Olej Kokosowy i jego właściwości

Olej kokosowy uzyskiwany jest poprzez tłoczenie twardego miąższu zawartego w owocach palmy kokosowej. Postać płynna ma lekko żółty kolor. Jest odporny na ciepło, a po otworzeniu może być przechowywany nawet przez rok czasu. Stanowi świetny dodatek do potraw. Zamożniejsi nabywcy mogą sobie pozwolić na olej kokosowy, który jest tłoczony na zimno. Charakteryzuje się przyjemnym i delikatnym „kokosowym” zapachem. Na ogół w sklepach pojawia się jedynie wersja rafinowana pozbawiona jakiegokolwiek zapachu.

Kilka zdań o palmie kokosowej…
Nie wiadomo skąd wzięła się palma kokosowa. Naukowcy nie są do końca pewni, w którym miejscu roślina ta pojawiła się po raz pierwszy. Dojrzała palma jest w stanie osiągać nawet trzydzieści metrów wysokości. Liście natomiast mierzą od sześciu do ośmiu metrów długości.

Owoce mogą ważyć do 2, 5 kg. Składniki w nich zawarte mają zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, cukry, a także potas, żelazo oraz witaminę C. Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że użyteczne są również inne części palmy kokosowej. Włókno kokosowe stosowane jest do produkcji lin oraz pędzli, kłodzinę wykorzystuje się w budownictwie, liście mogą przykrywać dachy, a skorupy są doskonałym źródłem węgla drzewnego.

Palma kokosowa w ciągu roku może dać nawet do siedemdziesięciu pięciu owoców, co jest niezwykle ekonomiczne. Wartość energetyczna kokosu wynosi około 620 kalorii. Miąższ kokosa spożywany jest na surowo, jak i po jego wysuszeniu. Wiórki kokosowe dostępne w każdym sklepie uzyskiwane są poprzez ścieranie właśnie tego miąższu. Z kokosa otrzymuje się również mleczko kokosowe.

Olej kokosowy – skład
Olej kokosowy ma charakterystyczny skład, bowiem zawiera składniki o niezwykle wysokich wartościach zdrowotnych. Do najważniejszych substancji znajdujących się w oleju kokosowym możemy zaliczyć:
- kwas laurynowy – wpiera system immunologiczny i odpornościowy, ma silne właściwości bakteriobójcze oraz wirusobójcze, niszczy wiele szkodliwych dla organizmu drobnoustrojów, między innymi zwalcza wirusa opryszczki czy przeziębienia,
- kwas kaprylowy – podobnie jak kwas laurynowy wzmacnia odporność, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe,
- kwas mirystynowy – jego działanie jest mniej korzystne dla organizmu, ponieważ zwiększa ilość cholesterolu,
- kwas palmitynowy,
- kwas oleinowy – jest w stanie redukować ilość genów rakotwórczych,
- naturalne antyoksydanty – zwalczają wodne rodniki, spowalniają proces starzenia się skóry.
W medycynie naturalnej olej ten wykorzystywany jest do leczenia wielu schorzeń, tych mniej i bardziej poważnych. Stosowany przede wszystkim przy osteoporozie, astmie, wrzodach, jak i przy cukrzycy typu II.

Właściwości oleju kokosowego
Zarówno palmy kokosowe, jak i ich owoce zaliczamy do najcenniejszych darów natury. Im słodszy owoc, tym silniejsze są jego zdrowotne właściwości. Zostały one odkryte stosunkowo niedawno, bo w latach trzydziestych ubiegłego wieku. Pewien amerykański lekarz podróżując po wyspach położonych na Pacyfiku, odkrył sekret oleju kokosowego. Ludzie spożywający kokos byli szczupli oraz zdrowi, a choroby układu krążenia w tym regionie właściwie nie istniały.

Nasycone kwasy tłuszczowe, które zawarte są w oleju kokosowym mają następujące właściwości:
- wspierają układ immunologiczny, zabijają wirusy, grzyby, drobnoustroje, pasożyty,
- przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, chronią tętnice przed miażdżycą,

- wspierają nerki, wspomagają funkcję tarczycy, zapobiegają chorobom wątroby,
- wspomagają przemianę materii, poprawiają wchłanianie poszczególnych składników odżywczych, wspierają trawienie oraz pracę jelit,
- dostarczają energii, a co za tym idzie zwiększają fizyczną wytrzymałość,
- zapewniają zachowanie młodego wyglądu poprzez zapobieganie otyłości, mają korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci,
- doskonale oczyszczają organizm z różnych toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach.

W kuchni…
Olej kokosowy stosowany jest przy produkcji potraw. Stanowi doskonały dodatek do sosów, sałatek oraz wielu innych dań. Posiada większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej. Nic, więc dziwnego, że jest tak szeroko znaną i cenioną substancją na całym świecie. A co najważniejsze, posiada znacznie mniej kalorii niż pozostałe tłuszcze. Idealnie nadaje się do smażenia. Znakomicie wchłania się w potrawy. Może być stosowany, jako dodatek do pieczywa, zastępując masło. Ma wysoką przyswajalność. Jest niezwykle trwały.

Śmiało powinno się go wykorzystywać również do pieczenia. Odznacza się delikatnym aromatem i naturalnym smakiem. W płynnej postaci będzie świetnym dodatkiem do wyrobu czekolady. Można go także dodawać do makaronu, ryżu oraz do gotowanych warzyw. Ze względu na łatwą przyswajalność jest odpowiedni dla osób w każdym wieku. Nawet dla dzieci i osób starszych, które zmagają się z problemami żołądkowymi. Należy jednak pamiętać o tym, że olej kokosowy nie jest wrażliwy na zbyt niskie temperatury, dlatego też powinniśmy go przechowywać poza lodówką i równocześnie chronić przed promieniami słonecznymi.

Składnik kosmetyków
Branża kosmetyczna docenia zdrowotne właściwości olejku kokosowego. Ma działanie nawilżające, dlatego może być stosowany zarówno na skórę, jak i na włosy. Może wnikać w strukturę włosów, dzięki czemu włosy stają się znacznie bardziej lśniące, miękkie oraz mocne. W wielu sklepach od wielu lat spotykamy maseczki z dodatkiem olejku kokosowego, które wzmacniają cebulki włosów, zapobiegając ich wypadaniu. Dodatkowo zalecany jest dla osób borykających się z ogromnym problemem, jakim jest łupież.

Ponadto może być stosowany, jako:
- środek do masaży – najlepsze rezultaty możemy uzyskać poprzez wcieranie oleju kokosowego w jeszcze wilgotną skórę, może to być tuż po wyjściu spod prysznica. Produkt ten doskonale zmiękcza skórę, nawilża ją oraz delikatnie pielęgnuje. Skóra nabiera zdrowego, promiennego wyglądu dzięki cennym składnikom znajdującym się właśnie w olejku kokosowym.
- preparat do demakijażu oczu oraz twarzy – olej kokosowy polecany jest, jako środek do zmywania makijażu paniom, które mają bardzo delikatną i wrażliwą cerę.

- środek spowalniający proces starzenia się skóry – olej kokosowy opóźnia proces pojawiania się zmarszczek oraz hamuje pojawianie się plam na naskórku. Właściwości olejku kokosowego sprawiają, że naturalne antyutleniacze wnikają w głąb tkanek transportując antyutleniacze do ich wnętrza, zmiękczając skórę i przywracając ich elastyczność, sprawiając, że wygląda młodziej. Zmarszczki ulegają redukcji, a twarz staje się jędrna i gładka. W okresie jesienno – zimowym należy pamiętać o nawilżeniu skóry. Powinniśmy wybierać te kremy, których podłożem jest olejek kokosowy.

Olej kokosowy często jest wykorzystywany przez lekarzy w przypadku atopowego zapalenia skóry. Składniki zawarte w oleju mają działanie uspokajające oraz chłodzące.

Zastosowanie oleju w medycynie współczesnej
Współczesna medycyna coraz częściej sięga po dary, które daje nam sama natura. Po prostu stawia na naturalność. Olej kokosowy w medycynie stosowany jest między innymi:
- do usuwania tasiemca, wszy oraz wielu innych pasożytów i drobnoustrojów,
- w działaniach profilaktycznych dotyczących osteoporozy,
- w leczeniu cukrzycy – poprawia wydzielanie insuliny, a także wykorzystanie glukozy,
- chroni przed nowotworami i przed chorobą miażdżycową,
- wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego np. trzustki, wątroby, dwunastnicy,
- chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego,
- zapobiega syndromowi chronicznego zmęczenia,
- przeciwdziała rozwojowi choroby Cohna – Leśniowskiego,
- zwalcza wysypki, trądzik,
- pomaga zwalczyć niedobór witamin A, D, E, K,
- wspomaga leczenie ran,
- stosowany antybakteryjnie, antywirusowo,
- reguluje przemianę materii.

Właściwości odchudzające
Otyłość coraz częściej dotyka młode osoby. Obecnie jest jednym z największych problemów zdrowotnych. Niesie ogromne ryzyko zachorowań na choroby układu krążenia. Osoby, które chcą zrzucić kilka dodatkowych kilogramów powinny zainteresować się olejem kokosowym. Regularnie spożywany może pomóc nam stracić na wadze.

Właściwości odchudzające zawdzięcza między innymi swojej unikalnej formule, zawartości tłuszczów, które są dobrze przyswajalne. Spożywany olej kokosowy nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Poprawia przemianę materii. Pomaga zyskać szczupłą sylwetkę. Przyśpiesza usuwanie zbędnych tłuszczów, zmagazynowanych w formie tłuszczowych fałdek. Osoby, którym zależy na utracie wagi śmiało mogą go wprowadzić do swojej diety.

Jak widać olej kokosowy ma szerokie zastosowanie. Myślę, że warto jest go wprowadzić do codziennego jadłospisu, choć by, jako dodatek do potraw. Należy jednak pamiętać, by czynić to z umiarem.



MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

<< wróć do poprzedniegopokaż następnego >>

Kategoria: Tłuszcze różne

Zagłosuj na to! 0 osób zagłosowały!

3329 wyświetleń.

Dodał: NK na zamówienie Forum Dieta PL

Tagi: olej kokosowy palma kokosowa owoc kokosowy miąższ kokosowy

Zgłoś niedziałający materiał

Komentarze klasyczne

Kliknij tutaj by zostawić komentarz klasyczny.

Strona: 1

Nikt jeszce nie skomentował.

Kup ten skrypt na doneta.pl