Olej Arganowy

Czy wiesz, że…
Drzewo arganowe to jedno z najstarszych drzew na świecie. Zwane jest również drzewem żelaznym. Aby otrzymać 1 litr oleju arganowego należy zużyć około 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew. Każda roślina żyje od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać dopiero w wieku 40 do 60 lat. Potrafi urosnąć nawet do 10 metrów wysokości.

. Jego korona posiada średnicę nawet do 14 metrów. Drzewo jest przystosowane do suchego, ubogiego w sole mineralne klimatu. Owoce arganowe przypominają małą śliwkę. Są koloru żółtego. W środku znajduje się gorzka masa z małą ilością ziarenek orzecha. Jego skorupa jest kilkakrotnie razy twardsza od skorupki orzecha laskowego.

Od nie dawna olej arganowy stał się wielkim hitem wśród kosmetyków naturalnych. Często zwany jest „eliksirem młodości”, dzięki dużej zawartości witaminy E. Posiada bogate właściwości kosmetyczne, kulinarne i odżywcze. Pozyskiwany jest z owoców drzewa arganowego, metodą tłoczenia na zimno. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego: ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy - kosmetyczny.

Zawartość oleju arganowego

Olej arganowy ma bardzo unikalny skład. Zawiera kompozycję kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają właściwości stymulujące proces dotleniania wewnątrz komórek oraz pozwalają na dostateczne nawilżenie skóry. Poza tym ma działanie antyzmarszczkowe.

Olej arganowy odznacza się charakterystycznym, wyraźnym zapachem.Szybko się wchłania.

Nie pozostawia tłustego, lepiącego się filmu na naszej skórze. Posiada lekko czerwony kolor i bardzo delikatny posmak orzeszków ziemnych. Po przetworzeniu traci te naturalne cechy, jednak właściwości nie ulegają zmianie.

Olej arganowy ma szerokie zastosowanie…
Posiada korzystne właściwości medyczne, kosmetyczne oraz spożywcze. Stał się składnikiem wielu profesjonalnych kosmetyków. W kuchni również odnalazł swoje miejsce. Dodawany jest do różnych potraw, nadając im niesamowity smak i zapach. Obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie krwi oraz wspomaga naturalną odporność organizmu.

Niestety ojej arganowy jest jednym z najdroższych kosmetyków na świecie, ze względu na swoją ograniczoną dostępność, bardzo pracochłonny proces.pozyskiwania oraz niezwykłe właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Przed zakupem olejku arganowego ważne jest, aby wiedzieć, do czego on tak naprawdę służy.

Zastosowanie oleju arganowego w produktach spożywczych
Ojej arganowy może być świetną marynatą do mięs, do dań warzywnych, różnego rodzaju sosów do sałatek np. dressingów. Może być również stosowany bezpośrednio. Nie ma, co do tego żadnych przeciwwskazań. Kilka kropel dodanych do potrawy na chwilę przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat. Należy pamiętać, aby nie używać go do smażenia. Przechowywać w chłodnym miejscu, a po otwarciu szybko spożyć.

Długo otwarty sprzyja powstawaniu nowotworów i wspomaga przedwczesne starzenie się.

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce
Olej arganowy nie bez powodu nazywany jest „eliksirem młodości”. Jest wykorzystywany podczas różnych masażów. Świetnie sprawdza się przy walce z cellulitem. Odpowiednio pielęgnuje delikatną skórę niemowląt. U osób z alergią łagodzi i uspokaja podrażnioną skórę. Chroni skórę przed zmarszczkami. Doskonale pielęgnuje cerę dojrzałą i starzejącą się. Jest idealny, jako olejek do opalania się. Likwiduje problemy suchości, szorstkości i łuszczenia się.

Leczy również popękaną skórę. Jest idealny na problemy niedoskonałości wynikające z zaburzeń hormonalnych takich jak np. trądzik. Usuwa przebarwienie skórne. Działa skutecznie zarówno na skórze suchej, wrażliwej czy tłustej.

Wzmacnia włosy. Pozytywnie wpływa na skórę głowy, która jest zniszczona przez łupież. Stosowany, jako forma kąpieli dla płytek paznokcia oraz jako balsam do stóp.

Zastosowanie oleju arganowego w medycynie
Obniża poziom cholesterolu. Pobudza krążenie krwi. Posiada właściwości przeciwzapalne. Może być stosowany, jako suplement diety.

Właściwości
Jak już wcześniej wspomniałam, olejek arganowy zawiera witaminą E, kwasy tłuszczowe oraz sterole, które odmładzają, regenerują i ujędrniają skórę.

Mieszkańcy Maroko używają tego cudownego oleju w codziennym życiu i to oni naprowadzili nas na jego wspaniałe właściwości.

Właściwości oleju arganowego w kosmetyce:
- przyśpiesza gojenie uszkodzeń skóry np. po oparzeniach słonecznych,
- chroni naskórek przed przesuszeniami i pęknięciami,
- łagodzi objawy trądziku młodzieńczego,
- chroni skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych,
- odżywia włosy, szczególnie te, które są zniszczone częstymi zabiegami fryzjerskimi,
- wspomaga pozbycie się skórki pomarańczowej, czyli celluitu,
- głęboko nawilża skórę,

- korzystnie działa w leczeniu egzemy, ospy wietrznej, łuszczycy,
- wygładza zmarszczki (sprawia, że stają się mniej widoczne),
- poprawia elastyczność skóry poprzez pobudzenie krążenia krwi,
- działa przeciwzapalnie,
- łagodzi objawy alergii,
- opóźnia proces starzenia się skóry.
Właściwości oleju arganowego w medycynie:
- zabija grzyby i bakterie,
- zmniejsza ryzyko zawału serca,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi oraz skóry,
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- wpływa korzystnie na krążenie krwi,
- obniża ciśnienie i poziom cholesterolu,
- zapobiega chorobie Alzheimera i Parkinsona,
- odmładza skórę,
- łagodzi bóle stawów.

Stosowanie oleju arganowego
Olejek arganowy powinien być zakupiony w szklanej butelce, gdyż wtedy zachowuje swoje naturalne właściwości.
Przy stosowaniu tego specyfiku na twarz należy pamiętać, aby cera była umyta. Rozprowadzamy wówczas niewielką ilość kropli oleju.

Kosmetyk można stosować, jako podkład pod makijaż, na noc, pod oczy. Stosujemy go wyłącznie jeden raz dziennie, w niedużych ilościach.

W przypadku włosów olej wpływa na ich zdrowie i wygląd. Zapobiega rozdwajaniu się końcówek i łamaniu włosów. Nadaje im połysk i blask. Należy go wcierać w suche włosy, zaczynając od końcówek, poprzez całe włosy do ich cebulek. Następnie zawinąć na nich ręcznik. Najlepiej na całą noc lub na kilka godzin. Po ściągnięciu ręcznika włosy umyć i ułożyć.

Olejek arganowy można stosować na skórę głowy, poprzez roztarcie go i wmasowanie szczególnie w okolicę cebulek.
Jeżeli chodzi o skórę, po zastosowaniu tego preparatu staje się ona nawilżona i odbudowana. Po kąpieli olejek rozprowadzamy w niewielkiej ilości na ciało i masujemy je.

Ten „złoty środek” jest idealny to łamliwych paznokci.

Wystarczy namoczyć paznokcie w roztworze przez kilka minut, aby nabrały zdrowego i zadbanego wyglądu.

Olej arganowy może również służyć, jako krem do rąk.

O czym trzeba pamiętać i na co uważać?
Stosowanie oleju arganowego jest dobre na trądzik, ale nie we wszystkich przypadkach. Może wspomóc leczenie (ma działanie kojące), ale może też zapchać pory. Stosowany na takie problemy skórne trzeba liczyć się zarówno z jego korzystnym jak i nie korzystnym wpływem.

Ponadto substancja ta w czystej postaci nie nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej. Witamina E jest cudownym utleniaczem, lecz jej duże stężenie powoduje wypryski na skórze.

Faktem jest jednak to, że olejek świetnie sprawdza się przy leczeniu blizn po różnych wypadkach.

Po jego zastosowaniu szramy stają się mniej widoczne, zmiękczają się. Używanie tego specyfiku jest cudownych rozwiązaniem dla kobiet mających problemy z rozstępami. Skóra atopowa również zasługuje na potraktowanie jej tą substancją. Olej można mieszać z innymi kosmetykami, które są przeznaczone właśnie do pielęgnacji tego rodzaju skóry.

Połączenie różnych kosmetyków i oleju arganowego przyśpiesza gojenie ran.

Uwaga!
Osoby, które są uczulone na orzechy stosują olej arganowy na własną odpowiedzialność. Specyfik może wywołać uczulenie!

Wyżej wymieniony specyfik jak widać ma szerokie zastosowanie, lecz trzeba uważać z jego stosowaniem, szczególnie osoby ze skłonnościami alergicznymi. Poleca się zrobić test na uczulenie. Jeżeli nie wystąpi żadna niepożądana reakcja, olej arganowy będzie można stosować bez żadnych ograniczeń.

MATERIAŁ OBJĘTY PRAWAMI AUTORSKIMI I PISANY NA ZAMÓWIENIE FORUMDIETA.PL JEGO PUBLIKACJA W INNYCH ŹRÓDŁACH WYMAGA PISEMNEJ ZGODY.

<< wróć do poprzedniegopokaż następnego >>

Kategoria: Tłuszcze różne

Zagłosuj na to! 0 osób zagłosowały!

1869 wyświetleń.

Dodał: NK na zamówienie Forum Dieta PL

Tagi: olej arganowy zastosowanie oleju arganowego drzewo arganowe owoc arganowy

Zgłoś niedziałający materiał

Komentarze klasyczne

Kliknij tutaj by zostawić komentarz klasyczny.

Strona: 1

Cat 2014-04-29 00:42:10

Świetny olejek. Dla zainteresowanych - uzupełnieniem powyższego opisu powinien być poniższy artykuł: http://maddieannstown.blogspot.com/2014/04/olej-arganowy-dlaczego-jest-dla-mnie.html

Kup ten skrypt na doneta.pl