Olej jojoba

Olejek jojoba jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Zawiera dużo witamin A , E oraz F, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania skóry. Swoją budową i składem olej jojoba zbliżony jest do naturalnego sebum skóry. Może więc uzupełniać jego braki, zwłaszcza na skórze suchej, skłonnej do zmarszczek, która charakteryzuje się niedoborem naturalnego nawilżenia. Ale to nie wszystko.


Jeśli skóra wydziela nadmiar sebum (skóra tłusta, trądzikowa) stosowanie olejku jojoba działa hamująco na jego produkcję. Dzięki tej zewnętrznej regulacji następuje widoczna poprawa stanu cery. Uciążliwe wypryski przechodzą do historii. Jako jeden z nielicznych olej jojoba nie zapycha porów skóry.

Olej jojoba jest bakteriostatyczny. Ta jego szczególna cecha jest wykorzystywana przy leczeniu łupieżu, egzemy i łuszczycy. W chorobach tych wykorzystuje się również łagodzące i nawilżające działanie kosmetyku. Także dyskomfort po oparzeniach słonecznych można skutecznie zniwelować olejkiem jojoba.

Olejek jojoba bardzo dobrze sprawdza się, jako kosmetyk stosowany do demakijażu. Bez problemu usuwa nawet wodoodporny makijaż. Dodatkowo jego stosowanie ma korzystny wpływ na skórę twarzy a także na skórę w okolicach oczu oraz rzęsy, które stają się wyraźnie mocniejsze i bardziej błyszczące.

Suche i spierzchnięte usta również można wyleczyć olejkiem jojoba. Wystarczy stosować regularnie niewielką jego ilość by usta stały się miękkie i dobrze nawilżone. W przypadku potrzeby nawilżenia całego ciała można dodać niewielką ilość olejku do wanny wypełnionej wodą. Efekty będą widoczne już po kilku dniach. Kobiety w ciąży wykorzystują olejek jojoba, jako środek profilaktyczny przeciwko rozstępom.

Skóra po depilacji, szczególnie miejsc wrażliwych, jest podrażniona, zaczerwieniona i wymaga nawilżenia. Również tutaj olej jojoba ma szerokie pole do popisu, działając łagodząco i kojąco. Zaskakującym może być fakt, iż olej jojoba jest skuteczny w łagodzeniu reumatyzmu i zapaleniu stawów.

Olej jest bardzo wydajny, na przykład do posmarowania całej twarzy wystarcza dosłownie kilka kropli. Można go również używać dodając odrobinę do stosowanego, na co dzień kremu lub balsamu, zarówno do twarzy i ciała jak i do rąk.

Olejek jojoba nie powoduje alergii.

Włosy słabe, zniszczone, matowe na nowo nabiorą blasku po dodaniu niewielkiej ilości olejku jojoba do szamponu lub odżywki. Ten pozornie niewinny zabieg znacząco wzmacnia kondycję włosów. Również skóra głowy, szczególnie skóra z problemami, wyraźnie odetchnie po zastosowaniu olejku jojoba. Łupież znika już po kilkukrotnym zastosowaniu kuracji, cebulki zostają wzmocnione, włosy rosną wyraźnie szybciej.

Olej jojoba nie ma szerokiego zastosowania kulinarnego, gdyż ani ludzki, ani zwierzęcy układ pokarmowy nie jest w stanie go strawić. Jednakże, ponieważ nadaje się do gotowania lub smażenia, można stosować go przy dietach odchudzających. Nie jest trawiony, więc przygotowywane na nim potrawy można uznać za niskokaloryczne. Dodatkowo obniża on poziom cholesterolu a także zmniejsza uczucie łaknienia.

Ze względu na odporność na wysokie temperatury olej jojoba wykorzystuje się, jako środek ochronny do wyrobów skórzanych i drewnianych. Wyroby metalowe chroni przed korozją, mrozem oraz wysoką temperaturą. Stosowany jest również, jako smar.

Olej jojoba, co może niewiarygodnie zabrzmi, nigdy nie traci swoich właściwości, dlatego w odniesieniu do niego nie używa się określenia termin przydatności do użycia. Tę jego cechę wykorzystuje się w produkcji kosmetyków, olej jojoba przedłuża ich żywotność.

Opublikowano 1.02.2015

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

Prezentowane zdjęcie pochodzi z serwisu Wikipedia org. Jest to praca własna użytkownika Itineranttrader

<< wróć do poprzedniegopokaż następnego >>

Kategoria: Tłuszcze różne

Zagłosuj na to! 0 osób zagłosowały!

813 wyświetleń.

Dodał: Marta Matecka

Tagi: olej jojoba dieta odchudzająca demakijaż jojoba simondsja kalifornijska

Zgłoś niedziałający materiał

Komentarze klasyczne

Kliknij tutaj by zostawić komentarz klasyczny.

Strona: 1

Sylwia 2015-09-20 02:36:15

Używałam do mycia włosów z odzywka. Efekt niesamowity. Polecam

Kup ten skrypt na doneta.pl