Co to jest acai?
Acai jest to jagoda. Owoc jest mały, okrągły, kolor purpurowy. Wygląda jak winogrono, ale bardziej małe i ciemne. Ma duże nasienie i bardzo mały miąższ. Acai jest szeroko używany w Brazylii, w napojach i lodach energetycznych. Rośnie na mokrych nizinnych terenach amazonki. Jest smukłą, wielo-łodygową rośliną. Każde drzewo wypuszcza od 3-4 łodyg. Na każdej łodydze znajduje się od 3-6 kilogramów owoców. Zbiera się je od lipca do grudnia. Acai rosną na jednej z najżyźniejszych gleb świata i stąd czerpią swoje bogactwo minerałów i witamin.
Ta mała ciemnofioletowa jagoda, rosnąca na 20 metrowych palmach brazylijskich w lasach deszczowych Amazonii, skrywa w sobie niezwykle dużą ilość witamin, aminokwasów i pierwiastków oraz energii niezbędnej dla organizmu ludzkiego. Jej działanie leczniczo-energetyczne znane było mieszkańcom Brazylii od dawien dawna.
Z witamin acai zawiera B1, B2, B3 oraz witaminę C. Ponadto w jej składzie spotkamy fosfor, wapń, potas, żelazo, błonnik, proteiny, kwasy tłuszczowe omega 6 i omega. Powodują one polepszenie produkcji substancji będących przekaźnikiem informacji immunologicznych.
Jagody Acai są najbogatszym źródłem kwasu elagowego. Kwas elagowy jest bardzo silnym antyutleniaczem, posiada potężny potencjał antynowotworowy, ma zdolność hamowania mutacji komórek DNA, wywołuje obumieranie komórek nowotworowych i ma zdolności blokowania enzymów, powodujących przerzuty komórek nowotworowych.
Kwas elagowy ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Działa również przeciwzmarszczkowe.
Jagody te to zdrowa energia, która pomoże Twojemu umysłowi i ożywi Twoje ciało.
Są w stu procentach naturalne oraz naturalnie zbierane z głębin lasów deszczowych Brazylii przez ludzi, którzy używają jej od tysiąca lat. Acai to jedyna „super” jagoda na rynku, która zawiera wszystko, czego nam potrzeba naturalnie z jagody.
Za sprawą badań doktora Alexandra Schaussa, wybitnego specjalisty od zdrowego odżywiania, o istnieniu legendarnej jagody dowiedział się także współczesny świat. Acai natychmiast zrobiła dużo zamieszania w dziedzinie medycyny i zdrowego odżywiania, dotąd świat nie znał owocu o tak wielu zdrowotno-energetycznych właściwościach.
Ze względu na swoje właściwości i zwiększającą się popularność acai nazywana jest „brazylijską żyłą złota”. W Brazylii znana już od dłuższego czasu, niedawno trafiła do USA, gdzie natychmiast wywołała burzę medialną, teraz informacja o cudownej jagodzie obiega cały świat.
Naukowo acai nazywana jest Eutrepe Olereacea, jagoda palmy brazylijskiej.
Acai postrzegana jest często, jako „doskonały owoc natury”. Uznany za jeden z najlepszych produktów przeciw starzeniu się.
Acai działa następująco:
– wzmacnia odporność,
– poprawia apetyt,
– poprawia koncentrację,
– reguluje poziom cholesterolu,
– poprawia sen,
– wzmacnia system odpornościowy,
– wspiera układ krążenia,
– oczyszcza organizm z toksyn,
– poprawia sprawność seksualną – przeciwdziałają niepłodności a także wzmagają poziom libido zaburzony stresem czy niewłaściwymi nawykami życiowymi i żywieniowymi,
– zwiększa energię,
– poprawia witalność,
– ma działanie odmładzające,
– ma działanie przeciwnowotworowe,
– ochrania prostatę – preparaty na bazie tej jagody dostarczają ustrojowi mężczyzny największą dawkę antyoksydantów, dzięki czemu chronią skutecznie jego zdrowie intymne,
– zmniejsza objawy alergii,
– tonizuje pracę układu pokarmowego,
– przyśpiesza metabolizm tłuszczu,
– utrzymanie zębów i ochrona dziąseł – sprzyjają temu właściwości przeciwzapalne oraz spora dawka wapnia,
– zwiększa odporność na stres,
– poprawia zdolność koncentracji,
– jeden z najsilniejszych antyoksydantów,
– poprawiają wzrok – zawartość beta-karotenu oraz witaminy C pomaga między innymi we wzmacnianiu siatkówki oka.
Dodatkowe zalety
Acai posiada wysoki poziom celulozy i pektyn. Jest odpowiedni dla ludzi starszych i z problemami trawiennymi.
ACAI POSIADA WIĘCEJ BIAŁKA NIŻ PRZECIĘTNE JAJKO!
Dodatkową zaletą jest to, że dostarcza w tej chwili najwięcej przeciwutleniaczy z pośród innych produktów na rynku. Badania udowodniły, że owych przeciwutleniaczy jest 33 razy więcej niż w czerwonych winnych winogronach. Substancje te regulują głównie poziom cholesterolu w organizmie. Odgrywają bardzo ważną rolę dla poprawy pracy układu naczyniowo-sercowego. Wspomagają cyrkulację krwi.
Korzyści są wyczuwalne po 1-2 tygodniach stosowania.
Acai, jako potężny antyutleniacz
Przeciwutleniacze to substancje chemiczne zawarte w żywności w naturalnej formie. Działają, jako pewien rodzaj tarczy obronnej. Chronią nasz organizm przed molekułami wytwarzanymi przez tlen. Prościej mówiąc: przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki wytwarzane są w całym organizmie w wyniku utleniania, a dzieje się to na skutek działania hormonów, nieodpowiedniego trybu życia, nałogów, braku odpoczynku, niewłaściwego odżywiania. Wolne rodniki próbują przyłączyć się do białka, tłuszczów i cząsteczek materiału genetycznego zawartych w komórkach. Połączenia takie powodują uszkodzenie komórek.
Nasze komórki całe życie są narażone na szkodliwe działania wolnych rodników. Niszczą one tkankę skórną, tkanki, utrudniają autoregenerację komórek, powodując nie tylko starzenie się skóry, lecz także przyczyniając się do powstawania nowotworów, zapaleń stawów, astmy, niektórych chorób serca, sklerozy, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona czy zwyrodnieniowych chorób oka.
Według naukowców przeciwutleniacze dostarczone organizmowi mogą pomóc w zapobieganiu wyżej wymienionym chorobom oraz spowolnić proces starzenia. Działając odpowiednio możemy zredukować ich szkodliwy wpływ do minimum.
Acai, jako antyutleniacz posiada substancje, które odgrywają wielką rolę w utrzymaniu systemu naczyniowo – sercowego, który jest ważny dla lepszego krążenia krwi. Jest określana, jako super pokarm numer jeden na świecie. Antyutleniacze to najwięksi sprzymierzeńcy jak najdłuższej naszej młodości.
Zastosowanie acai
Działanie tych wspaniałych jagód jest wszechstronne. Owoce znajdują zastosowanie zarówno w kosmetologii jak i w medycynie. Funkcjonują one również, jako suplement diety wspomagający proces odchudzania.
1. Kosmetologia.
Już niewielka ilość tych jagód, wystarcza, aby zachować młody wygląd swojej skóry. Poza tym mają już ogromny wpływ na zahamowanie procesów starzenia skóry. Ich działanie ma też wpływ na opóźnienie pojawienia się pierwszych zmarszczek – nawet na bardzo zniszczonej przez używki czy tytoń skórze. Mają również dobroczynny wpływ na stan naszych włosów i paznokci.
2. Medycyna i zdrowie.
Owoce zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Posiadają też właściwości hamowania rozwoju istniejących już komórek rakowych i ich przerzutów. Wspierają działanie takich narządów jak serce czy mózg. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, wydalniczego, odpornościowego i nerwowego.
Dzięki ich regularnemu spożywaniu poprawimy naszą pamięć i koncentrację. Są bardzo pomocne w zapewnieniu nam spokojnego snu. Skutecznie redukują stres i przeciążenia organizmu pod względem psychicznym. Pomagają też w utrzymaniu ogólnego dobrego samopoczucia. Jagody wykazują właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Zaleca się je, jako suplementy diety wspomagające odchudzanie. Ich regularne stosowanie pozwala na ograniczenie łaknienia, uregulowanie metabolizmu, zwiększenie energii niezbędnej do wysiłku fizycznego.
Mają też dobroczynne działanie, jeżeli chodzi o funkcjonowanie naszych mięśni.
Wykazują wpływ na ich prawidłowy rozwój i wytrzymałość. Dlatego też są one polecane głównie osobom bardzo aktywnym fizycznie. W ich przypadku jagody acai są bardzo pomocnymi składnikami w uzupełnieniu codziennej diety.
Gdzie i w jakiej postaci spotkać można jagody acai?
Na polskim rynku jagoda acai pojawiła się dość niedawno. Mimo to, zdołała już przybrać postać bardzo zróżnicowanych produktów. Dzięki temu, każdy zainteresowany ich działaniem, może znaleźć coś najbardziej odpowiedniego dla siebie. Uwaga! Owoce nie są dostępne w naszym kraju w nieprzetworzonej postaci.
Aby je otrzymać w tej formie, możemy udać się do słonecznej Amazonii i tam postarać się zdobyć je na jednym z lokalnych bazarów.
Sieci niektórych sklepów internetowych, posiadają w swojej ofercie między innymi: mrożone przeciery, lody, musy z jagód acai. Mogą one stanowić bardzo: zdrowy, smaczny a przy tym pożyteczny dla naszego zdrowia dodatek do codziennych posiłków czy/i deserów. Owoce acai zostały również przetworzone w specjalny liofilizowany proszek. Można go dodać do ulubionych: jogurtu, herbaty, soku czy musli. Jagody acai występują także, jako susz herbaciany. W sprzedaży dostępne są też smaczne soki z dodatkiem tego owocu oraz napoje energetyczne.
Jagoda acai jest bardzo unikalnym owocem, który rośnie naturalnie tylko w specjalnych warunkach, które dają mu Amazońskie lasy deszczowe, dlatego możliwość jego hodowli jest nie możliwa.
Dostrzec można, że natura skrywała i skrywa przed nami wiele tajemnic. Jedną z nich jest właśnie jagoda acai. Nikt tak naprawdę nie spodziewał się, że taki mały owoc jest prawdziwym cudem odżywczym. Czego jeszcze nie wiemy? Co ukrywa się w głębi nieznanych nam zakątków świata?
MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.