Tłuszcze różne

Olej Lniany i jego właściwości

Pewnie nie wszyscy mają świadomość tego, jak wielki i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ma olej lniany. Zawiera on przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe. Są to związki, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego tak ważne jest, aby dostarczyć je z pożywieniem.

Może trochę historii?
Już w starożytności ludzie wykorzystywali zbawienne właściwości oleju lnianego. Był on stosowany przede wszystkim, jako składnik żywności. Sam Hipokrates twierdził, że spożywanie tego oleju pomaga w zapaleniu błon śluzowych czy bólach podbrzusza. Produkt ten znalazł również zastosowanie w stolarstwie przy impregnacji drewna.

Charakterystyka
Olej tłoczony jest na zimno z dojrzałych (brązowych) nasion lnu. Charakteryzuje się przede wszystkim ciemnożółtą barwą i gęstą, oleistą konsystencją. Posiada specyficzny orzechowo-sezamowy zapach, dlatego łatwo jest go poznać. Zawiera kwasy:
– omega-3
– omega-6
– omega-9
Jedynym minusem jest cena i nietrwałość. Po otwarciu butelki zawartość trzeba spożyć w okresie 3-4 tygodni. Ponadto należy go przechowywać w chłodnym miejscu, nienarażonym na działania światła, powietrza i temperatury.

Jak spożywać?

Olej lniany przeznaczony jest do spożywania tylko i wyłącznie na zimno. Nie może być podgrzewany. Nie może być również stosowany do smażenia gdyż traci swoje właściwości. Ludzie często dodają go do sałatek, surówek czy past kanapkowych. Przyjmuje się, że osoba dorosła powinna dostarczyć swojemu organizmowi 1 gram oleju na 1 kg masy ciała. Lekarze zalecają regularne spożycie oleju lnianego kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz ludziom starszym, po 40.

Jakie są objawy niedoboru?

Niedobór kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu mogą prowadzić do chorób cywilizacyjnych takich jak: miażdżyca naczyń krwionośnych, zawał serca czy nowotwory. U dzieci natomiast często spotykanymi objawami braku kwasów tłuszczowych są: zaburzenia braku koncentracji, zaburzenia czynności ruchowych, zahamowanie wzrostu i rozwoju czy dysleksji. Niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych prowadzi również do zaburzeń widzenia, bólów mięśni, spadku odporności. Niekorzystnie wpływa na naszą skórę powodując łojotok, świąd, łuszczenie się i pękanie pięt. Osłabia włosy i paznokcie. Powoduje zespół suchego oka. Może występować nerwica, depresja i ogólne pogorszenie się nastroju.

A teraz pozytywne strony…

– wpływ na funkcje komórkowe
Kwasy omega-3 zawarte w oleju lnianym ułatwiają transport substancji odżywczych przez błony komórkowe. Kwasy omega-6 z kolei są podstawowym budulcem błony komórkowej. Tym samym ułatwiają jej regenerację. Ponadto olej ten likwiduje wahania poziomu cukru, szczególnie u osób chorych na cukrzycę typu II.

– wpływ na układ nerwowy
Spożywanie oleju lnianego jest zalecane przede wszystkim kobietom, które są w stanie błogosławionym. Olej ten wpływa na budowę kory mózgowej zarówno płodu jak i niemowlęcia.
U dzieci wpływa na zdolność szybszego uczenia się i przyswajania informacji. Zapobiega ADHD (zaburzenia zachowania). Regeneruje układ nerwowy. Są składnikiem budulcowym Neronów. Poprawia pamięć i koncentrację. Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Obniża ciśnienie wewnątrz gałki ocznej. Wspomaga leczenie jaskry. Olej lniany stosuje się także w leczeniu drętwienia i mrowienia kończyn. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Pomaga w leczeniu choroby Parkinsona.

– wpływ na układ krwionośny
Olej lniany zapobiega tworzeniu się zakrzepów w żyłach, ponieważ dzięki niemu płytki krwi nie zlepiają się. Ułatwia krążenie. Obniża ciśnienie tętnicze poprzez rozszerzanie naczyń wieńcowych. Reguluje pracę całego układu, dzięki czemu schorzenia takie jak: miażdżyca, ciśnienie czy choroby serca są obniżone do minimum ryzyka zachorowania na nie. Olej ten również zmniejsza występowanie drugiego zawału czy zgonu w wyniku zatrzymania krążenia. Ogranicza śmiertelność spowodowaną schorzeniami układu sercowo-nerwowego.

– wpływ na układ pokarmowy
W pierwszej kolejności tutaj trzeba wspomnieć o działaniu osłonowym oleju lnianego na cały układ pokarmowym. Osoby, które chorują na wrzody żołądka, jelita grubego lub zaparcia szczególnie powinny wprowadzić do swojej diety len i jego przetwory.

Ponadto olej ten pomaga w leczeniu stanów zapalnych jelit. Hamuje rozwój kamieni żółciowych. Zapobiega rozwoju drobnoustrojów w jelitach. Jeżeli bilans kwasów tłuszczowych jest prawidłowy, wówczas olej lniany pozwala na zrzucenie dodatkowych kilogramów, których chcemy się pozbyć. Reguluje gospodarkę hormonalną. Wspomaga spalania tkanki tłuszczowej, dlatego jest idealny dla osób chorych na otyłość. Odtłuszcza wątrobę, która jest przeciążona. Przyśpiesza przemianę materii oraz podnosi poziom „hormonów szczęścia” w naszym organizmie.

– wpływ na układ odpornościowy
Olej lniany szczególnie polecany jest osobom o obniżonej odporności, ponieważ redukuje ilość stanów zapalnych a co za tym idzie organizm jest mniej podatny na choroby czy nawet zwykłe przeziębienia. Profilaktyka układu autoimmunologicznego i leczenie chorób z tym związanych również wymaga wprowadzenia do diety owego „złotego środka”.

Przeciwdziała rozwojowi schorzeń takich jak: toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane. Łagodzi przebieg zapalenia stawów. Działa osłonowo na nerwy. Wspiera organizm w przebiegu cukrzycy. Zmniejsza sztywność stawów. Łagodzi objawy astmy oskrzelowej.

– wpływ na układ rozrodczy
Olej lniany polecany jest osobom, które mają obfitą miesiączkę, ponieważ zmniejsza krwawienia. Należy tu także wspomnieć o regulacji długości trwania cykli. Dzięki temu olejowi kobiety przechodzące okres menopauzy nie muszą się obawiać o swoje hormony. Łagodzą uderzenia krwi do mózgu. Zmniejszają ryzyko raka piersi, dlatego myślę, że warto go spożywać.

Powodują wzrost gęstości kości. Przeciwdziałają zwiększonej łamliwości kośćca w przebiegu osteoporozy.

Mężczyznom, u których wykryto bezpłodność olej ten pomaga w leczeniu. Zapobiega również zapaleniu prostaty.

– ciąża i karmienie piersią
Dziecko może otrzymać niezbędne kwasy tłuszczowe tylko i wyłącznie od karmiącej go mamy, dlatego wszystkie kobiety w ciąży i karmiące powinny wprowadzić olej lniany do swojej diety. Sam płód nie jest w stanie syntetyzować takich związków, a są one niezbędne, aby układ nerwowy prawidłowo się wykształcił u dziecka.

Dodatkowo kwasy zawarte w oleju chronią matkę przed przedwczesnym porodem. Oprócz tego mleko matki, które zawiera kwasy tłuszczowej oleju lnianego wpływa na prawidłowe kształtowanie się mózgu i ma związek z późniejszą, jakością zapamiętywania i przyswajania wielu informacji. Naukowcy dowiedli, że dzieci, których matki w okresie ciąży uzupełniały swoją dietę o kwasy: omega-3 miały poziom inteligencji średnio wyższy o 19% od swoich rówieśników. Dlatego myślę, że warto zapamiętać te cenne wskazówki.

choroby nowotworowe precz!
Jak już wcześniej wspomniałam kwasy zawarte w oleju lnianym obniżają ryzyko nowotworów. Nie należy jednak mylić tego pojęcia z całkowitym wyeliminowaniem tej choroby. Spożywanie owego oleju prowadzi do śmierci komórek rakowych w przewodzie pokarmowym. Wpływa leczniczo na zmiany w obrębie jelita grubego. Może również zniszczyć komórki nowotworowe powodujące raka piersi. Hamuje rozwój raka prostaty.

– wpływ na zdrowie psychiczne
Obecne w oleju kwasy tłuszczowe służą do produkcji „hormonu szczęścia”. Jego spożywanie zapobiega powstawaniu i rozwojowi depresji, także poporodowej czy okołoporodowej. Poprawia nastrój. Podnosi pogodę ducha. Sprawia, że czujemy się w pełni szczęśliwi. Warto to wziąć pod uwagę decydując się na urozmaicenie diety olejem lnianym.

– a co ze skórą, włosami i paznokciami?
Olej lniany łagodzi objawy chorób skórnych. Jest bardzo pomocny w leczeniu łuszczycy, trądziku różowatego oraz oparzeń słonecznych. Skóra pozbawiona kwasów omega-3 zawartych w oleju i innych produktach traci swój stopień nawilżenia. Ponadto len wzmacnia włosy i paznokcie. Panie, które mają cerę tłustą powinny poważnie pomyśleć nad spożywaniem oleju lnianego, ponieważ reguluje on pracę gruczołów łojowych.

Hamuje rozwój zaskórników oraz wągrów. Coraz częściej olej ten jest dodawany do kosmetyków np. do olejków do ciała. Wyroby z dodatkiem tego produktu są przede wszystkim przeznaczone dla osób z cerą tłustą, skłonną do alergii i infekcji. Wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry. Spowalnia proces łysienia u mężczyzn.

– olej lniany a przemysł
Olej lniany wykorzystywany jest również w malarstwie, jako środek, który zabezpiecza powierzchnię malowideł i rzeźb. Charakteryzuje się krótkim okresem schnięcia, po którym staje się gładki i twardy. Stosowany jest również, jako spoiwo farb. Używany jest w stolarstwie, ponieważ idealnie nadaje się do konserwacji drewna. Zabezpiecza przed czynnikami atmosferycznymi.

– sukces dla sportowców
Olej lniany szczególnie powinien być spożywany przez sportowców. Zwiększa wytrzymałość i wydolność. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i wzrost mięśni.

Jak widać więcej jest zalet niż wad spożywania oleju lnianego. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie przesadzić. Już po kilku dniach stosowania owego „złotego środka” można przywrócić równowagę organizmu.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *