również, jako środek na trądzik.

Osobom, które nie mogą się go pozbyć polecam maseczkę z płatków owsianych i drożdży. Sama próbowałam i efekty są bardzo zadowalające.

– właściwości dietetyczne

Otręby owsiane natomiast często są podawane podczas diet odchudzających. Zawierają znikomą ilość kalorii, co jest bardzo ważne dla osób, które chcą stracić na wadze. Gwarantują szybkie odczucie sytości, co z kolei powoduje, że mniej jemy. Dodatkowo spowalniają wchłanianie cukrów, regulują procesy trawienne, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jak widać nie bez powodu w sklepie coraz częściej spotka się płatki owsiane. Kasze i otręby wywołuję rewolucję żywieniową wśród ludzi. W sklepach dostępne są również poduszki owsiane. Stworzone z myślą o tych, którzy nie przepadają za płatkami owsianymi. Poduszki owsiane produkowane są z pełnych ziaren, dlatego zawierają taką samą wartość odżywczą jak i płatki. Jedyną różnicą jest lekko słodkawy smak, który przekona do siebie nawet największego niejadka.

– co ze sportowcami?

Sportowcy cenią owies, ponieważ jego przetwory pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze w organizmie. Dla mężczyzn są źródłem siły i wytrzymałości.

Wartość odżywcza

Przejdźmy teraz do wartości odżywczej owsa. Jest on cennym źródłem witamin z grupy B i E oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, miedź. Zawiera bardzo duże ilości białka, skrobi oraz błonnika, który jest niezbędny w codziennej diecie człowieka. Jak dowodzą badania spożycie owsa w Polsce jest kilkakrotnie niższe niż w innych krajach.

Doceniony został przede wszystkim przez obywateli zachodnich krajów, gdzie leczenie chorób cywilizacyjnych jest bardzo ważnym, prawie nieodłącznym elementem życia a co za tym idzie ma bardzo duże znaczenie. Owies, bowiem charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Z tego właśnie względu coraz częściej w naszym żywieniu gości owsianka czy mleczne zupki z dodatkiem owsa.

Bardzo popularne stały się również wypieki owsiane takie jak ciasta czy ciasteczka. Diabetycy często spożywają musli. Ponadto owies zawiera łatwo przyswajane tłuszcze i mało węglowodanów. Jest, zatem wiele powodów, dla których potrawy bogate w tę roślinę powinny gościć na naszych stołach coraz częściej i towarzyszyć nam nie tylko od święta, ale codziennie. Przez wiele lat owsianka była posiłkiem, który za zadanie miał dostarczyć organizmowi ludzkiemu dużo siły i wytrzymałości podczas ciężkiej pracy.

Jak i gdzie uprawiać owies?

Przejdźmy może teraz do uprawy tego zboża. Na świecie odsetek uprawy owsa jest jeszcze stosunkowo niewielki, bo tylko 3% upraw wszystkich zbóż. Warunki klimatyczne, które panują w Polsce sprzyjają hodowli owsa na terenie całego kraju. Trzeba pamiętać jednak o tym, że zboże to nie znosi dużych mrozów, jednak jest odporne na przymrozki wiosenne.

Cechą, która wyróżnia owies od innych zbóż jest ogromne zapotrzebowanie na wodę. Ponadto roślina ta lubi silnie zakwaszone gleby i dobrze je znosi.

Udowodnione przez naukowców
Naukowcy udowodnili, że płatki owsiane, które są spożywane w żywieniu dietetycznym, zapewniają większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Sportowcy, kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze już przekonali się o wspaniałych właściwościach owsa. Płatki owsiane i inne przetwory nazwane zostały „produktami wszech czasów”.

W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje bardzo wysokie miejsce, bo aż trzecie. To dowód na to, że należy ją spożywać codziennie. Ci, którzy za nią nie przepadają powinni przynajmniej spróbować przezwyciężyć swój lęk.

Z badań naukowych wynika również, że otręby owsiane obniżają poziom cholesterolu aż dwa razy szybciej, niż płatki owsiane.

Przeprowadzono także badania na polskich koniach. Żywiono ich paszą bez owsa. Efekt był taki, że nastąpił spadek koncentracji plemników w nasieniu, zmniejszył się wigor i chęć krycia klaczy.

Uwaga!

Jeżeli chodzi o owsiankę, należy pamiętać, że płatki owsiane w stanie surowym nie są wskazane. Są ciężkostrawne, dlatego mogą powodować problemy z żołądkiem. Jeżeli masz na nią ochotę, zaparz płatki w gorącym mleku lub w wodzie.

. Owsiankę można wzbogacić różnymi dodatkowymi produktami np. świeżymi lub suszonymi owocami, migdałami, orzechami, ziarnami dyni lub słonecznika, miodem lub otrębami. Tak sporządzona potrwa zyska nowy, lepszy smak oraz dodatkową wartość odżywczą.

Żywienie zwierząt owsem

Nie można sobie wyobrazić żywienie konia bez owsa. Podobnie jak człowiekowi, zboże to dostarcza koniom chęci do pracy i zdrowie, a ponadto warunkuje odpowiednią siłę mięśni i ścięgien, twardość kości i chrząstek, zębów. Jedyną rzeczą, o której trzeba pamiętać jest to, aby owsem nie żywić drobiu.

Mimo wielu zalet zboże to zawiera zbyt duże ilości włókna, które są trudno strawne dla kur. Owies stosuje się również, jako dodatek dietetyczny dla wszystkich ptaków hodowlanych. U indyków powoduje brak łaknienia w pierwszych dniach życia.

Jak widać owies, choć jeszcze mało rozpowszechniony zasługuje na miano „cudu natury”. Często nie doceniamy jego wspaniałych właściwości, co jest błędem. Owies powinien być uwzględniony w każdej dziedzinie ludzkiego życia.

Powinien stanowić urozmaicenie wszystkich diet szpitalnych, aby wzmocnić odporność i wytrzymałość oraz przyśpieszyć powrót do zdrowia po operacjach. Mam nadzieję, że i polskie gospodarstwa dostrzegą zalety hodowli owsa i podejmą się każdego wyzwania, aby dodać zdrowia, sił witalnych oraz lepszego samopoczucia zarówno ludziom jak i zwierzętom.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Udostępnij artykuł

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o